Är programmet rätt för dig?

Röster om programmet

Vad tycker Oscar och Ebba om att plugga på Kandidatprogram i samhällsplanering på Gotland? Varför ska man söka programmet?

Lisa, student.

Möt en student på programmet

Namn: Lisa Heinius
Från: Gotland

Det vore roligt att jobba som konsult och ta del av olika internationella projekt, eller jobba med regionens samhällsplanering på en mer lokal skala.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag hade egentligen tänkt läsa till miljövetare, men fastnade för planeringsaspekten. Det verkade spännande att samordna och möjliggöra för förändringar och lösningar ur många olika perspektiv och på många olika nivåer i samhället. Jag fick känslan av att man skulle få arbeta med många olika sorters situationer. Det lät spännande.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Min upplevelse av Campus Gotland är bra. Kul med fina lokaler och mycket resurser! Uppsala universitet har ju dessutom sin egen riddare här på ön, det är det inte alla universitet som har!

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Kanske är ett tråkigt svar, men mitt mål är rent krasst att få ett jobb. Haha! Och att i och med det fortsätta bygga min och andras framtid här på Gotland. Det vore roligt att jobba som konsult och ta del av olika internationella projekt, eller för den delen jobba med regionens samhällsplanering på en mer lokal skala. Det finns mycket planering och positioner där ute att upptäcka!

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Det jag tycker har varit mest intressant hitintills har varit vikten av att hantera komplexa problem med komplexa lösningar. Eller, ja, snarare att man i sitt lösningstänk måste vara medveten om hur en åtgärd påverkar omgivningen. Det är lätt att bara tolka ett problem ur en vinkel, och således missa vilka konsekvenser en lösningsåtgärd kan medföra. Svårt, men spännande och utmanande! Man märker snabbt hur beroende man är av "laget" runtomkring sig. Det är en central del av utbildningen att förbättra sina färdigheter i att samarbeta med andra.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
– Första tiden var lite omtumlande: man skulle lära känna en helt ny vardag! Men det kändes som att våra lärare hade det i åtanke. De första uppgifterna var rätt orienterande i sin karaktär och vi kastades snabbt in i grupparbeten med varandra. Det var ett rätt skönt och naturligt sätt att lära känna klassen på.

Hur upplevde du första tentan?
– Lite nervös, jag var lite osäker på ungefär vad det skulle innebära att skriva en tenta. Men jag var också taggad, det var kul att få prova sina färdigheter! Jag lärde mig dock rätt snabbt vikten av att vara väl orienterad i kursmaterialet innan själva tentan, annars går mycket av tiden åt till att lokalisera rätt källor.

Berätta om studentlivet!
– Jag tillhör den kategorin studenter som redan har haft ett etablerat sammanhang i staden där jag läser, så mitt studentliv har mest bestått av själva utbildningen och pluggtid med kursare. En del av mina kursare har exempelvis flyttat till Visby för utbildningens skull, vad jag förstått så har det varit viktigt för dem med Rindi (som är studentkåren här på Campus Gotland) och andra sociala plattformar som existerar kring Campus. Överlag så skulle jag vilja tipsa om att njuta av studietiden: Det är arbetsamt, särskilt om man bollar studierna med extrajobb, men innebär också mycket friheter. Och det är kul att lära sig nya saker, det ska man inte glömma bort!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Jag skulle ge tipset om att våga vara nyfiken! En del av orden som beskriver utbildningen kan kanske kännas lite svåra. Vad innebär egentligen planering i samhället, och hur är resurser kopplat till rättvisa? Inledningen består av mycket orientering: man får hjälp att tolka samhället och hur planeringen fungerar inom det. Ett annat personligt råd skulle vara att ta sig ordentligt med tid för studierna. Det är värt det att vara väl förberedd, och blir roligare att lära sig nytt om man hänger med!

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Strandpromenaden! 200 meter från Campus ligger havet!

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– När de nya ettorna leds genom Visby av Kunskapens Riddare.

Vad gör du om fem år?
– Yrkesmässigt så hoppas jag att jag jobbar åt regionen, eller via länsstyrelsen. Gärna med projekt som innebär gräsrotsengagemang som kan förverkliga exempelvis EU-stöd på ett långsiktigt och hållbart sätt. Jag hoppas jag får jobba med långsiktiga projekt, och inte bara kortare initiativ.

Våren 2021

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin