Cell- och tumörbiologi

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FM208

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FM208
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk vetenskap A1N, Läkemedelsanvändning A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 26 maj 2016
Ansvarig institution
Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi

Allmänt

Ersätter och motsvarar 3FM008 Cell- och tumörbiologi, 7.5 högskolepoäng

Behörighetskrav

Inom apotekarprogrammet krävs minst 150 hp inklusive godkända kurser i molekylärgenetik alternativt farmaceutisk molekylärbiologi med bioinformatik och farmaceutisk biokemi, samt att alla kurser på termin 1-7 inom programmet har genomgåtts.

Antagen till masterprogrammet i läkemedelsanvändning.

För antagning till fristående kurs krävs 150 hp varav 60 hp inom farmaceutisk biovetenskap varav minst 9 hp i biokemi och 7,5 hp i molekylärgenetik eller motsvarande kunskaper som förvärvats inom medicinsk, naturvetenskaplig, odontologisk, farmaceutisk eller veterinärmedicinsk utbildning.

Kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Kursen syftar till att belysa de bakomliggande cellbiologiska mekanismer som styr genetisk stabilitet och variation samt reglering av genuttryck i normal vävnad och tumörer. Vidare belyses cellkommunikation och specifika exempel på olika tumörer.

Den studerande skall efter avslutad kurs kunna redogöra för:

Cellcykeln, reglering via cyklinberoende kinaser, faktorer som är väsentliga för hur och när celldelning sker, hur mitos och replikation är reglerade och samordnade, cellulära signalsystem, biologiska utvecklingsmekanismer, celldöd.

Genomets organisation och kontroll av uttryck;transkriptionens beroende av kromatinstruktur och transkriptionsfaktorer, modifiering av RNA-molekyler och proteiner, proteiners dirigering till olika avdelningar i cellen.

DNA-skador och deras betydelse för tumörutveckling. Reparationsmekanismer. Tumörsuppression via reparation och apoptos, länkar via p53 mellan DNA-skador och apoptos.

neoplastiskt transformerad cell, benign och malign neoplasi. Tumörklassifikation, morfologisk och annan beskrivning av tumörer, exempel på tumörtyper. Definition av begreppet onkogen; Omvandling av en protoonkogen till en onkogen.

vad som menas med en signaltransduktionskedja, autokrin eller exokrin stimulering, tillväxtfaktorer, receptorer, aktiverat receptor tyrosinkinas, signaltransduktionsmolekyler, transkriptionsfaktorer, olika respons av stimulerad signaltransduktion, t.ex. mitoser, ruffling, rörlighet. Betydelsen av inhibitorer.

Effekter på celler av olika faktorer och makromolekyler i extracellulära matrix med tyngdpunkt på PDGF:s och TGF:s signalering som modell för andra tillväxtfaktorer. Betydelsen av Ras- och liknande G-proteiner.

Effekter av cellernas sociala miljö, med tyngdpunkt på integrin, CD44 och andra HS (HeparanSulfat) celladhesions receptorer som modell för andra adhesionsreceptorer. Kontaktinhibering och matriskomponenters betydelse. Tumörers stroma. Mikrocirkulation-angiogenes och dess beroende av tillväxtfaktorerna VEGF och FGF.

Apoptosens betydelse för effektivitet av strålbehandling och kemoterapi. Resistens hos tumörceller mot apoptotiska signaler. Vilka egenskaper som är aktiverade vid metastasering.

Hur kunskap om mekanismer bakom cancer kan användas för att skapa ny terapi, t.ex. genom åteskapande av suppressor, antiangiogen terapi, blockera onkogenmedierad signaltransduktion. Stamcellers roll i normal celldifferentiering och tumörbildning samt deras användning vid genetisk modifiering och terapi.

Innehåll

Kursen utnyttjar aktuella forskningsproblem för att illustrera olika cellbiologiska grundfenomen och dess tillämpningar inom tumörbiologin. Områden som behandlas är bl.a. transkriptionell och posttranskriptionell reglering; cellsignalering; genetisk polymorfism som resultat av DNA-skador. Dessutom behandlas typexempel på olika tumörer. Kursen ger också inblick i aktuell forskningsverksamhet och metodik inom tumörbiologin.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier på engelska.

Obligatoriska moment:

Närvaro vid kursstart och seminarier samt vid 75% av föreläsningarna .

Examination

Prov sker i slutet av kursen. För godkänd kurs krävs godkända obligatoriska moment samt godkänt skriftligt prov. Varje student har rätt till sammanlagt sex provtillfällen dvs. ett prov och fem omprov.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin