Hälsopolitik och hälsoekonomi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3SM011

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3SM011
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Folkhälsovetenskap G2F, Vårdvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 21 augusti 2018
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Allmänt

Kursen avser att ge sådana kunskaper om hälso- och sjukvårdssystemet från hälsopolitisk och hälsoekonomisk utgångspunkt att kursdeltagaren kan medverka i samarbetet med olika yrkesgrupper inom sjukvården samt medverka i utvärderingar och göra bedömningar av hälsoekonomiska problemställningar.

Behörighetskrav

60 hp inom medicinsk, samhällsvetenskaplig eller farmaceutisk fakultet.

Mål

Efter genomgången kurs ska den studerande

  • kunna identifiera och beskriva de metoder som använts i planeringsunderlag för och utvärderingar av hälso- och sjukvård
  • kunna förklara vilka möjligheter och begränsningar som finns med dessa metoder
  • kunna medverka i utvärderingar av hälso- och sjukvård

Innehåll

Inom kursen presenteras lagstiftningen beträffande hälso- och sjukvården. Den svenska hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering beskrivs med jämförelser till andra länder. Grundläggande begrepp och synsätt inom hälsoekonomin studeras liksom hälsoekonomiska kalkyler, kostnads- och nyttoaspekter. Principerna för utvärdering av medicinsk teknologi, medicinska prioriteringsbedömningar och vårdresultat studeras. Utformningen av medicinsk praxis och beslutsfattande, liksom ledarskap och administration inom hälso- och sjukvården, belyses också.

Undervisning

Undervisningen sker genom föreläsningar och grupparbeten. Under handledning görs individuellt en analys av några vetenskapliga artiklar, vilken sammanfattas i en uppsats.

Examination

För nöjaktigt genomgången kurs krävs aktivt deltagande i samtliga grupparbeten och godkänd uppsats.

Examination sker i seminarieform med opposition på individuella uppsatser samt genom en skriftlig hemtentamen.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin