Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Träffa studenter, programansvarig, forskare och professorer som berättar om studierna och ämnet. Vad får man studera, vad gör man som doktorand, varför behövs materialvetare?

Tidigare studenter berättar

I filmen får du träffa några nyutexaminerade civilingenjörer som läst programmet vid Uppsala universitet.

Elin, student.

Möt en student på programmet

Namn: Elin Öqvist
Från: Bollnäs

Framtiden kommer att ställa nya krav på materialen vi använder och jag tycker att området och forskningen är väldigt spännande, speciellt det som berör miljö- och energifrågor.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag visste att jag ville gå ett civilingenjörsprogram och var främst intresserad av fysik. När jag läste om utbildningen kände jag ganska snabbt att materialvetenskap var en inriktning med goda arbetsmöjligheter. Framtiden kommer att ställa nya krav på materialen vi använder och jag tycker att området och forskningen är väldigt spännande, speciellt det som berör miljö- och energifrågor.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Att få spendera sina dagar på Ångströmlaboratoriet är riktigt coolt med tanke på all häftig forskning som bedrivs här. Kvalitén på utbildningen är väldigt hög och vi har haft många riktigt bra föreläsare. Detta i kombination med studentlivet som erbjuds vid sidan om studierna gör Uppsala universitet till det optimala valet!

Vad är mest utmanande?
– Det är att programmet har ett högt tempo. Jag ber ofta om tips från studenterna i klasserna över mig om kurserna jag ska läsa, vilket har varit mycket givande. För att klara av tuffa perioder ser jag till att strukturera upp och planera mina studier väl, något man också lär sig med tiden.

Berätta om studentlivet!
– Uppsala är en mysig stad och här kan man ägna sig åt och engagera sig i många roliga aktiviteter och evenemang som student. Några exempel är sittningar, forsfestivalen kring valborg och mottagningen av nya studenter. Sedan är nationerna väldigt uppskattade, där man kan umgås och äta god mat!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Jag är inne på mitt tredje år nu och skriver för tillfället kandidatarbete tillsammans med fyra andra personer. Under denna vecka ska vi fortsätta arbeta med vårt projekt där vi ska göra litteraturstudier och diskutera resultat från labbarna, och sedan skicka in vår färdiga rapport. Utöver det kommer jag förmodligen att umgås med mina kamrater på någon nation.

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Under mitt fjärde år ska jag börja inrikta mig och det lutar mot att det blir mikro- och nanoteknik, vilket jag tycker låter väldigt spännande! Exakt vad jag vill jobba med efter examen är jag osäker på, men troligtvis något kring energi- och miljöfrågor.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– De två första åren kan upplevas vara tunga då man i högt tempo läser mycket matte, fysik och kemi för att få en stabil grund. Men det finns ljus i mörkret! I trean och framåt läser man väldigt intressanta materialkurser, så håll ut tills dess. Se även till att ta vara på det sociala och på alla roliga aktiviteter man kan göra som student!

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Helt klart på någon nation, speciellt utomhus i sommarvärmen!

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg! Den traditionen är något väldigt speciellt här i Uppsala, med forsfestivalen och allt. Sen skulle jag även säga att mottagningen för nya studenter är väldigt bra. Den tiden är något man ofta tänker tillbaka på!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Jag sitter mycket på Ångströmlaboratoriet då jag har alla mina föreläsningar här, men man kan även sitta på andra campus om man känner för det. Carolina Rediviva är också ett ganska trevligt ställe att plugga på, med bra studiemiljö.

Hösten 2022

Lena Klintberg, programansvarig.

Möt programansvarig på programmet

Namn: Lena Klintberg

Gillar du naturvetenskap och teknik och letar efter en utmaning ska du söka programmet! Nästan alla teknikföretag behöver materialvetare och nu när vi ställer om mot ett hållbart samhälle är kunskaper i materialvetenskap viktigare än någonsin.

Vad är materialvetenskap?
– Materialvetenskap handlar om att tillämpa kunskaper från fysik, kemi och teknik för att förstå hur olika material fungerar och växelverkar med sin omgivning. Materialvetare arbetar med att optimera materialens egenskaper, utveckla nya material och kombinera material för att få nya egenskaper. Kunskap om material behövs vid all konstruktion, utveckling och tillverkning av tekniska produkter. Modern elektronik bygger på kontroll över elektronernas rörelser i materialet kisel. Trasiga höftleder kan ersättas med implantat av titan och keramik. Flygplan av stål behöver tåla naturens krafter och förpackningar av polymerer och aluminium skyddar innehållet från både ljus och fukt.

Varför ska man läsa materialvetenskap?
– Gillar du naturvetenskap och teknik och letar efter en utmaning ska du söka programmet! Nästan alla teknikföretag behöver materialvetare och nu när vi ställer om mot ett hållbart samhälle är kunskaper i materialvetenskap viktigare än någonsin. Efter att ha läst utbildningen kan du se fram emot en både spännande och omväxlande yrkeskarriär.

Är det mycket matte?
– Ja, det är mycket matte, särskilt de första två åren. Matematiken är ett verktyg som behövs för att förstå den fysik och kemi som ligger till grund för materialens olika egenskaper.

Vilka råd vill du ge personer som funderar på att söka detta program?
– Under min egen studietid var jag själv länge osäker på vad jag skulle rikta in mig mot, men när jag började läsa materialvetenskap och upptäckte att jag fick tillämpa mina teoretiska kunskaper kände jag att det var helt rätt. Material är centrala i allt från rymdteknik och medicinteknik till elektroteknik och tillverkningsteknik.

– Ska du läsa materialvetenskap ska du göra det här i Uppsala. Du studerar vid Ångströmlaboratoriet som är ett av Europas största forskningscenter för material. Läser du vid Uppsala universitet har du också möjlighet att ta del av ett enormt brett kursutbud. Vill du läsa delar av din utbildning utomlands kan du göra det via något av alla de utbyten universitetet har med andra lärosäten.

Var kan man få jobb efter examen?
– Det händer mycket inom materialområdet och arbetsmarknaden är mycket god. De flesta av våra studenter får jobb direkt efter examen, många får anställning redan när de gör sitt examensarbete. Några exempel på arbetsgivare är Sandvik, ABB, Alleima, SECO Tools, Silex Microsystems, SCA, Siemens och Vattenfall. Våra studenter kan också hamna på nystartade forskningsintensiva bolag som arbetar med att ta fram framtidens tekniska lösningar. Materialvetare kan arbeta med väldigt många olika saker efter examen, från att vara specialist eller konsult till att arbeta med utveckling och forskning. Många hamnar också som projektledare eller väljer en chefskarriär.

Våren 2023.

Vad händer efter studierna?

Under 2021 genomfördes en enkät med studenter som läst civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap. Enkäten skickades ut till alla som börjat programmet mellan 2011 och 2014 och som därmed skulle hunnit ta ut examen de senaste fyra åren.

Läs resultaten av enkäten

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin