Självständigt arbete

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3MC820

Kod
3MC820
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Medicinsk vetenskap A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Ordförandebeslut Eva Tiensuu Janson, 11 juni 2012
Ansvarig institution
Institutionen för medicinsk cellbiologi

Behörighetskrav

För tillträde till ny termin krävs godkända obligatoriska moment från tidigare terminer och att alla tentamensprov utom en från närmast föregående termin är godkända. Efter studieuppehåll krävs att samtliga kurser på de föregående terminerna är godkända. Utbildningen följer en bunden studiegång, vilket innebär att kurserna skall läsas i en fastställd ordning.

A2E: avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Mål

Det självständiga arbetet ska stå i relation till de kunskaper och färdigheter som i övrigt förvärvats inom läkarutbildningen. Det ska ge studenten kunskap om hur man söker och värderar kunskap på vetenskaplig nivå, ge förutsättningar för forsknings- och utvecklingsarbete, ge insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, ge studenten en vetenskaplig grundsyn, en förmåga till kritisk granskning, samt en fördjupad förmåga till kontinuerligt kunskapsinhämtande som förbereder för ett livslångt lärande.

Efter kursen ska studenten:

Kunskapsmål

1. Självständigt kunna söka och identifiera relevant bakgrundslitteratur i relevanta databaser.

2. Kunna formulera en forskningsfråga byggd på tidigare litteratur/kunskaper/erfarenheter.

3. Kunna formulera en testbar hypotes.

4. Självständigt kunna disponera resurser och tid.

5. Känna till struktur och disposition för en vetenskaplig rapport.

Färdighetsmål

6. Kunna kritiskt granska vetenskapliga artiklar eller presentationer.

7. Kunna skriva en genomförbar forskningsplan.

8. Kunna sammanfatta sitt vetenskapliga projekt i en skriftlig rapport enligt vedertagen vetenskaplig struktur och disposition.

9. Kunna hålla ett vetenskapligt föredrag och på vetenskaplig grund svara på frågor från opponent och såväl vetenskapligt skolad publik som personer utan specialkunskaper inom området.

Attitydmål

10. Uppvisa kritiskt förhållningssätt till den egna forskningens kvalitet.

11. Uppvisa kritiskt förhållningssätt till vad den egna forskningen bidrar till tidigare litteratur.

Innehåll

Det självständiga arbetet innehåller studier i vetenskapsteori, grundläggande statistik och vetenskapligt skrivande. I nära anslutning till pågående medicinsk forskning görs sökning, studier och sammanfattning av vetenskaplig litteratur, praktiskt arbete och sammanställning och kritisk analys av resultat samt muntlig och skriftlig redovisning och opposition på annan students arbete.

Undervisning

Det självständiga arbetet inleds med ett webbaserat kursmoment som behandlar vetenskapsteori, grundläggande statistik och vetenskapligt skrivande som följs upp vid seminarier. Studenten bevittnar under projekttiden en disputation för doktorsgraden och reflekterar kring denna. I övrigt sker studierna under individuell handledning och innefattar specialiserade litteraturstudier, seminarieövningar och praktiskt arbete. Arbetet avslutas med en skriftlig rapport, en muntlig redovisning på egen institution, en muntlig redovisning inför examinator och studentgrupp och en opposition på en annan students arbete.

Examination

Det webbaserade kursmomentet i vetenskapsteori, grundläggande statistik och vetenskapligt skrivande examineras inte separat. Arbetet i sin helhet examineras av en särskilt utsedd examinator. Examinatorn har en standardiserad mall till sitt förfogande, där de SOLO- och Miller-graderade lärandemålen bedöms. Examinatorn gör sin bedömning utifrån de dokument som studenten har lämnat in (en forskningsplan, en rapport från en halvtidskontroll, en recension av en disputation för doktorsgraden och en skriftlig rapport som sammanställer det självständiga arbetet), studentens muntliga presentation och diskussion av sitt arbete och studentens muntliga opposition på en annan students arbete.

För godkänt krävs godkänt resultat på alla obligatoriska inlämnade dokument (forskningsplan, rapport från en halvtidskontroll, recension av en disputation, skriftlig rapport av det självständiga arbetet) samt godkänd muntlig redovisning på egen institution, muntlig redovisning inför examinator och studentgrupp och opposition på en annan students arbete.

För att få delta i tentamensprov (redovisningen inför examinator och studentgrupp) ska studenten ha fullgjort alla obligatoriska kursmoment med godkänt resultat.

Student som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (= totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltar i tentamen. Inlämning av s k blank skrivning säknas som ett tentamenstillfälle.

Övriga föreskrifter

Registrering till det självständiga arbetet ska ske då kontraktet underskrivet av handledare och student har inlämnats.

Övergångsbestämmelser

Sista datum för inlämning av det självständiga arbetet för att följa den gamla ordningen är den 15 november 2012 för de studenter som är registrerade tidigare än 2012-03-26. Detta medför att efter den 15 november 2012 ska studentopposition genomföras även för tidigare registrerade studenter.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin