Östersjöområdets förhistoria

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5AR770

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AR770
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Arkeologi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 17 februari 2014
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Behörig till kursen är den som antagits till någon av historisk-filosofiska fakultetens magisterkurser eller masterprogram eller har kandidatexamen.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- Redogöra för Östersjöområdets kulturhistoriska utveckling från kolonisationen i slutet av förra istiden till och med bronsålder.

- Ifrågasätta arkeologiska tolkningar som formulerats utifrån snäva lokala och nationalistiska perspektiv utifrån en bredare kunskap av den förhistoriska utvecklingen i Östersjöområdet.

- Problematisera begrepp som ”kulturell tillhörighet”, ”identitet” och ”etnicitet” i arkeologiska sammanhang.

- Redogöra för hur natur och kultur samverkat över tid i samband med utvecklingen av Östersjöområdets förhistoriska bebyggelseutveckling.

Innehåll

I kursen presenteras olika lokala perspektiv på den förhistoriska bebyggelseutvecklingen i syfte att identifiera kulturella uttryck som har sin grund i faktiska förhållanden och inte är resultatet av nutida politiska och nationella gränser. Hela Östersjöområdets kulturhistoriska utveckling är därmed i fokus.

Undervisning

Examinationen sker i form av en skriftlig tentamen samt deltagande i övningar och seminarium. För betyget Godkänd krävs deltagandet i övningar och seminarier. För betyget Väl godkänd krävs Väl godkänt betyg på den skriftliga tentamen. Kursdeltagare som genomför examination efter utsatt tid kan inte erhålla betyget Väl Godkänd om inte speciella omständigheter föreligger.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin