Leucanthemum vulgare - prästkrage, v 25 2017

Älskar - älskar inte

(Bild borttagen)
Nästa gång ni gör ramsan eller nu till helgen när midsommarkransarna binds - tänk då på att det inte är en blomma utan massvis som du håller i. Prästkrage Leucanthemum vulgare har som andra arter i sin växtfamilj många blommor samlade i en korg. Hos prästkrage är de vita blombladen sterila skyltande strålblommor medan de fertila diskblommorna är de som formar den gula knappen. Hos t ex en maskros är alla blommorna i stället ensidigt utdragna och tunglika. Tistlar har bara rörformade blommor.

Alla exemplen ovan hör till de korgblommiga eller asterväxterna (familjen Asteraceae). Det är den största växtfamiljen med närmare 25 000 arter, möjligen är orkidéernas familj ännu större.

Prästkrages vetenskapliga namn betyder den allmänna vita blomman. Det svenska namnet syftar förstås på likheten mellan kransen av de vita strålblommornas och prästers klädnad. Ett tidigare vanligt svenskt namn, Sankt Johannesblomma, talar tydligt om att växten blommar lagom till midsommar. Som just nu här och där i Botaniska trädgården.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin