Pressmeddelanden
-
Framsteg inom protonstrålning av barn ämne för nordiskt symposium
28 maj 2014
Vilka cancersjuka barn ska behandlas med protonstrålning, hur ska narkosen anpassas och är vården redo att stötta barn som får neuropsykologiska problem efter behandlingen? Det är några frågor som diskuteras när experter möts i Uppsala 2-3 juni. Det är första gången ett nordiskt symposium arrangeras på detta tema.
-
2014 års pedagogiska pristagare utsedda
28 maj 2014
Årets pedagogiska pristagare undervisar i polska, ekonomisk historia, medicinsk biokemi och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tillfaller Johanna Jacobsson för hennes engagemang och innovationsförmåga i undervisningen av svenska som andraspråk. De pedagogiska pristagarna väljs utifrån förslag från studenter och kollegor. De slutliga pristagarna utses av en beredningsgrupp som består av två lärare och två studenter från fyra o
-
Mätmetoder som hjälper patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
27 maj 2014
I en aktuell avhandling från Uppsala universitet har Mikael Andersson studerat mätmetoder för att identifiera hur personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) påverkas av sin sjukdom.
-
Konstnären Jörgen Hammar donerar teckningar till Uppsala universitetsbibliotek
27 maj 2014
Jörgen Hammar, skulptör, tecknare och grafiker har donerat närmare 30 volymer med teckningar och laveringar till universitetsbiblioteket.
-
Ny avhandling om att klassresa i Sverige
27 maj 2014
Vad innebär det att klassresa i Sverige idag? Och vad det är som gör den uppåtgående klassresan till en samhällelig favorithistoria? Det är teman i Lena Sohls doktorsavhandling om kvinnors uppåtgående klassresor i det svenska välfärdssamhället.
-
Ekonomstudent får Uppsala universitets nationella ridstipendium
27 maj 2014
Rektor har beslutat om tilldelning av Uppsala universitets Eric Lette stipendium. Årets stipendiat heter Anna Skeppstrand och läser företagsekonomi vid Stockholms universitet.
-
Ung gästdirigent leder Akademiska kapellet i fantasifull konsert
26 maj 2014
Uppsala universitets symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet framför soundtracket till Disneys Fantasia och Berlioz’ Symphonie fantastique den 31 maj i Universitetsaulan och 1 juni i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm.
-
Öppna föreläsningar: Diarrésjukdomar hos barn ett globalt hälsoproblem
23 maj 2014
Varje år dör cirka två miljoner barn på grund av diarréer och undernäring runt om i världen. I samband med en större internationell vetenskaplig konferens om två vanliga parasiter som orsakar dessa diarrésjukdomar, arrangeras ett minisymposium som vänder sig till allmänheten.
-
Innovation inom hett IT-område leds från Uppsala
21 maj 2014
Nästan alla saker i vår omgivning kan idag förses med en sensor och ett chip och kopplas till Internet. Möjliga tillämpningar finns inom en rad områden. Uppsala universitet har i hård konkurrens fått möjligheten för att driva på utvecklingen inom detta område genom Vinnovas strategiska innovationsprogram.
-
Hur granngalaxer avslöjar aktiva galaxkärnors fysik
15 maj 2014
Två klasser av aktiva galaxkärnor har länge antagits vara samma typ av objekt observerat från olika synvinklar. Forskare vid Uppsala universitet har i en artikel i Nature Physics visat att fallet är mer komplicerat än så och att de två objektklasserna snarare tycks vara evolutionärt kopplade ill varandra.
-
Urtida djur byggde ”sandslott”
15 maj 2014
En kinesisk-svensk forskargrupp har hittat unikt välbevarade fossil av 520 miljoner år gamla tublevande lofoforatdjur som byggde sitt skyddande ytterhölje av sandkorn. Fynden som kommer från södra Kina är viktiga eftersom de antyder att utvecklingen av hårddelar kan ha gått via mjuka ytterskal som likt ett sandslott byggdes av sandkorn.
-
Fem Ångströmdoktorander belönas för innovationer
15 maj 2014
Idag offentliggjorde Ångström Academy vid Uppsala universitet vilka som är årets innovationsstipendiater. Stipendiet delas ut till doktorander som bedriver naturvetenskaplig forskning tillsammans med industrin, eller utvecklar forskningsidéer med kommersiell potential.
-
Nästan bortglömd metod ger bättre resultat vid utvärdering av kombinationsbehandlingar mot cancer
15 maj 2014
När kombinationsbehandlingar mot cancer utvärderas används olika mått på synergi, med målet att hitta de kombinationer som är särskilt synergistiskt giftiga för cancerceller. En ny studie från Uppsala universitet visar nu att den här metoden kan leda fel, och att resultaten blir bättre om man använder sig av måttet terapeutisk synergi. Studien har nyligen publicerats online i den ledande tidskriften Molecular Cancer Therapeutics.
-
PCB kan öka den skadliga effekten av rökning
14 maj 2014
I en ny studie som idag publiceras i tidskriften Plos One visar forskare vid Uppsala universitet att den skadliga effekten av rökning förvärras om personen har höga halter av PCB i blodet. Detta tyder på att miljögifter samverkar med andra riskfaktorer för olika sjukdomar – ett område som inte är tillräckligt utforskat enligt forskarna.
-
Flera faktorer bakom sämre livskvalitet efter bröstcancer
13 maj 2014
En ny avhandling från Uppsala universitet bekräftar att behandlingsformer och omständigheter som ålder och social situation har betydelse när det gäller kvinnors livskvalitet efter bröstcancerbehandling. Vissa grupper har ihållande besvär efter avslutad behandling, och en större andel av de kvinnor som haft bröstcancer är sjukskrivna tre år senare jämfört med de som inte drabbats av sjukdomen.
-
Vad är en ärkebiskop? Ärkebiskopens roll i Svenska kyrkan från Söderblom till Werkström
13 maj 2014
Ärkebiskopens roll i Svenska kyrkan under 1900-talet har gått från att vara en vanlig biskop med några extra uppgifter, till att mer och mer bli en nationell kyrkoledare. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Pressinbjudan Uppsala Health Summit: Toppmöte om hälsa söker smarta lösningar för ett åldrande samhä
12 maj 2014
Den 3-4 juni är det dags: Uppsala universitet och sju andra svenska aktörer har bjudit in politiker, opinionsbildare och experter från vård, akademi och företag till en förutsättningslös och öppen dialog om vägen framåt i ett åldrande samhälle. Målet med Uppsala Health Summit är att gå från kunskap till handling. Mötet samlar en rad tunga personer till rundabords-samtal inom hälsoområdet.
-
Lärande om hållbar utveckling undersökt i tre avhandlingar
12 maj 2014
Enligt svenska läroplaner ska förskola och skola ge barnen kunskap om och insikt i vad hållbar utveckling betyder. Men lärandet är komplext, visar tre nya avhandlingar. Det räcker inte med att gå ut i naturen eller läsa vissa texter utan det är flera faktorer som samspelar. Det är i handling och diskussion som mening och lärande skapas, vilket gör lärarens roll mycket central.
-
Klimatets effekter på sjöar - från Amazonas till Bergslagen
11 maj 2014
Sedimenten på bottnarna i världens sjöar och vattendrag ackumulerar stora mängder organiskt material. En del av det lagras under mycket lång tid. Annat bryts ner till koldioxid och metan, som lämnar vattnet och går upp i atmosfären. I en studie som publiceras i tidskriften Nature Climate Change idag visar en grupp svenska och brasilianska forskare hur dessa processer påverkas av temperaturen i tropiska och tempererade områden.
-
Forntida offerritual återskapas i forskningsprojekt
09 maj 2014
Den 17 och 18 maj genomför en forskargrupp vid Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet, ett kremeringsexperiment i Gamla Uppsala. Syftet är att bättre förstå olika kulturers offerritualer och kremeringsvanor i praktiken och hur elden påverkar det som brändes.
-
Ny högaktuell bok av Rysslandsforskare: Energifrågan central för krisen i Ukraina
07 maj 2014
Energifrågan och specifikt gashandeln har påverkat konflikten och utvecklingen i Ukraina och Ryssland mer än vad som är allmänt känt. Detta enligt forskaren Stefan Hedlund vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet, som i dagarna kommit ut med en bok som går rakt in i kärnan av detta högaktuella ämne.
-
Dinosaurier och fåglar krympte för att fortsätta utvecklas
06 maj 2014
I en ny studie har forskare ”vägt” hundratals olika dinosaurier. Forskarna tror att den grupp som så småningom utvecklades till fåglar minskade sin kroppsvolym för att kontinuerligt kunna dra nytta av nya ekologiska nischer genom sin evolution och bli till de framgångsrika arter de är idag. En internationell forskargrupp har uppskattat kroppsmassan hos 426 dinosauriearter baserat på tjockleken på deras ben. Gruppen upptäckte att dinosauriern
-
Pressinbjudan: Föreläsning med brittiske statsvetaren Gerry Stoker
06 maj 2014
I mer än trettio år har professor Gerry Stoker utforskat frågor om urbanpolitik, politisk styrning i komplexa miljöer och strategier för att uppmuntra medborgerligt deltagande. Den 13 maj kommer han till Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet för att hålla institutets fjärde urbanföreläsning i ordningen.
-
Naturens kemiska mångfald speglad i Sveriges sjöar
02 maj 2014
Det är inte bara biologin i insjöar som varierar med klimat och andra miljöfaktorer, det gör även kemin. Mer kunskap om detta behövs för att förstå sjöars ekologi och deras roll för kolomsättning och klimat. Idag publicerar en internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet en omfattande studie av organiska föreningars sammansättning i den ansedda tidskriften Nature Communications.
-
Förlust av Y-kromosom möjlig faktor bakom mäns kortare livslängd och högre cancerrisk
28 april 2014
Det är allmänt känt att den förväntade livslängden är kortare för män än för kvinnor. En ny studie som letts av forskare vid Uppsala universitet visar på ett samband mellan förlust av Y-kromosomen i blodceller och både en kortare livslängd och högre dödlighet från cancer i andra organ.
-
Stort möte i Uppsala om utbildning för en hållbar utveckling
28 april 2014
125 forskare, beslutsfattare, lärare och utbildare möts den 3 juni på Uppsala universitet för att debattera och ta fram rekommendationer för lärande och utbildning för hållbar utveckling i Sverige och internationellt.
-
Stenålderns jägare/samlare assimilerades av samtidens jordbrukare
24 april 2014
Nya forskningsresultat från ett internationellt team lett av forskare vid Uppsala och Stockholms universitet visar på nya sätt att förstå stenåldersmänniskors demografiska historia. Analyser av genomet hos kvarlevor från elva Skandinaviska stenåldersindivider visar att jägare/samlare upptogs och blandades med lokala jordbrukare och att jägarna/samlarna var färre än jordbrukarna.
-
Svenska TV-producenter studerade i ny avhandling
23 april 2014
I en ny avhandling från Uppsala universitets institution för Informatik och Media har Irène Grundberg undersökt vilka de svenska TV-producenterna inom drama och journalistik är och vad de har för bakgrund. Hon har också studerat vägen från programidé till färdig tv-produktion.
-
Svårt att nå upp till WHOs nya riktlinjer om diagnostiska tester före malariabehandling
22 april 2014
Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar i sina nya riktlinjer till allmän testning av alla misstänkta malariafall före behandling. Den nya policyn visar sig dock vara näst intill omöjlig att uppnå utan stora förändringar i de diagnosticeringsmetoder som används i malariadrabbade länder. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
-
Höftsjukdomen Legg-Calvé-Perthes ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, ADHD och depression
22 april 2014
Patienter med Legg-Calvé-Perthes sjukdom löper större risk att drabbas av andra sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, ADHD och depression. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Simulering i pyttesmå steg födde efterlängtad metod
22 april 2014
Att använda datorsimuleringar för att förutsäga vilken läkemedelskandidat som har störst potential har hittills inte varit så träffsäkert eftersom både små läkemedelslikande molekyler och proteiner aminosyror varierar så mycket kemiskt. Uppsalaforskare har nu på ett listigt sätt lyckats utveckla en metod som visat sig vara både exakt, tillförlitlig och generell.
-
Petra Einarsson håller alumnföreläsning vid Uppsala universitet
16 april 2014
"Man klarar alltid mycket mer än man tror." Det menar Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology med en ekonomiexamen från Uppsala universitet. Den 22 april håller hon sin alumnföreläsning i universitetshuset. Petra Einarsson, ekonom från Uppsala universitet, utsågs 2013 till Årets alumn. Petra började sin bana som trainee på Sandvik Materials Technology och utsågs 2012 till VD för bolaget. Samma år utnämndes hon till den mäktiga
-
Ny avhandling om kundens osäkerhet vid köp från utländska företag på nätet
15 april 2014
Många köper hellre en dyrare vara från ett inhemskt nätföretag än en billigare från en utländsk återförsäljare. I en ny avhandling från Uppsala universitet har företagsekonomen Aswo Safari studerat hur konsumenter hanterar sin osäkerhet när de handlar från utländska företag på nätet och hur företagen kan arbeta med att skapa förtroende hos en kund som kanske befinner sig på andra sidan jorden.
-
SciLifeLab i Uppsala inviger nya lokaler
09 april 2014
Sedan det första spadtaget togs i maj 2012 har en unik forskningsmiljö skapats för SciLifeLabs verksamhet i en ny tillbyggnad vid Biomedicinskt Centrum. Nu är det inflyttat och klart och idag invigdes de nya lokalerna under festliga former i närvaro av bland andra utbildningsminister Jan Björklund, rektor Eva Åkesson och de världskända forskarna Craig Venter och Janet Thornton.
-
Matthäus-Passion – för första gången i Skandinavien
09 april 2014
Efter succén med uruppförandet i Berlin Philharmonie får nu publiken i Stockholm och Uppsala möjligheten att uppleva Sven-David Sandströms storslagna verk Matthäus-Passion. Med över 120 körsångare, 9 solister samt en symfoniorkester utgör evenemanget den största satsningen i Uppsala universitets Körcentrums historia.
-
Pressinbjudan från Uppsala universitet och Svenska kyrkan: Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka
09 april 2014
Onsdag 23 april öppnas Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka. Det finns två syften. Forskarna ska göra medicinska studier såsom röntgen, osteoporosmätningar och DNA- analys. Sveriges äldsta kungakrona ska för första gången visas för allmänheten i Svenska kyrkans utställning ”Himlen är här”, då Uppsala firar 850 år som ärkebiskopssäte.
-
Åttondeklassare laddar för Teknikåttans regionfinal
09 april 2014
Torsdagen den 10 april möts 12 lag från Uppsala med omnejd för semi – och regionfinaler i Teknikåttan. Tävlingen går av stapeln på Uppsala universitet där eleverna utmanas i frågor och uppgifter på temat ”Hit & dit”. Vinnarlaget går vidare till riksfinalen i Karlstad den 22 maj.
-
Pressinbjudan med pressvisning: SciLifeLab i Uppsala på plats i Navet
08 april 2014
Sedan det första spadtaget togs i maj 2012 har en unik forskningsmiljö skapats för SciLifeLabs verksamhet i en ny tillbyggnad vid Biomedicinskt Centrum. Nu är det inflyttat och klart och imorgon den 9 april invigs de nya lokalerna under festliga former. Medierna hälsas välkomna till en särskild pressvisning på förmiddagen.
-
Ny avhandling om varför skånskan låter som den gör
07 april 2014
Dialekter är något som alla kan relatera till och som väcker känslor. I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker Mathias Strandberg de sammansatta ordens accentuering i Skånemålen. Dessa varierar på ett sätt som förbryllat forskare i över hundra år. Nästan alla har mer eller mindre verklighetsnära åsikter om hur de själva talar, hur man talar på olika platser och om olika språkdrags eller dialektords utbredning i rummet.
-
Muskelsvaghet orsakas av dysfunktionella molekylära system
07 april 2014
En ny avhandling från Uppsala universitet visar att muskelsvaghet och muskelförtvining hos patienter med ovanliga medfödda muskelsjukdomar beror på olikheter hos de molekylära mekanismerna.
-
Färre skillnader än väntat mellan flickors och pojkars pornografi- och sexualvanor
07 april 2014
Även om en större andel av tonårspojkar än flickor tittar på och fantiserar om sex som de sett i pornografi, så finns det inga skillnader mellan könen när det gäller vilka typer av sex man fantiserade om. Det framgår av en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.
-
Förmågan att tåla mjölk skvallrar om Khoe-folkets förflutna
04 april 2014
En ny studie som nu publiceras i Current Biology visar att genvarianter som styr förmågan att tåla mjölk kan berätta spännande saker om Khoe-folkets historia i Afrika. Forskargruppen, som letts från Uppsala universitet, drar slutsatsen att sedvanan med boskapsskötsel fördes till södra Afrika av en liten grupp migranter från östra Afrika.
-
Japanska blomsterinstallationer i Botaniska trädgårdens sommarutställning.
04 april 2014
Blomsterinstallationer i stort format av sju japanska konstnärer fyller Thunbergs magnifika orangeri i sommar. Utställningen sammanför samtidskonst med den traditionella Japanska konstarten Ikebana, en installationskonst med levande blommor och växter.
-
Trådlösa sensornätverk testas i ny avhandling
03 april 2014
Trådlösa sensorer är numera en del av vår vardag där allt ifrån läsplattor till gräsklippare kopplas upp mot internet för att förenkla hanteringen eller minska kostnaderna. I en ny avhandling från Uppsala universitet har den nya tekniken för första gången testats vid övervakning av hjullager på tåg och i jetmotorer på flygplan.
-
Nano-pappersfilter filtrerar bort viruspartiklar
31 mars 2014
Forskare vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material, Uppsala universitet, har i samarbete med kollegor vid SLU/SVA utvecklat ett filter av 100 procent cellulosananofibrer som klarar av att filtrera bort viruspartiklar. Efter många års forskning har de med hjälp av nanoteknologi lyckats skräddarsy porerna i cellulosafibrerna till lagom storlek för virusfiltrering.
-
Examensarbeten en tveksam kvalitetsindikator inom högre utbildning
31 mars 2014
Vid utvärdering av högre utbildning i Sverige är examensarbetet en viktig del. I sin avhandling har Ola Svärd undersökt vad kvalitet i examensarbeten innebär inom en högskoleingenjörsutbildning och konstaterar att det inte är entydigt. Han försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 10 april.
-
Specialdesignad gelbeläggning som förbättrar kirurgiska implantat
31 mars 2014
En forskargrupp vid Uppsala universitet har utvecklat en ny påverkbar gelbeläggning för kirurgiska implantat. Materialet är utformat för att ge en bättre sammanbindning mellan implantat och ben samt att förhindra avstötning. Neutronspridningsexperiment vid Institut Laue-Langevin i Grenoble, Frankrike, visar hur ett protein som främjar bentillväxt binder till den gelbelagda ytan. Proteinet frigörs sedan på ett kontrollerat sätt.
-
Inflammationshämning har begränsad effekt vid kronisk kranskärlssjukdom
30 mars 2014
I en världsomfattande studie har forskare studerat om inflammationshämning kan förebygga sjukdomstillstånd som har sin grund i åderförkalkning. Hos i övrigt välbehandlade patienter med kronisk kranskärlssjukdom hade behandlingen inga säkra effekter på dödlighet och sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom men studien gav ändå stöd för att inflammationshämning kan ändra utvecklingen av riskabla åderförkalkningsförändringar i kranskärlen.
-
Mångmiljonanslag till avancerad avbildningsutrustning
27 mars 2014
Uppsala universitet har fått cirka 28 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse till avancerad avbildningsutrustning. Tillsammans med redan befintlig medicinsk teknik kommer den att skapa en helt unik nationell forskningsresurs.
-
Nya metoder för identifiering av virus med hjälp av elektronmikroskopi
27 mars 2014
I en avhandling från Uppsala universitet presenteras nya metoder för identifiering av olika typer av virus med hjälp av bildanalys och elektronmikroskopi. De nya diagnostikmetoderna underlättar teknikanvändningen och sparar tid genom automatiserade processer.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.