Nordisk språkgemenskap förr och nu

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5NS184

Kod
5NS184
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Skandinavistik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 september 2023
Ansvarig institution
Institutionen för nordiska språk

Allmänt

Kursen är en fristående kurs. Den kan läsas som programkurs inom Masterprogram i skandinavistik och Masterprogram i svenska.

Behörighetskrav

120 hp inklusive minst 60 hp skandinavistik (dvs. språkliga eller litterära studier i danska, isländska, norska eller svenska). Dessutom krävs kunskaper i svenska (alternativt danska eller norska) och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • kritiskt redogöra för framträdande strukturella drag som förenar respektive skiljer de nordiska språken samt ungefärligt datera de viktigaste språkförändringarna från urnordisk tid till nutid
  • relatera de nordiska dialekterna och dialektgränserna till nordisk språkhistoria
  • analysera de nordiska dialekternas utveckling och ställning i modern tid
  • redogöra för de huvudsakliga språkkontakter, såväl interna som externa, som präglat Norden, med fokus på det senaste århundradet
  • analysera och problematisera föreställningen om en nordisk språkgemenskap, i förhållande till faktorer som språkpolitik och språkplanering

Innehåll

I kursen tillägnar sig studenterna kunskaper om den nordiska språkgemenskapen, såväl diakront som synkront. Studenterna analyserar de nordiska språken ur ett konstrativt perspektiv, med tidigare forskning som stöd. Vidare tränar studenterna sitt kritiska tänkande i förberedda diskussioner om språkattityder, språkpolitik och språkplanering i förhållande till en nordisk språkgemenskap. Inom kursen får studenterna belysa kursens innehåll genom egna fördjupningsuppgifter.

Undervisning

Undervisning meddelas i form av föreläsningar, seminarier samt seminarieövningar i grupp.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarierna samt muntliga och/eller skriftliga redovisningar under kursens gång och/eller vid kursens slut. Aktivt deltagande i seminarierna förutsätter obligatorisk närvaro.

En student som underkänts i visst prov två gånger har på egen begäran efter hänvändelse till prefekten möjlighet att byta examinator eller examinationsform.

Övriga föreskrifter

Kursen får ej medtagas i examen som fristående kurs om motsvarande moment läses inom annan kurs som ingår i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin