Prunus mume - japansk aprikos, v 4 2020

Foto: Per Erixon, Uppsala universitet.

Doftande skönhet på bar kvist

Japansk aprikos Prunus mume har odlats mycket länge och har sitt ursprung i östra Asien. Den är populär i Japan bland annat för sin tidiga blomning. Grenarnas gröna blad kommer först efter att blommorna släppt sina kronblad.

Frukten mognar först till sommaren och har en lite bitter eller sur smak och äts sällan färsk, utan säljs torkad eller i salta inläggningar. Den används också i juice och marmelad eller för att smaksätta te och sprit.

Det finns många hundra kända sorter som varierar mycket i blomfärg. Vårt exemplar är av sorten ’Beni-chidori’ och återfinns i Botaniska trädgårdens orangeri, vid fönstret nära Linnésalen. Varför inte göra en lunchutflykt? Orangeriet är öppet tis - fre kl. 9-15.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin