Immaterialrätt och affärsjuridik

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2JS560

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2JS560
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 11 december 2023
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Kursen omfattar 5 högskolepoäng (5 ECTS credits), är på avancerad nivå och ges för studenter inom Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.

Behörighetskrav

120 hp inom teknik/naturvetenskap/farmaci. Engelska 6 (med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter genomgången kurs ska studenterna kunna göra egna analyser och dra slutsatser kring immaterialrättsligt skydd för forskningsresultat,göra egna analyser och dra slutsatser kring licenser till immaterialrättigheter avseende tekniska framsteg,göra en fördjupad analys av rättsliga risker i samband med avtal, göra egna analyser av vilka roller och ansvar som finns i ett aktiebolag vid olika affärssituationer,göra egna analyser av vilka skyldigheter som följer av anställningsavtal i olika affärssituationer, och bemästra förhandlingsteknik i en juridisk kontext.

Innehåll

Företagande och juridik: introduktion till ämnet och rättskälleläran, juridiska begrepp och metod, relevanta rättsområden med utgångspunkt från företag och dess intressenter. Immaterialrätt: patent, upphovsrätt, varumärke och övriga immaterialrätter, industriellt rättsskydd i praktiken och licensavtal. Immaterialrätt som strategiskt verktyg. Avtalsrätt: allmän avtalsrätt, olika avtalstyper, kommersiella och internationella avtal samt avtalsstrategier. Bolagsrätt: grunder i allmän bolagsrätt, frågor om beslut, ansvar och företrädare i aktiebolag, aktieägaravtal och bolagets skötsel, användning av bolagsordningen för att uppnå affärsmål. Arbetsrätt: ansvar för arbetstagares hälsa och arbetsmiljö, ansvar vid verksamhetshändelser såsom arbetsanhopningar och förändrad verksamhet. Förhandlingsteknik.

Undervisning

Undervisningen sker i föreläsningar och seminarier med fysisk närvaro. Seminarierna är problembaserade, vilket betyder att studenterna i grupper om 4-5 deltagare har förberett svar och analyser inom de behandlade rättsområdena. Under seminarierna redovisar studenterna sin analys och kommenterar på andra studentgruppers lösningar. Läraren leder diskussionen. Det närmare upplägget på undervisningen framgår av undervisningsplanen. Det är obligatoriskt att delta i undervisningen, men frånvaro vid ett tillfälle medför ingen åtgärd. Frånvaro vid två undervisningstillfällen innebär att studenten behöver genomföra en skrivuppgift. Frånvaro vid mer än två tillfällen kräver giltig orsak och dispens från kursföreståndaren. Undervisningen bygger på kurslitteraturen, som anges i bilaga (litteraturförteckning).

Examination

Examinationen utgörs av skriftlig tentamen i slutet av kursen samt utvärdering av muntliga prestationer under seminarierna. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetssamordnare för studenter med funktionsnedsättning. Det är inte tillåtet att försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Vid hemtentamen eller motsvarande ska tentanden helt på egen hand besvara tentamensfrågorna. Den som fuskar anmäls. Universitetets disciplinnämnd kan besluta om varning eller avstängning under en period om högst sex månader. De betyg som ges på kursen är underkänd, U, godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5).

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin