Freds- och konfliktkunskap B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2FK010

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FK010
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Freds- och konfliktkunskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 3 november 2014
Ansvarig institution
Institutionen för freds- och konfliktforskning

Allmänt

Kursen ges endast under vårterminen. Kursen kan ingå i Pol. mag.-programmet, Samhällsvetarprogrammet, Fred och utveckling samt utnyttjas som fristående kurs.

Behörighetskrav

Freds- och konfliktkunskap A, 30 hp, eller motsvarande

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • redogöra för övergripande mönster i konflikters uppkomst, utveckling, och lösning på olika analysnivåer
  • förklara och diskutera centrala frågeställningar och teorier inom konflikters uppkomst, utveckling och lösning
  • jämföra och kritiskt värdera olika förklaringsmodeller för konflikters uppkomst och utveckling
  • självständigt söka, insamla och värdera information och vetenskapliga arbeten om väpnade konflikter
  • empiriskt identifiera och kritiskt värdera centrala hinder och problem för konfliktlösning, konflikthantering, och varaktig fred.
  • självständigt genomföra en grundläggande analys av hinder och problem för konfliktlösning, konflikthantering och varaktig fred i en pågående väpnade konflikt, samt identifiera och motivera strategier för att hantera dessa problem och hinder
  • aktivt och självständigt delta i seminariediskussioner, genomföra kortare presentationer, samt opposition och försvar av ett självständigt arbete
  • kunna känna igen och formulera en vetenskapligt relevant frågeställning
  • kunna anknyta en undersökningsfråga till relevant vetenskaplig litteratur
  • kunna skilja mellan beskrivande, förklarande och värderande studier
  • förstå grunderna i olika metoder för att beskriva, förklara och värdera, i synnerhet olika slag av jämförande metod
  • förstå behovet av att definiera begrepp, teoretiskt och empiriskt
  • vara bekant med olika strategier för att generalisera samt förstå generaliseringsbegreppets innebörd
  • förstå skillnaden mellan primärmaterial, sekundärmaterial och litteratur
  • ha kännedom om de viktigaste samhällsvetenskapliga datainsamlingsmetoderna
  • ha grundläggande kunskaper om källkritik
  • kunna diskutera vetenskapliga texter utifrån en metodologisk synvinkel
  • självständigt lösa begränsade uppgifter inom avdelad tid

Innehåll

Kursens syfte är att fördjupa förståelsen av teoretiska och empiriska problem vid studiet av väpnade konflikters uppkomst, utveckling och lösningar. Fokus inriktas på konfliktprocesser (uppkomst, utveckling och lösningar) inom och mellan stater, där olika analysnivåer, t.ex. individ, grupp, stat och regional nivå, beaktas.

Kursen syftar vidare till att ge en introduktion till teoretiska och metodiska frågor inom freds- och konfliktforskningen, samt att öva förmågan att självständigt genomföra analyser av såväl empiriskt material som vetenskapliga verk.

Kursen består av tre delar:

Moment 1. Konfliktorsaksteori. (7,5 hp)

I detta moment behandlas frågor rörande konflikters uppkomst och utveckling såväl inom som mellan stater. Konfliktorsaker och eskaleringsprocesser analyseras teoretiskt och empiriskt. Särskild uppmärksamhet ägnas beslutet att tillgripa våld för att hantera oförenligheter. I momentet behandlas olika perspektiv och analysnivåer, bland annat rationella aktörsteorier och psykologiska teorier på individ- och gruppnivå, samt beslutsfattande och problemhantering i och mellan grupper och organisationer/stater.

Moment 2. Konfliktlösning. (7,5 hp)

I detta moment undersöks strukturella, strategiska och psykologiska problem och hinder för konflikthantering, konfliktlösning och varaktig fred, samt olika strategier för att hantera dessa problem och hinder. I momentet ingår även att självständigt genomföra en teoretiskt grundad analys av en verklig konfliktsituation.

Moment 3. Metod och uppsats. (15 hp)

Momentet inleds med föreläsningar, övningar och seminarier om forskningsprocessen och vetenskaplig metod. Därefter sker all undervisning i form av handledning i mindre grupper, där alla studenter får en klart angiven tidsbudget för handledningen. Syftet med detta moment är att ge grundläggande kunskaper i vetenskaplig metod, att öva förmågan att självständigt genomföra en mindre forskningsuppgift, och att samtidigt fördjupa studentens kunskaper på ett avgränsat forskningsfält. Syftet är dels att ge de studerande en första introduktion i praktisk forskning, dels att de ska utveckla en kritisk förståelse för hur olika metodiska val påverkar undersökningsuppläggning och resultat. Tyngdpunkten i metodundervisningen ligger på grundläggande metodbegrepp och kvalitativa jämförande metoder. Momentet betonar dock de gemensamma principer som förenar kvalitativa och kvantitativa ansatser. Under momentet diskuteras vad en vetenskaplig frågeställning är, hur vetenskapliga undersökningar kan läggas upp, vilka olika sorters material och datainsamlingsmetoder man kan använda, sambandet mellan teori och metod m.m. Dessutom ges övningar i litteratur- och informationssökning. Momentet avslutas med författandet av en uppsats om 9 högskolepoäng, opposition och försvar av uppsats, samt övning i seminariediskussion.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, övningar och seminarier. Undervisningen ges på engelska, men examinerande moment såsom seminarier och skriftliga uppgifter kan göras på antingen svenska eller engelska.

Examination

Examinationen på kursen sker huvudsakligen genom skriftliga inlämnings- och övningsuppgifter (PM). Det avslutande momentet examineras genom obligatoriska workshops och seminarier, samt ett självständigt arbete som skall försvaras i ett avslutande seminarium. Därtill kommer opposition av uppsats.

Två examinationstillfällen för varje examinationsuppgift ges vid varje kurstillfälle. Betygen Underkänd, Godkänd, och Väl godkänd används. Betygskriterier delas ut inom ramen för varje kursmoment. För att erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 50% av kurspoängen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin