Farmaceutisk bioteknologi

3 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FN001

Kod
3FN001
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaci G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 25 april 2019
Ansvarig institution
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Allmänt

Ersätter tidigare kurs 3FN236 Farmaceutisk bioteknologi.

Kursen ges gemensamt av Institutionen för läkemedelskemi, avdelningen för farmakognosi och Institutionen för farmaci. Kursen kan utnyttjas för uppnående av särskild behörighet för tillträde till farmaceutisk forskarutbildning.

Behörighetskrav

Inom apotekarprogrammet gäller att 60 hp från termin 1-2 ska vara uppfyllt samt att alla tidigare kurser inom programmet har genomgåtts.

För tillträde till fristående kurs krävs ett av alternativen:

a) Receptarieexamen, 80 p eller 120 p/180 hp

b) 60 hp i kemi och biologi

c) Annan utbildning enligt särskild prövning

Mål

Den studerande skall efter genomgången kurs:

* känna till och kunna förklara och jämföra metoder för industriell framställning av låg- och högmolekylära läkemedelssubstanser med hjälp av bioteknologi, såsom antibiotika, vacciner, och proteiner.

* känna till och kunna förklara för- och nackdelar med olika produktionssystem, såsom bakterier och växt- och djurceller, för bioteknologiska läkemedel.

* känna till och kunna redogöra för utvecklingen av bioteknologin (till exempel genterapi och stamcellsforskning), och de bioteknologiska metoder som idag används i farmaceutisk forskning och industri.

* kunna diskutera bioteknologins roll i samhället.

Innehåll

Kursen är inriktad mot bioteknologi i farmaceutisk forskning och industri.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och gruppövning. I denna kurs får vidare studenten särskilt träna på att skriftligen sammanställa och presentera information i form av en poster.

Obligatoriska moment: gruppövning, och slutredovisning är obligatoriska, samt vissa föreläsningar såsom angives i schema.

Examination

För godkänd examination fordras att den studerande har fullgjort obligatoriska kursmoment (provkod) samt godkänd tentamen (provkod). Komplettering av ej fullgjorda obligatoriska moment kan ske tidigast vid nästa kurstillfälle och då i mån av plats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin