Galanthus nivalis - snödroppe

Vanlig snödroppe, Galathus nivalis.

Det här är den snödroppe du oftast stöter på. Den förekommer inte naturligt i Sverige men trivs i vårt klimat och har på flera platser förvildat sig.

Du känns igen den på de grågröna, smala bladen som är platt tryckta mot varandra där bladen lämnar löken (applanate). Blomman har ett grönt uppochnervänt V- eller U längst ned på de inre kalkbladen.

Den vanliga fyllda snödroppen är en muterad form av G. nivalis kallad ’Flore Pleno’.

  • Blommar januari–maj
  • Storlek: 10–20 cm

Galanthus nivalis 'Blonde Inge'

Snödroppen 'Blonde Inge' fotograferad med snö i bakgrunden.

’Blonde Inge’ är lik en vanlig G. nivalis snödroppe när knoppen öppnar sig. Allt eftersom tiden går och blomman åldras bleknar dock blomskaft och fruktämne och de gröna uppochnedvända V-markeringarna övergår till gult. Sorten är upptäckt på en kyrkogård i Tyskland på 1990-talet.

Galanthus nivalis 'Sibbertoft White'

Snödroppen 'Sibbertoft White' fotograferad ovanför en spegel.

’Sibbertoft White’ är en skir liten droppe som tillhör arten Galanthus nivalis, vår vanliga snödroppe. Blomman är helt vit eller har två små svaga gröna fläckar längst ut på de inre kalkbladen. Den räknas ofta som albino.

Sorten upptäcktes på Sibbertoft Manor, tidigare ägt av Lady Beatrix Stanley som har en egen sort uppkallad efter sig.

Galanthus nivalis 'Viridapice'

Snödroppen 'Viridapise'.

Galanthus nivalis 'Viridapice' är en högväxt sort av vår vanliga snödroppe Galanthus nivalis. De yttre kalkbladen är stora men en diffus lite strimmig grön markering mot spetsen medan de inre kalkbladen har ett grönt uppochnedvänt v. Upptäckt vid en gammal gård i norra Holland och förevisades på Royal Horticultural Society 1922.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin