Estetik A: Estetikens grunder

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5ES009

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5ES009
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Estetik G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 12 februari 2015
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Allmänt

Ansvarig institution är Filosofiska institutionen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Kursens syfte som helhet är att dels tematiskt belysa estetikens idéhistoria från antiken till nutid, dels att presentera betydelsefulla riktningar och frågeställningar i den estetiska diskussionen och även olika försök att utvidga och/eller underminera estetikens traditionella gränser.

Efter genomgången kurs förväntas den studerande ha grundläggande kunskaper i estetikens historia och förmåga att orientera sig i dagens teoretiska diskussioner och debatter.

Innehåll

Kursen består av fyra delar:

Konstfilosofins definitioner och distinktioner: När är det konst? 7,5 hp

Skönhetsbegreppet: känslor, kunskap och moral, 7,5 hp

Konsten för konstens skull eller konsten som filosofi?, 7,5 hp

Estetikens utvidgning och förnyelse, 7,5 hp

Konstfilosofins definitioner och distinktioner, 7,5 hp

I kursen studeras det moderna konstsystemets uppkomst och förvandling samt konstbegreppets historiska transformationer och nutida svar på följande frågor: Vad är konst? Hur skiljer sig konst från icke-konst? Hur bör vi förstå förhållandet mellan estetiska konstupplevelser och andra estetiska upplevelser? Måste konst ha en funktion?

Skönhetsbegreppet: känslor, kunskap och moral, 7,5 hp

Kursen avser att ge en översiktlig framställning av det kanske mest centrala begreppet inom estetiken genom att presentera dess utveckling och roll inom olika filosofiska diskussioner. Eftersom skönhetens vikt och värde historiskt ofta förknippats med dess känslomässiga, kognitiva och moraliska innehåll och/eller funktion, studeras även dessa samband.

Konsten för konstens skull eller konsten som filosofi?, 7,5 hp

Syftet med kursen är att konfrontera förändringarna av 1900-talets konstscen i vid mening med den konstfilosofi, teoretiska och praktiska estetik som utvecklats i nära anslutning till förändringarna i konstvärlden: modernism, postmodernism, konstens dematerialisering, implosion och nya frihet, inklusive olika former av estetiseringsprocesser i det kulturella fältet och vardagslivet. (Modernism, Formalism och Expressionism; Marxism; Fenomenologi; Postmodernism; Pragmatism; Feminism; Konceptualism)

Estetikens utvidgning och förnyelse, 7,5 hp

Kursens tema utgörs av aktuella teorier och diskussioner om konst, estetiskt värde och estetiska upplevelser. Vilka frågor är av särskild vikt idag och har vi närmat oss lösningar på de traditionella filosofiska problemen om konst och estetik? (Natur och omgivning, konstens kulturella situation, konsten som kunskapskälla, arkitektur, film).

Undervisning

Undervisning sker i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Examination

Kunskapskontrollen sker genom skriftliga eller muntliga prov.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin