Odling av kaktusar


Det finns lika många sätt att sköta kaktusar på som det finns skickliga kaktusodlare. Våra odlingsråd grundar sig på hur Botaniska trädgårdens kaktusar sköts, men har anpassats till förhållandena i ett vanligt blomsterfönster.

Från öken till fönsterbräde

Steget från ett amerikanskt ökenområde till ett svenskt krukväxtfönster är långt och odlingen måste anpassas därefter. Viktigast är att få kaktusarna att må bra under vintern. I Sverige ger det svaga vinterljuset inte plantorna tillräckligt med energi och deras tillväxt avstannar. Bäst är om kaktusarna får vila under den mörka årstiden genom att man ställer dem svalt, torrt och ljust.

Sol och regn

I Sverige är solljuset svagt även under sommaren. Kaktusarna trivs därför bäst i ett fönster mot söder. Ge gärna extrabelysning med ett lysrör.

Kaktusar tycker inte om kalk, ett ämne som ofta finns för mycket av i kranvattnet. Om du har möjlighet, samla gärna regnvatten till dina kaktusar.

Jord för ökenkaktusar

  • 3 delar fint akvariegrus
  • 1 del ogödslad och okalkad torv
  • 1 del vermiculit eller perlit
  • 1 del köpt kaktusjord

Vår – väckning och omplantering

I mars kan kaktusarna väckas ur vintervilan. Det gör man genom att varma dagar duscha plantorna med blomspruta under ett par veckors tid. Först därefter vattnar man första gången. Vattna på morgonen, bara under soliga dagar och bara om kaktusarna är riktigt torra. Skugga plantorna mot den brännande vårsolen! Den stora vårsysslan är omplanteringen. Unga kaktusar planteras om varje år. Gamla plantor vart annat eller vart tredje år.

Sommar – tillväxt och mycket vatten

Nu växer kaktusarna. De behöver mycket vatten och gärna en dusch soliga morgnar. Vattna två till tre gånger i veckan. Låt inte plantorna torka ut helt mellan vattningarna. Gödsla med flytande kaktusnäring en gång i månaden. Kaktusarna trivs ute under sommaren om de skyddas för regn.

Höst – minskad vattning

I september blir det svalare i fönstret. Då skall kaktusarna vattnas allt mer sällan. I oktober avbryts vattningen. Kaktusarna ställs svalt, helst omkring +10°C, och så ljust som möjligt. Plantorna mår bra av extra ljus från ett lysrör.

Vinter – kaktusarna vilar

De flesta kaktusar kräver en ljus och sval vintervila för att blomma. Om man inte har någon sval plats att ställa dem på behöver de en skvätt vatten var annan vecka.

Regnskogskaktusar är idealiska rumsväxter Miljön uppe i trädkronorna liknar på många sätt förhållandena i ett fönster. Temperaturen är densamma året om och ljuset är ganska svagt.

Trivs i öster

Regnskogskaktusar trivs bäst i ett österfönster, ljust men inte i direkt sol. De ska ha en jämn fuktighet i jorden men absolut inte vått. Kvarstående vatten på faten gör att kaktusarna ruttnar.

Vila efter blomningen

Också regnskogskaktusar behöver vila för att blomma. Efter blomningen upphör man med vattningen under ett par månader. Då anläggs nya knoppar. Kaktusarna kan stå utomhus under sommaren på en skuggig plats.

En annorlunda jordblandning

I naturen växer regnskogskaktusarna oftast i grenklykor. Jorden där uppe består av halvt nedbrutna blad, grenar och mossa. En liknande jordblandning är lätt att åstadkomma även hemma.

Jord för skogskaktusar

  • 1 del fint akvariegrus
  • 1 del torv, vitmossa och torra boklöv
  • 2 delar köpt kaktusjord

Ökenkaktusarnas frön gror ofta i en skuggig och fuktig spricka eller under en buske. Där står de små plantorna skyddade från den brännande solen. Detta ska man ha i minnet när man själv drar upp kaktusar från frö och inte ställa de små plantorna för soligt.

Lätt att så kaktusfrön

Kaktusfrön finns att köpa från många fröfirmor. Man kan också ta tillvara frön från sina egna kaktusar. De gror oftast bra.
Strö ut fröna glest i krukor med kaktusjord (finns i blomsterhandeln). Täck dem inte med jord. Vattna försiktigt, helst med en blomspruta, och ställ sådden i ett varmt fönster (+25°) utan stekande sol. Håll sådden fuktig men inte blöt.

En fuktig första sommar

Småplantorna behöver jämn fuktighet under sin första sommar. De ska stå kvar i sitt skuggiga fönster. I ett söderfönster kan solen bränna plantorna! På hösten minskar man vattningen och ställer plantorna tillsammans med de stora kaktusarna.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin