Försöksdjurspolicy för Uppsala universitet
Uppsala universitets policy för användning av försöksdjur
Enligt rådande svensk och europeisk lag får djurförsök användas endast om forskningsresultatet inte kan uppnås med andra metoder. Uppsala universitet anser att djur har ett egenvärde som ska respekteras och att djuren ska behandlas som de kännande varelser de är. Vetenskapliga studier på djur inkräktar på djurens frihet och deras naturliga leverne. Sveriges folkvalda representanter har tagit ställning för att det finns ett värde i att använda djur i försök i Sverige, men varje försöks betydelse ska uppväga eventuellt lidande för djuren.
Uppsala universitet har ett uppdrag att förvärva ny kunskap till gagn för både människor och djur, men också en mycket viktig uppgift att skydda de försöksdjur som används vid universitetet, mot onödiga påfrestningar och sjukdom. Uppsala universitet har också ett ansvar för att ta fram validerade djurfria metoder som med tiden kan ersätta djurförsök. Uppsala universitetet arbetar med 3R-principen; ersätta (Replace), minska (Reduce) och förfina (Refine) för att minimera antalet försöksdjur och förbättra förhållandena för de djur som används i försök.
Utifrån dessa tre ledord har Uppsala universitet definierat mål för framtiden.
- Uppsala universitetet vill verka för att ersätta behovet av försöksdjur genom att bidra till utveckling av validerade djurfria metoder där så är möjligt.
- Uppsala universitetet vill verka för att minska antalet försöksdjur som används i forskningsstudier utan att inskränka på forskningsresultatens tillförlitlighet och reproducerbarhet.
- Uppsala universitetet vill fortsätta att förfina arbetet med djurförsök genom att minimera lidande och förebygga sjukdom, samt utveckla arbetssättet så att så lite inskränkning som möjligt sker på försöksdjurens välfärd.
All användning av försöksdjur ska ske på ett ansvarsfullt sätt så att inte enskilda djurarter eller den naturliga biologiska mångfalden hotas. Alla djur som används för vetenskapliga ändamål vid Uppsala universitet och som klassas som försöksdjur, inkluderas under denna policy.
Alla djurförsök som genomförs i Sverige ska i förväg godkännas av en oberoende samhällsrepresentativ regional djurförsöksetisk nämnd, tillsatt av Jordbruksverket. Den regionala djurförsöksetiska nämnden består av lekmän och sakkunniga som beslutar vilka djurförsök som får genomföras. En djurförsöksetisk nämnd får besluta om att godkänna djurförsök förenat med möjligt lidande eller sjukdom om ledamöterna anser att detta är försvarbart, efter att de tagit del av försökets betydelse och vägt det mot påverkan på djuret. Det är bara om det saknas likvärdiga djurfria metoder som djurförsök får godkännas. Djurförsök som genomförs vid Uppsala universitet utförs i samråd mellan försöksledare, försöksdjursveterinär, försöksdjurstekniker och föreståndare.
Uppsala universitet följer svensk författning och EU:s direktiv för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål, som ger uttryck för gemensamma mål och riktlinjer för medlemsländerna. Alla Uppsala universitetets medarbetare som hanterar försöksdjur ska ha genomgått utbildning om de lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd som gäller i Sverige. Dessutom ska alla medarbetare som hanterar försöksdjur ha kompetens för att kunna tillgodose försöksdjurens grundläggande behov. Försöksledare som använder försöksdjur i sin verksamhet ska också ha relevant vetenskaplig utbildning, besitta färdigheter och ha kunskap om den djurart som ska studeras. All verksamhet och alla som hanterar försöksdjur vid Uppsala universitet följer denna policy och gällande lagstiftning.
Uppsala universitet djurskyddsorgan har som uppdrag att ge råd till personalen som deltar i djurförsök i frågor om djurskydd och övervaka verksamheten från djurskyddssynpunkt. Det görs bl.a. genom att följa försöken, bistå med information och rådgivning till de som hanterar försöksdjuren. Verksamheten informerar även försöksledare vid planering av djurförsök så att hållbart nyttjande av naturresurser och omsorg om miljön beaktas.
Uppsala universitet samverkar med och informerar allmänheten om sin verksamhet genom att delta i det offentliga samtalet om försöksdjursfrågor, besvara remisser från offentliga organisationer relaterade till försöksdjursfrågor och publicera faktabaserat material rörande försöksdjursfrågor via universitetets informationskanaler.
Kontakt vid frågor
Vid Uppsala universitet organiseras djurförsöksfrågor vid Centrum för försöksdjursverksamhet.
För vidare information kontakta CIV@BMC.UU.SE