Ekonomistyrning 2

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FE257

Kod
2FE257
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 februari 2024
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen ges inom bl a Ekonomie kandidatprogrammet och som fristående kurs som en del av Företagsekonomi B.

Behörighetskrav

Behörig är den som följt kurser om 30 hp inom företagsekonomi A-nivå och har 15 hp avklarade från A-nivån.

Mål

Kursen syftar till att skapa kunskap och förståelse för hur vi alla, som ansvariga medarbetare i olika positioner inom företag och organisationer förstår, förklarar, styr och leder verksamheter med hjälp av "det företagsekonomiska språket". Ett språk som inbegriper (styr)begrepp, (styr)logik, uppställda mål och understödjande mätetal. Det är ett professionellt språk som studenter i företagsekonomi förväntas kunna tala och förstå (kommunicera) oavsett framtida yrkesinriktning. I en ekonomisk kommunikation som ökar förutsättningarna för att ställa och besvara relevanta styrfrågor med stöd av information ("data; siffror") och logisk argumentation ("ord"). Allt med direkt eller indirekt koppling till de viktiga företagsekonomiska modellerna: resultaträkning, balansräkning och kassaflöde.

Särskild uppmärksamhet ges vid styrbegreppen mål och målkonflikter; ekonomiska ansvarsområden ("Accountability"), mätetal ("Transparency"; "Metrics") och incitament. Begrepp som tillsammans bildar viktig grund för företag och organisationers formella styrning ("Governance").

Efter genomgången kurs ska studenten:

  • förstå intentioner och utformning av formella ekonomiska ansvarsområden,
  • förstå utformning och användning av ekonomiska mätetal,
  • förstå ekonomiska incitamentstrukturers möjliga positiva och negativa konsekvenser,
  • förstå de grundläggande styrbegreppen effektivitet och legitimitets betydelse för en verksamhets styrning,
  • ha en insikt om ägandets möjliga grundläggande konsekvenser för företag och organisationers styrning,
  • ha en insikt om omvärldelens, makrosituationers, exempelvis hållbarhetsfrågornas, möjliga påverkan på företag och organisationers styrning,
  • ha en insikt och inledande förståelse för digitala verktygs möjligheter till att skapa ansvar, transparens och motivation i en verksamhet.

Innehåll

I kursen behandlas:

  • mål och målkonflikter (exempelvis mellan kortsiktiga och långsiktiga tidsperspektiv; lönsamhet och tillväxt),
  • formella ansvarsstrukturer, huvudsakligen vertikala strukturer (centralisering-decentralisering), men även horisontella (exempelvis projektstyrning och globala värdekedjor),
  • vägledande strategiska nyckeltal (Key Performance Indicators, KPI) och operativa mätetal för uppföljning och kontroll,
  • bonussystems möjligheter och begränsningar,
  • produktion, lagring och tillgång till data för skapandet av information och kunskap för styrning och ledning av en verksamhet.

Undervisning

Undervisning genomförs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Examination

Examinationen består av två moduler:

  1. Individuellt aktivt deltagande i seminarier 2 hp (U, G)
  2. Individiuellt skriftligt prov 5,5 hp (U, G, VG)

och ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 7,5 hp.

Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används i modul 1 är godkänd (G) eller underkänd (U). De betygsgrader som används i modul 2 är väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Examination som lämnas in efter utsatt tid bedöms inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. För kursbetyg G krävs att deltagaren har erhållit betyget G på båda examinationsmodulerna. För kursbetyg VG krävs att deltagaren har erhållit betyget G på modul 1 och betyget VG på modul 2.

Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 1 måste göra om denna modul, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen. Student som ej erhållit godkänt betyg på modul 2 har möjlighet till omprov på kommande kurstillfällen utan omregistrering.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter/överlappar bland annat Ekonomistyrning 2FE255, Verksamhetsstyrning, fortsättningskurs B 2FE204, Verksamhetsstyrning, distans 2FE208, Ekonomi- och verksamhetsstyrning 2FE252, 2FE212, Ekonomisk styrning 2FE254, Ekonomistyrsystem 2FE214, Ekonomistyrning med tillämpad företagsekonomisk analys 2FE995, Verksamhet, styrning och analys 2FE215.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin