Organisering av kunskapsintensivt arbete

5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1TE779

Kod
1TE779
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Industriell teknik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 9 februari 2024
Ansvarig institution
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Behörighetskrav

120 hp varav 90 hp inom teknik/naturvetenskap. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • identifiera begreppsmässiga ramverk och erfarenhetsbaserade angreppssätt inom det organisatoriska fältet, och utvärdera deras relevans för att förstå kunskapsintensivt arbete i interdisciplinära team,
  • relatera ovanstående ramverk och angreppssätt till de förutsättningar och intressen som drivit deras utveckling,
  • använda nämnda ramverk och angreppssätt för att analysera organiseringen av kunskapsintensivt arbete i interdisciplinära team, och redogöra för hur de förhåller sig till övergripande styrningsformer och andra externa strukturer,
  • analysera hur tillämpbara sådana ramverk och angreppssätt är för att förstå de frågor som präglar samtida organisering, såväl praktiska som teoretiska.

Innehåll

​Orientering och kritisk analys av organisationsteori och erfarenhetsbaserade sätt att närma sig organisering. Tillämpning av sådana ramverk och angreppssätt för att analysera organisering av kunskapsintensivt arbete i interdisciplinära team, såsom vetenskapligt och/eller teknikbaserat utvecklingsarbete, tillhandahållande av konsulttjänster, osv. Centrala problem av organisering i teknikdrivna, kunskapsintensiva organisation och reflektion fokuserad på arbetsprocesserna bland kunskapsarbetarna. Begrepp som funktionell dumhet, digitalt arbete, nätmobbning och artificiell intelligens i samband med kunskapsintensivt arbete.

Undervisning

Föreläsningar, seminarier, teorietiska och fältbaserade uppgifter.

Examination

Aktivt deltagande i seminarier (2 hp). Skriftlig tentamen (3 hp).

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om riktat pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin