Claytonia perfoliata - vinterportlak, v 42 2021

Året-runt-sallad

(Bild borttagen)

Några grönsaker blommar faktiskt fortfarande i Botaniska trädgårdens köksväxtland. En av dem är vinterportlak Claytonia perfoliata, en lite ovanligare men trevlig ingrediens i sallader med sina lite köttiga, krispiga blad som är mycket rika på C-vitamin.

Veckans växt är en källörtsväxt (familjen Montiaceae) som sin släkting vårsköna (Claytonia sibirica).  Det svenska namnet förklaras av att släktet tidigare fördes till portlakväxterna (Portulacaceae) med en annan god ingrediens till din sallad – trädgårdsportlak Portulaca oleracea ssp. sativa. Och förstås av att det är en tuffing som tål vinterns kyla bättre än de flesta andra grönsaker.

Att en växt är ”perfoliat” innebär att stjälken ser ut att passera genom ett stjälkomfattande blad (som egentligen är två sammanvuxna blad). John Clayton var en engelsk läkare som flyttade till USA och ägnade sig mycket åt botanik. Han skrev brev till både Linné och Kalm.

Vill man njuta av blad plockade i veckans växts naturliga utbredningsområde kan man resa vart som helst från sydvästra Kanada till Guatemala.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin