Dietetik och klinisk nutrition III: Svåra sjukdomstillstånd

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK065

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK065
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 31 januari 2018
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp. Kursen ges på heltid.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 30 hp. eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp, Dietetik och folkhälsa, 15 hp, Grundläggande medicinsk fysiologi, 15 hp, Psykologi A1, 15 hp, Dietetik och klinisk nutrition I, 15 hp, Kostvetenskap C, 15 hp, (Kostsociologi, 7,5 hp och Vetenskaplig metod, 7,5 hp) samt genomgången Dietetik och klinisk nutrition II, 7,5 hp.

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Om sjukdomar i mag-tarmkanal, bukspottkörtel och lever samt cancer, ledsjukdomar, blodsjukdomar och andra svåra sjukdomstillstånd (t.ex. sepsis, trauma, brännskador och kirurgi):

  • beskriva olika sjukdomstillstånds patofysiologi och den grundläggande medicinska behandlingen samt förklara hur detta påverkar nutritionsbehovet och vad det får för konsekvenser för kost- och nutritionsbehandling.
  • genomföra en nutritionsutredning, identifiera nutritionsproblem, samt välja, motivera och följa upp adekvata nutritionsåtgärder utifrån patientfall.
  • planera, individualisera och anpassa kost- och nutritionsbehandling utifrån aktuella riktlinjer och kost- och näringsrekommendationer samt patientens livssituation och önskemål.

Om enteral- och parenteral nutrition samt vätskebehandling:

  • övergripande beskriva olika typer av näringslösningar och infusionsvätskor samt förklara när och hur dessa administreras och används.
  • jämföra olika näringslösningar och infusionsvätskor samt för givet patientfall föreslå och motivera ett adekvat enteralt och/eller parenteralt nutritionsstöd.

Innehåll

Kursen syftar till att fördjupa kunskap i sjukdomslära och färdighet i kost- och nutritionsbehandling vid sjukdomar i mag-tarmkanal, bukspottkörtel och lever samt cancer, ledsjukdomar, blodsjukdomar och andra svåra sjukdomstillstånd som sepsis, trauma, brännskador och kirurgi. Den teoretiska bakgrunden såväl som den praktiska tillämpningen av kost- och näringsrekommendationer vid dessa svåra sjukdomstillstånd behandlas. Kursen ger fördjupad kunskap om enteral och parenteral nutrition samt vätskebehandling, där kännedom om näringslösningar och infusionsvätskor och praktisk tillämpning diskuteras.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer, gruppövningar och enskilda uppgifter.

Examination

Muntliga och skriftliga individuella redovisningar, praktiska och teoretiska prov samt rapporter. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns en s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten ska betygssättande lärare alternativt läraren/lärarlaget efter samråd med de studerande fastställa vilken undervisning som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin