Kulturarvens visuella och narrativa uttrycksformer

7,5 hp

Kurs, Grundnivå, 5EE122

Våren 2024 Våren 2024, Flexibel, 50 %, Distans, Svenska

Våren 2024 Våren 2024, Visby, 50 %, Campus, Svenska

Om kursen

I kursen behandlas hur det förflutna gestaltas och hur historia tar plats i det närvarande, främst genom bilder som fotografier och avbildningar, liksom små och stora berättelser, men också genom andra uttrycksformer, tekniker och stilar i olika miljöer och sammanhang. Med kulturarvsprocesser i fokus undersöks hur visuella och narrativa gestaltningar skapar maktrelationer och hierarkiska ordningar i samhället. Vi diskuterar exempelvis kulturarvens inverkan genom de föreställningar de skapar, gestaltningarnas inkluderande och exkluderande funktioner, liksom etiska och moraliska aspekter på samhälleliga följder.

Du tränas i att med etnografiska metoder hämta exempel ur din egen närmiljö och ur forskningslitteratur för att kritiskt diskutera hur olika kollektiva föreställningar, som ibland konkurrerar med varandra, skapas genom urval från det förflutna. Kursen ger ett självständigt och nyanserat förhållningssätt till den visuella och narrativa kulturens uttrycksformer. Detta är en av två fristående kurser på temat kulturarvspolitik med tyngdpunkten i en etnologisk och folkloristisk vetenskaplig begreppsapparat. Du kan välja att läsa kursen på campus eller på distans.

Distanskursens upplägg: På distans har kursen obligatoriska chattar varje måndag kl. 13.00–14.30. Andra veckodagar kan förekomma i undantagsfall. Vi använder Uppsala universitets lärplattform Studium. Vårt chattverktyg heter Zoom.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin