Hem- och konsumentkunskap för lärare i åk 7-9, 45 hp (1-45). Ingår i Lärarlyftet II
45 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 8HK000
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Obligatorisk litteratur
- Aléx, Peder, Konsumera rätt - ett svenskt ideal: behov, hushållning och konsumtion, Lund, Studentlitteratur, 2003
- Amcoff, Elisabet, Riksmaten - vuxna 2010-11: Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2012
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11: [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen], [Lidingö], Maria Feldt, cop. 2013
- Edman, Stefan, Bilen, biffen, bostaden: hållbara laster - smartare konsumtion: slutbetänkande, Stockholm, Fritzes offentliga publikationer, 2005
- Enghardt Barbieri, Heléne; Pearson, Monika; Becker, Wulf, Riksmaten - barn 2003: livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2006
- Grobgeld, Lennart; Norin, Anders, Konsumenträtt: regler till hjälp och skydd för konsumenterna, 15., [rev.] uppl., Stockholm, Norstedts Juridik, 2013
- Hjälmeskog, Karin, Lärarprofession i förändring: från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap, Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap, 2006, Lärarprofession i förändring
- Marklinder, Ingela m.fl., Home storage Temperatures and Consumer Handling of Refrigerated Foods in Sweden, Ingår i: Journal of food protection: an international journal concerned with an adequate food supply that is safe, wholesome, nutritious, and palatable, 2004, s. 2570–77 (Artikeln lämnas ut av institutionen.)
- Johansson, Ulla, Näring och hälsa, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Nylander, Annica m.fl., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Marklinder, Ingela, "Hot spots" - hygieniskt kritiska punkter i privata hem. En pilotstudie.: Forskningsrapport, Institutionen för hushållsvetenskap, Uppsala universitet., 2000 (Artikeln lämnas ut av institutionen.)
- Olausson, Maj; Hedberg, Anette, Tillsatser i livsmedel: en faktabok, 5. rev. uppl., Uppsala, Livsmedelsverket, 2013
- Salonen, Pertti, Klimatfrågan på bordet, Stockholm, Formas, 2008
- Rapport 2013:1 Konsumetverkets matsedel, Konsumentverket, 2012, http:/
/ publikationer.konsumentverket.se/ privatekonomi/ rapport-2013-1-konsumentverkets-matsedel - Rapport 2013:4 Konsumentverkets beräkningar av referensvärden, Konsumentverket, 2013, Konsumentverket
- Diskussionsunderlag till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Lagerberg Fogelberg, Charlotte, På väg mot miljöanpassade kostråd: vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd, Uppsala, Livsmedelsverket, 2008
- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Läroplan för grundsärskolan 2011, Skolverket, 2011, Läroplan för grundsär...
- Nationella utvärderingen av grundskolan 2003: huvudrapport - bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd, Stockholm, Skolverket, 2004
- Nordiska näringsrekommendationer 2012, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Gahne, M, Mat för alla sinnen; Sensorisk träning enligt SAPERE-metoden, Livsmedelsverket, 2015, Online
Allergiinformation. Livsmedelsverket, Broschyr nr 9. Tillsatser, kryddor och arom
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter- och-press/Nyheter1/Allergibroschyrerna-uppdaterade-om-markning/
Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan tillkomma.
Referenslitteratur/ej obligatorisk litteratur
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl., Malmö, Liber, 2011
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016