Arkeologi B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AR640

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AR640
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Arkeologi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 17 februari 2014
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Arkeologi A, 30 hp. Behörig är även student som är antagen till Liberal Arts-programmet och har 45 hp i ämnet Liberal Arts samt 15 hp i arkeologi.

Mål

Efter godkänd kurs skall studenten, beroende på val av moment, kunna:

Geografiska informationssystem

- formulera en arkeologisk frågeställning som är lämpad för en modern GIS-analys

- med hjälp av GIS hantera rumsliga aspekter av arkeologiska material, såsom information från inventeringar, utgrävningar och befintliga databaser

- grundläggande begrepp och terminologi för GIS-baserad rumslig analys

- arbeta med ett projektarbete i grupp och presentera det i tal, skrift och bild

Arkeologi, samhälle och miljö

- analysera hur olika faktorer samverkar i formandet av landskap och miljö

- problematisera olika metoder och teoretiska ramverks tillämpning i tolkandet av ett landskap

- applicera olika metoder och ett eller flera teoretiska ramverk i tolkningen av ett landskap

- skriva en individuell akademisk uppsats

Arkeologi, samhälle och kulturarv

- redogöra för vad kulturminnesvård inbegriper

- belysa hur samhället påverkar arkeologin och vice versa

- resonera kring arkeologins förhållande till begrepp som nationalstaten, koloniala och postkoloniala samhällen, etnicitet och kulturell identitet

Arkeogenetik

- redogöra för genetiska metoders användning, problemområden och begränsningar inom osteologi och arkeologi

- använda tillgängliga informationskällor för genetisk data och redovisa grundläggande laborationsmetoder för att generera molekylärgenetisk information

- resonera kring de skeenden och processer som gett upphov till den studerade genetiken

Verksamhetsförlagd utbildning (praktik)

- kunna redovisa praktisk arbetslivserfarenhet vid en myndighet, institution, företag eller annan relevant arbetsplats där kunskaper inom arkeologi kommer till användning

- kritiskt kunna resonera kring en verksamhets uppsatta mål, organisation och genomförande

Fält-/Arkivkurs II

- redogöra för principerna hur man planerar och utför en arkeologisk undersökning i förhållande till en forskningsfrågeställning

- tillämpa och, vid tidigare erfarenhet i fält eller arkiv, i viss mån lära ut grundläggande metodik

- hantera, dokumentera, analysera och tolka ett arkeologiskt källmaterial på kvalitativa och kvantitativa grunder

Fyndmetoder och metodologi

- redogöra för skillnaderna mellan kvalitativa och kvantitativa metoder

- resonera kring för- och nackdelar förknippade med olika metoder

- applicera ett urval av kvantitativa metoder på ett begränsat arkeologiskt material

Innehåll

Moment 1. Geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp

Momentet är en introduktion till arkeologiska perspektiv på landskap. Det ger deltagare färdigheter i att arbeta med GIS (Geografiskt informationssystem), kunskap om hur GIS kan användas för att analysera arkeologiska frågor och en grundläggande förståelse av studiet av förhistoriska fynd och fyndförhållanden ur ett landskapsarkeologiskt perspektiv.

Moment 2. Arkeologi, samhälle och miljö 7,5 hp

Momentet ger kunskaper i hur människa och miljö samverkar genom analyser av exempel från olika delar av världen och från olika tider. Det fördjupar sig i olika metoder och analytiska redskap för att förstå och analysera miljö- och sociala förändringar och ger också redskap för att problematisera hållbar utveckling, kulturmiljövård och landskapsplanering.

Moment 3. Valbart moment 7,5 hp

Under moment 3 kan studenter i mån av plats välja mellan:

Arkeologi, samhälle och kulturarv 7,5 hp

Momentet tar upp det förhållande att arkeologi och kulturminnesvård inte är objektiv och neutral i förhållande till forntiden. Arkeologer är präglade av sin samtid och tar därför i praktiken och i sin forskning ställning till samtidens stora frågor. Detta speglar sig också i arkeologins utveckling som kursen tar upp och belyser med exempel i ett globalt och idéhistoriskt perspektiv. Arkeologins förhållande till nationalstaten, samt koloniala och postkoloniala samhällen liksom frågan om etnicitet och kulturell identitet tas upp till behandling.

Arkeogenetik 7,5 hp

Momentet behandlar arkeogenetikens bakgrund samt nuvarande möjligheter och begränsningar. De genetiska system samt molekylära och statistiska metoder som används inom forskningen presenteras. Förhistoriska human- och animalpopulationer används för att belysa olika frågor, såsom neolitisering, domesticering och evolution.

Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) 7,5 hp

Momentet erbjuder erfarenhet av arkeologers yrkesverksamhet och orientering om var dessa yrkeskategorier är verksamma. Det ger tillfälle att integrera teori och praktik samt ger erfarenheter av arbetsuppgifter av generell betydelse för utövande av yrket samt lägger en grund för ett professionellt förhållningssätt till uppdragsgivare och kollegor.

Moment 4. Valbart moment 7,5 hp

Under moment 4 kan studenter i mån av plats välja mellan:

Fält-/Arkivkurs II 7,5 hp

Momentet ger kunskaper i arkeologisk fältverksamhet eller arkivstudier, där planering och genomförande tydliggörs. Vikt ligger på kännedom om olika metoder såsom kvalitativ och kvantitativ grävteknik, fosfatanalys, digital kartering, etc. vilka diskuteras och/eller tillämpas. Olika kvalitativa och kvantitativa, statistiska analysmetoder omsätts också praktiskt i relation till det arkeologiska källmaterialet. Vid arkivstudier övas olika analytiska färdigheter. Fältanteckningar och fyndanalyser sammanställs i individuella skriftliga uppgifter och gruppbaserade rapporter. Kursen innebär ett ökat vetenskapligt ansvar för deltagare med tidigare fältarkeologisk erfarenhet.

Fyndmetoder och metodologi 7,5 hp

Momentet tar upp hur kvantitativa analysmetoder kan tillämpas på arkeologiska och osteologiska fyndmaterial och hur datainsamlingsmetoder och urvalsmetoder påverkar informationens användbarhet. Tonvikt ligger på beskrivande statistik och att skapa information av databaser från arkeologiska undersökningar och analyser.

Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) 7,5 hp

Momentet erbjuder erfarenhet av arkeologers yrkesverksamhet och orientering om var dessa yrkeskategorier är verksamma. Det ger tillfälle att integrera teori och praktik samt ger erfarenheter av arbetsuppgifter av generell betydelse för utövande av yrket samt lägger en grund för ett professionellt förhållningssätt till uppdragsgivare och kollegor.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer och praktisk arbete under handledning i ett arkiv eller i fält. Undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examination sker löpande genom muntliga och skriftliga seminarieuppgifter, dessutom genom skriftlig sals- eller hemtentamen. Examination på engelska kan förekomma.

För moment Geografiska informationssystem (GIS), Fält-/Arkivkurs II och Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) används betygen underkänd (U) och godkänd (G); för övriga moment används betygen underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG). Kursdeltagare som genomför examination efter utsatt tid kan inte erhålla betyget väl godkänd (VG) om inte speciella omständigheter föreligger.

Övriga föreskrifter

Momentet Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) 7,5 hp kan bara läsas en gång under kursen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin