De nationella minoritetsspråken i Sverige förr och nu

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5CM004

Kod
5CM004
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 24 januari 2018
Ansvarig institution
Historiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenterna kunna redogöra för de nationella minoritetsspråkens ställning i Sverige förr och nu samt deras möjligheter att bevaras och utvecklas som en del av det svenska kulturarvet.

Innehåll

Kursen är ämnesöverskridande och vänder sig till språkstuderande och andra grupper av intresserade, såsom lärare, lärarutbildare och tjänstemän ansvariga för invandrar- eller minoritetsfrågor m.fl. Teman som behandlas under kursen: Orientering om de nationella minoritetsspråken i Sverige. Språkplanering och språkvård i minoritetsspråkssammanhang: purism, frågan om språk och dialekt. Officiell politik gentemot minoritetsspråken: internationella konventioner, implementering av besluten, internationella jämförelser. Språkbevarande, språkbyte och språklig revitalisering, gräsrotsverksamhet för att stärka dessa språk; attityder till minoritetsspråken hos majoriteten och hos talarna själva. Kulturproduktion på de nationella minoritetsspråken och kulturens roll i språklig revitalisering.

Undervisning

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och tutorials som är koncentrerade till tre undervisningstillfällen/heldagar. Dessa ges av Hugo Valentin - centrum i samarbete med Institutionen för lingvistik och filologi, Institutionen för moderna språk och Institutionen för nordiska språk.

Examination

Studenternas examineras genom fullgörande av skriftliga och muntliga uppgifter. De studenter som inte fullgjort enstaka obligatoriska uppgifter ges möjlighet att senast vid terminens slut komplettera dessa. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin