Kostvetenskap C: Kostsociologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK053

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK053
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 13 september 2017
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp, Kostvetarprogrammet 180 hp samt är fristående

kurs i Kostvetenskap (C‐nivå). Kursen ges på heltid.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, samt minst 22,5 hp från Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • beskriva grundläggande betydande teorier, perspektiv och begrepp inom det kostsociologiska fältet
  • beskriva och förklara hur dagens livsmedelssystem interagerar med individ, grupp och samhälle
  • identifiera och förklara hur mat och måltider interagerar med social kategorisering som klass, etnicitet och genus
  • analysera och värdera hur mat och måltider konstrueras, utövas och förmedlas inom olika kulturer och sociala kontexter

Innehåll

Kursen ger en orientering i hur mat och måltider som samhällsfenomen kan beskrivas, analyseras, tolkas och förklaras utifrån sociologiska teorier. Matens komplexitet i dagens samhälle belyses genom att central forskning och betydelsefulla begrepp inom kostsociologins område behandlas, liksom sociologisk klassificering som klass, genus och etnicitet. Vidare diskuteras hur mat används för att skapa identitet och grupptillhörighet, vilket bl a belyses i relation till religion och migration. Strukturella nivåer som dagens livsmedelssystem, dvs processer och infrastrukturer som ligger till grund för människors matförsörjning, inklusive aspekter som folkhälsa, ekonomisk utveckling och primärproduktion behandlas.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, litteraturseminarium och övningsuppgifter.

Examination

Examination sker genom skriftliga och muntliga individuella prov, seminarier och redovisningar. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

Övriga föreskrifter

Vid kursstart skall betygssättande lärare efter samråd med studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt skall läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin