Tillämpad apoteksfarmaci med författningar

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FS101

Kod
3FS101
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaci A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 4 februari 2016
Ansvarig institution
Institutionen för farmaci

Behörighetskrav

För programstudenter krävs för tillträde till kursen att samtliga kurser på termin 1-8 är avslutade med godkänt resultat samt godkänd muntlig presentation av fördjupningsprojektet, termin 9, och inlämnad slutlig version av den skriftliga rapporten. Alla resultat ska vara inrapporterade senast 7 dagar innan kursstart.

Mål

Målsättningen för kursen är att studenten efter avslutad praktik skall besitta grundfärdigheter för att verka på öppenvårdsapotek.

Efter avslutad kurs ska den studerande:

- kunna tillämpa sina teoretiska farmaceutiska kunskaper samt verka för en rationell och ändamålsenlig läkemedelsanvändning i expeditions- och informationsarbetet

- kunna utföra receptexpedition och bedöma rimligheten i förskrivarens ordinationer

- kunna beskriva, förklara och tillämpa läkemedelsförfattningar inom apotekens verksamhet

- kunna visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt

- kunna beskriva och använda sig av grundläggande kommunikationsteorier samt visa förmåga att kommunicera med patienter

- visa förmåga till samarbete med de olika yrkeskategorierna på apotek samt andra professioner inom hälso- och sjukvård

- kunna ge råd om egenvård och livsstilsfaktorers påverkan på hälsan samt behärska gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården

- kunna sammanställa information samt på ett pedagogiskt sätt kunna förmedla den till en grupp

- ha erhållit grundläggande kunskaper för att kunna göra etiska bedömningar i det dagliga apoteksarbetet

- ha erhållit grundläggande kunskaper om medarbetarskap

Innehåll

Kursperioden är sex månader.

Kursen omfattar farmaceutiskt arbete på apotek bl.a. recept- och egenvårdsexpedition, kundbemötande samt information. Kursen behandlar också den lagstiftning och de föreskrifter som är av betydelse för apotekarens yrkesutövning på apotek.

Kursen behandlar även ämnen relaterade till apoteksarbete såsom kommunikation, etik och medarbetarskap.

Undervisning

De studerande genomför praktiken på de apotek som farmaceutiska fakulteten fastställt i samråd med praktikgivare.

Tonvikten är lagd vid lärande genom deltagande i det dagliga arbetet på apoteket. Dessutom ingår inlämningsuppgifter, föreläsningar och seminarier. På samtliga praktikapotek finns det en farmaceut som är utbildad handledare för studenten.

Obligatoriska moment:

Den studerande skall delta i apotekspraktiken omfattande heltid motsvarande 20 veckor. Under denna tid skall den studerande också delta i teoriveckorna samt fullfölja ett antal uppgifter.

Sjukfrånvaro i större utsträckning medför förlängning av praktikperioden. Praktikperioden kan innebära avsteg från universitetets föräldrapolicy.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt deltagande i arbetet på apoteket (provkod 21,5 hp), närvaro på teoriveckorna (provkoder 2 hp). Godkänt resultat på övriga obligatoriska kursmoment (provkod 3,5 hp) samt godkänt resultat på tentamen i författningar (provkod 3 hp).

Studeranden som underkänts i de praktiska momenten får göra om denna del endast om särskilda skäl föreligger. Ansökan om förnyat kursdeltagande görs hos farmaceutiska fakultetens grundutbildningskommitté som fattar beslut efter individuell bedömning av studentens kunskaper och färdigheter. Komplettering kan komma att krävas innan förnyat kursdeltagande.

Studenten har rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Begäran om ny examinator ställs till farmaceutiska fakultetens grundutbildningskommitté.

En student kan komma att underkännas på kursen i förtid på grund av grov oskicklighet, om det dessutom finns en påtaglig risk för att studenten kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom under utbildningen om han eller hon fortsatt deltar i kursen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin