Internationell HRM

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 2FE868

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2FE868
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Företagsekonomi A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 februari 2018
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Masterprogram i företagande och ledning - specialisering Internationellt företagande.

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp med minst 90 hp företagsekonomi.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.) Undervisningen sker på engelska varför mycket goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen.

Undantag görs för inresande utbytesstudenter som endast behöver motsvarande 60 hp företagsekonomi, men 90 hp rekommenderas starkt. All undervisning sker på engelska varför mycket goda språkkunskaper i engelska är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Mål

Internationell Human Resource Management (IHRM) handlar om hur de mänskliga resurserna hanteras i företag med internationell verksamhet. IHRM kan spåras tillbaka till framväxten av internationell affärsverksamhet och multinationella företag och de formella och informella metoder för personaladministration och ledning som utvecklats. Syftet med kursen är att ge studenterna kunskap om och förståelse för IHRM samt förmåga och kompetens att analysera IHRM i samtida företag.

Efter att ha deltagit i kursen ska studenten kunna:

  • Definiera, förklara och jämföra perspektiv och teorier relaterade till IHRM
  • Använda fördjupad förståelse för forskning inom IHRM-området för att kritiskt analysera teorier, perspektiv och praktiska problem som dagens företag möter
  • Systematiskt beskriva, definiera, kategorisera och analysera ett brett spektrum av frågor och problem som multinationella företag möter i sin IHRM verksamhet
  • Använda begrepp och verktyg för att förklara och utveckla teorier och metoder som kan integreras i praktiska tillämpningar av IHRM
  • Presentera, både i tal och skrift, konsekvenser av IHRM i multinationella företag
  • Diskutera, kritiskt reflektera över och värdera etiska aspekter av IHRM.

Innehåll

Ett ökande antal företag har aktiviteter spridda över hela världen och att kritiskt granska och reflektera över IHRM:s inflytande på aktiviteter och individer i multinationella företag är av stor vikt. Under denna kurs kommer flera olika aspekter av internationell IHRM att studeras, med speciell inriktning på fyra områden:

  1. Strategiska och organisatoriska perspektiv på IHRM
  2. IHRM tillämpningar
  3. Internationella uppdrag och anställningspraxis
  4. Utveckling inom IHRM policys och tillämpningar

Inom ramen för det första området kommer olika perspektiv och synsätt på IHRM i praktik och teori att avhandlas där bl.a. betydelsen av strategi och kultur lyfts upp. Inom det andra området läggs vikt vid att granska traditionella och nyare perspektiv på IHRM policys och tillämpningar inom framför allt multinationella företag. Vidare kommer även olika frågor kopplade till ett globalt ledarskap och global styrning att diskuteras. Inom det tredje området läggs stor vikt vid att belysa olika policys och principer för internationella uppdrag och internationell rekrytering. Inom det fjärde området behandlas olika samtida och aktuella frågor kopplade till IHRM i multinationella företag såsom kvinnligt ledarskap, mångfald och socialt ansvar.

Studenterna kommer vidare att ges möjlighet att fördjupa sig inom vissa områden genom genomförande av specifika uppgifter.

Undervisning

Kursen använder en kombination av föreläsningar, seminarier med studentbaserade aktiviteter, fallanalyser och andra problembaserade uppdrag. Både individuella och grupparbeten ingår. Lärare med särskilt forskningsintresse av IHRM:s roll inom internationellt företagande kommer att delta liksom gästföreläsare från företag med internationell erfarenhet. Kursen ges på engelska.

Examination

Ett sammanfattande betyg ges på hela kursen, 7,5 hp.

Examinationen omfattar aktivt deltagande i kursmomenten seminarier, samt inlämning och redovisning av uppgifter som görs både individuellt och i grupp. Betyget på hela kursen sätts efter en sammanvägning av de olika examinationsmomenten.

Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. De betygsgrader som används är väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U). Examination som lämnas in efter utsatt tid bedöms inte, om inte särskilda skäl kan styrkas. Eventuella kompletteringar måste vara inlämnade senast vid den tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker måste hela kursen (med alla examinationsmoment) göras om, vilket endast kan ske genom omregistrering på kommande kurstillfällen i mån av plats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning eller avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin