Freds- och konfliktkunskap A I

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FK013

Kod
2FK013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Freds- och konfliktkunskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 april 2023
Ansvarig institution
Institutionen för freds- och konfliktforskning

Allmänt

Kursen kan ingå i Politices kandidatprogrammet, Samhällsvetarprogrammet, Kandidatprogrammet i fred och utveckling samt utnyttjas som fristående kurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna visa:

  • förmåga att identifiera centrala begrepp inom freds- och konfliktforskning
  • förmåga att redogöra för teoretiska huvudantaganden för orsaker, dynamik och lösning av väpnade konflikter - och att applicera dessa begrepp för att förklara orsakerna, dynamiken och lösningen av väpnad konflikt
  • förmåga att beskriva huvuddragen av typ och utveckling av konflikter inom och mellan stater från 1945 och framåt
  • förmåga att självständigt skriva en konfliktanalys, genom att innefatta och applicera ovan nämnda begrepp
  • förmåga att självständigt samla in data över väpnade konflikter och värdera dessa data genom att använda etablerad tillämpning av källkritik
  • förmåga att presentera teoretiska begrepp och empiriska forskningsresultat som en konfliktanalys i en vetenskaplig rapport samt ge vetenskapligt förankrad feedback på en kurskamrats rapport
  • självständigt skriva en uppgift/uppsats inom en avgränsad tidsram
  • kommunicera på engelska, skriftligen och/eller muntligt

Innehåll

Kursen består av två delar:

Moment 1. Introduktion till freds- och konfliktforskning (7,5 hp)

Moment 1 ger en introduktion till centrala problem och forskningsområden inom freds- och konfliktforskningen. Nyckelbegrepp som används för att förklara konflikters orsak, dynamik och lösning gås igenom och diskuteras.

Moment 2. Konfliktanalys (7,5 hp)

I moment 2 väljer studenterna en konflikt att analysera utifrån ett teoretiskt och konceptuellt ramverk som diskuterats i moment 1. Analysen presenteras i en vetenskaplig uppsats, varpå studenterna läser och ger feedback på varandras uppsatser. Momentet innefattar även övningar i datainsamling och källkritik.

Undervisning

Undervisning bygger på självstudier och korrespondens med läraren, huvudsakligen via lärplattformen. Inga gemensamma kursträffar förekommer. All undervisning sker på engelska.

Examination

Examination sker huvudsakligen genom webbaserade seminarier och skriftliga inlämningsuppgifter via lärplattformen.

Betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd används.

För att erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 50 % av momenten och Godkänd på det återstående kursmomentet. För att erhålla betyget Godkänd på hela kursen krävs minst Godkänd på båda momenten.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet ser allvarligt på fusk och plagiat och disciplinära åtgärder tas mot studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning under en begränsad tid.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin