Textkritik

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LV251

Kod
5LV251
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap A1N, Skandinavistik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 december 2017
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Allmänt

Kursansvarig institution är Litteraturvetenskapliga institutionen.

Kursen är en magisterkurs på avancerad nivå. Kursplanen är fastställd av Litteraturvetenskapliga institutionens styrelse den… och av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden den xxx. Litteraturlistan är fastställd av Litteraturvetenskapliga institutionens styrelse den….

Behörighetskrav

Behörig är den som uppfyller kraven för en kandidatexamen.

Mål

Kursen syftar till att ge en historisk orientering om vetenskaplig textutgivning, att informera om den aktuella textkritiska debatten, att granska aktuella utgivningsprojekt och att genom övningar ge inblick i det praktiska editionsarbetet.

Efter genomgången kurs förväntas den studerande

• ha goda kunskaper om vetenskaplig textutgivning, dess historia och dess nutida funktion inom högskoleverksamhet och kultursektorn

• vara väl insatt i de olika stadierna av det textkritiska arbetet – val av grundtext, textetablering och textkritiska kommentarer – samt behärska den rådande terminologin inom ämnet

• kunna redogöra för de vanligaste strategierna, och deras fördelar och nackdelar, i flera aktuella utgivningsprojekt

• ha viss praktisk erfarenhet av att ha ederat ett kortare textparti

Innehåll

Kursen ger en översikt av litteraturvetenskaplig textkritik genom främst läsning och diskussion av teoretisk facklitteratur samt genom studier av textkritiska utgåvor och aktuella utgivningsprojekt. Fokus ligger på textkritikens historia, nutida roll, terminologi samt vanligaste strategier och avväganden. Även praktiska övningar förekommer och i mån av möjlighet studiebesök. Seminarierna ägnas såväl den vetenskapliga utgivningens elementa (såsom grundtextval, transkribering, etablering, upprättande av variantapparater, kommentarer, analytisk bibliografi och handskriftsforskning) som aktuell textkritisk debatt. Särskild uppmärksamhet ägnas den digitalt baserade textutgivningens möjligheter liksom bokens materiella aspekter.

Undervisning

Arbetsformerna utgörs av seminarier och i förekommande fall föreläsningar, studiebesök, praktiska övningar och grupparbeten.

Examination

Aktivt deltagande i seminarier och i övriga förelagda övningar samt genomförande av en skriftlig eller muntlig uppgift. Kursen bedöms med betygen VG, G eller U.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin