Kulturegendomsrätt

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV738

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV738
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 16 april 2018
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Behörighetskrav

60 hp kulturvård, arkeologi/osteologi eller konstvetenskap alternativt minst 30 hp i juridik eller relevant yrkeserfarenhet.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för de grundläggande principerna för den svenska rättsordningen,
  • redogöra för de väsentliga nationella och internationella rättsregler som har särskild betydelse för skyddet, förvaltningen och handeln med kulturegendom,
  • problematisera kulturegendomsrättsliga frågor i förhållande till gällande rättsregler,
  • analysera hur rättsordningen används för att värna kulturegendom.

Innehåll

Kursen ger en översikt av principerna för den svenska rättsordningen samt de särskilda rättsliga regler som gäller för skyddet och förvaltningen av och i förekommande fall handeln med fast och lös kulturegendom. Kulturegendom som behandlas under kursen är främst fornlämningar, fornfynd, sjöfynd, kulturhistoriska byggnader, kyrkliga kulturminnen, antikviteter, konst och arkivalier. Såväl offentligrättsliga som civilrättsliga regler tas upp. Även straffrättsliga regler berörs liksom EG-rättsliga, europakonventionsrättsliga och folkrättsliga aspekter. Immaterialrättsliga regler tas upp i den mån de har betydelse för historisk kulturegendom.

Undervisning

Nätbaserad distansundervisning. För att kunna följa kursen behöver du dator, internetuppkoppling samt Flash. Lärarstöd via e-post, diskussionsforum etc.

Examination

Kursen examineras genom individuella skrivuppgifter och hemtentamen. Som betyg på kursen används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin