Theobroma cacao - kakao, v 46 2019

Foto: Per Erixon, Uppsala universitet.

Bittra frön blir till ljuv choklad

Kakao Theobroma cacao kommer ursprungligen från tropiska Sydamerika och har odlats där i närmare 4 000 år. Släktet har ett 20-tal arter och ingår i familjen malvaväxter (Malvaceae). Theobroma är en sammansättning av två grekiska ord och betyder ungefär ”gudamat”.

Till Europa kom bruket av kakaodryck på 1500-talet, men det var först i mitten av 1800-talet som chokladkakan uppfanns. Fröna i kakaofrukten är mycket bittra och måste jäsas, torkas och senare rostas för att utveckla sin smak.

Idag är Elfenbenskusten i Västafrika det land som producerar mest. Produktionen sker ofta under oacceptabla förhållanden, både socialt och miljömässigt.

Kakaoträdet står till höger i Tropiska växthusets Victoriasal.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin