Hem- och konsumentkunskap för lärare i åk 7-9, 45 hp (1-45). Ingår i Lärarlyftet II
Litteraturlista, Grundnivå, 8HK000
Huvudgrupp 1
Obligatorisk litteratur
- Lärarprofession i förändring: från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap, Uppsala, Fören. för svensk undervisningshistoria, 2006 (www.skhv.org/
annat.html) - De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11: [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen], [Lidingö], Maria Feldt, cop. 2013
- Johansson, Ulla, Näring och hälsa: med speciella hänvisningar till vegetarisk kost., Lund, Studentlitteratur, ark)
- Jonsson, Lena m.fl., Livsmedelsvetenskap, 1 uppl., Studentlitteratur, 2007
- Hedberg, Anette, Mat och hälsa: faktabok från Livsmedelsverket, Uppsala, Livsmedelsverket, cop. 2007
- Amcoff, Elisabet, Riksmaten - vuxna 2010-11: Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2012
- Enghardt Barbieri, Heléne; Pearson, Monika; Becker, Wulf, Riksmaten - barn 2003: livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2006
- Olausson, Maj; Hedberg, Anette, Tillsatser i livsmedel: en faktabok, 5. rev. uppl., Uppsala, Livsmedelsverket, 2013
- Edman, Stefan, Bilen, biffen, bostaden: hållbara laster - smartare konsumtion: slutbetänkande, Stockholm, Fritzes offentliga publikationer, 2005
- Grobgeld, Lennart; Norin, Anders, Konsumenträtt: regler till hjälp och skydd för konsumenterna, 15., [rev.] uppl., Stockholm, Norstedts Juridik, 2013
- Marklinder, Ingela, "Hot spots" - hygieniskt kritiska punkter i privata hem. En pilotstudie.: Forskningsrapport, Institutionen för hushållsvetenskap, Uppsala universitet., 2000
- Marklinder, Ingela m.fl., Home storage Temperatures and Consumer Handling of Refrigerated Foods in Sweden, Ingår i: Journal of food protection: an international journal concerned with an adequate food supply that is safe, wholesome, nutritious, and palatable, 2004, s. 2570–77
- Salonen, Pertti, Klimatfrågan på bordet, Stockholm, Formas, 2008
- Aléx, Peder, Konsumera rätt - ett svenskt ideal: behov, hushållning och konsumtion, Lund, Studentlitteratur, 2003
Konsumentverkets beräkningar av referensvärden för några av hushållens vanligaste utgiftsområden. Konsumentverket, Rapport 2013:4.
http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/konsumentverket/rapporter/2013/rapport-2013-4.html
Merkostnader för tre specialkoster: fettreducerad-, glutenfri- och komjölksproteinfri kost. Konsumentverket, Rapport 2012:1.
http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/konsumentverket/rapporter/2013/rapport-2013-1.html
Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050? Ett diskussionsunderlag om vad vi äter i framtiden. Livsmedelsverket 2013.
www.slv.se
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2013_livsmedelsverket_hur_liten_kan_livsmedelskonsumtionens_klimatpaverkan_vara_2050.pdf
Hushållens ekonomi. Statistisk årsbok 2013.
www.scb.se
Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.
Lagerberg Fogelberg C. På väg mot miljöanpassade kostråd. Vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd. Livsmedelsverket 2008.
http://www.slv.se/upload/dokument/remisser/remisser_2008/Livsmedelsverkets_slutsatser_miljoanpassade_kostrad.pdf
Andersen M. Mat för alla sinnen: sensorisk träning enligt SAPERE-metoden. Livsmedelsverket 2000.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat- och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/-Mat-for-alla-sinnen/
Allergiinformation. Livsmedelsverket, Broschyr nr 9. Tillsatser, kryddor och arom
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter- och-press/Nyheter1/Allergibroschyrerna-uppdaterade-om-markning/
Nordiska näringsrekommendationer 2012- en presentation. Livsmedelsverket 2013.
http://www.slv.se/upload/dokument/mat/rad_rek/livsmedelsverket_nnr_2012_presentationsbroschyr_webb.pdf
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, Lgr 11. Skolverket 2011.
www.skolverket.se
Läroplan för grundsärskolan 2011. Skolverket 2011.
www.skolverket.se
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap. Skolverket 2011.
www.skolverket.se
Diskussionsunderlag till kursplanen i hem- och konsumentkunskap för grundskolan. Skolverket 2011.
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003: bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd. Skolverket 2004.
www.skolverket.se
Referenslitteratur/ej obligatorisk litteratur
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 2., rev. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2008
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl., Malmö, Liber, 2011