Pressmeddelanden
-
47 miljoner kr stärker Uppsalas cancerforskning
19 november 2008
Uppsalas cancerforskare får ta emot projektstöd på drygt 47 miljoner kronor när Cancerfonden fördelar forskningsanslag för nästa år. Totalt delas 371 miljoner kronor ut till projekt, tjänster och planeringsgrupper vid landets lärosäten.
-
Bygemenskapen var ojämlikare än man trott
19 november 2008
Bygemenskapen i det svenska bondesamhället var kanske inte den gemenskap schablonbilden ofta kan måla upp. Byarna var uppdelade i en grupp rika och bofasta bönder, och en grupp fattiga som flyttade från socken till socken och hade mindre inflytande. Det menar Jonas Lindström i sin avhandling, som han presenterar vid Uppsala universitet 21 november.
-
Rätt ljus kan aktivera läkemedel i kroppen
18 november 2008
Bestråla det sjuka organet med ljus och ett effektivt läkemedel aktiveras i kroppen. Det är målet för forskning som går ut på att koppla en verksam läkemedelssubstans till en peptid och undersöka hur den ändrar form vid ljusbestrålning. Miranda Varedian visar i sin avhandling, som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 27 november, lovande resultat i den riktningen.
-
Efterfrågade Krakowkrubbor åter på Museum Gustavianum
18 november 2008
Nästa helg öppnar Museum Gustavianums utställning med julkrubbor från Krakow - en glittrande upplevelse som är tillbaka på publikens begäran. Invigningen äger rum fredagen den 28 november.
-
Stort forskningsanslag till materialforskning
17 november 2008
Börje Johansson, professor i den kondenserade materiens teori vid institutionen för fysik och materialvetenskap vid Uppsala universitet och även professor på KTH i Stockholm, har i hård konkurrens fått forskningsanslag från det europeiska forskningsrådet, ERC.
-
Fiskar fattar bättre beslut i grupp
17 november 2008
Konsensus ligger ofta bakom politiska och juridiska beslut i demokratier, men detsamma gäller faktiskt också i fisksamhällen. Det visar Uppsalamatematikern David Sumpter och biologiforskare från Leeds University i en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
-
Gränsöverskridande diagnostik på Ångström
17 november 2008
De flesta konferenser är strikt inomvetenskapliga och man deltar för att presentera nya resultat och träffa forskarkollegor. Men till BIO-Ångström åker man för att få hjälp med sina frågeställningar och för att träffa personer från företag och andra forskningsområden. Tisdagen den 18 november är det dags för den fjärde upplagan.
-
Nära 70 miljoner till IT-forskning i Uppsala
14 november 2008
Forskare vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet har fått nära 70 miljoner i bidrag till forskning inom området programvaruintensiva system.
-
Torgny Segerstedt-medaljen till Peter Juslin
14 november 2008
Peter Juslin, professor i psykologi, särskilt kognitionspsykologi vid Uppsala universitet, får Torgny Segerstedt-medaljen 2008.
-
Konstvetare får Karin Westman-Bergstipendiet
13 november 2008
Annika Öhrner, doktorand i konstvetenskap vid Uppsala universitet, får 2008 års Karin Westman-Bergstipendium.
-
Våldsamma TV-spel påverkar biologiska system
13 november 2008
I en artikel som idag publiceras elektroniskt i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica beskrivs hur pojkars hjärtrytm och sömn påverkas av våldsamma TV-spel.
-
Företagen satte agendan på Materialdagen
12 november 2008
I stället för forskarpresentationer - låt företagen sätta agendan för diskussionerna. Det var tanken bakom Materialdagen på Ångströmlaboratoriet i onsdags, där 115 personer samlades. Förutom universitetet fanns 11 olika företag representerade.
-
Mekanism bakom snabb förändring av bakteriers DNA upptäckt.
11 november 2008
Sammansättningen av bakteriers DNA kan förändras snabbt om vissa typer av DNA-reparationssystem inaktiveras. Med en ny metod visar Uppsalaforskare resultat som kan förklara varför DNA varierar hos olika organismer och vilka genetiska mekanismer som styr detta. Dessa rön, som publiceras i det nya numret av Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, har betydelse för att förstå grundläggande evolutionära mekanismer.
-
Le Clézio i centrum under svensk-fransk afton
11 november 2008
För att hedra årets Nobelpristagare Jean-Marie Gustave Le Clézio och ge alla intresserade en inblick i hans verk arrangeras en svensk-fransk afton "I sällskap med Le Clézio" den 14 november.
-
Lyssna på de nya professorerna
10 november 2008
På fredag den 14 november är det dags för installation av Uppsala universitets nya professorer. Denna vecka presenterar de sig för Uppsalabor och arbetskamrater med korta, offentliga föreläsningar i universitetshuset.
-
Ulla och Stig Holmquistpristagare utsedd
10 november 2008
Bengt Långström, professor i radiofarmaceutisk organisk kemi vid Uppsala universitet, tilldelas ett av Uppsala universitets största vetenskapliga pris, Ulla och Stig Holmquists pris i organisk kemi.
-
Brottsoffer med funktionshinder är en dold grupp
10 november 2008
Ett funktionshinder kan spela stor roll för i vilka situationer man riskerar att utsättas för brott, men också för ens möjligheter att senare beskriva situationen i polisförhör. Både polis och socialtjänst måste bli bättre på att se detta, menar Denise Malmberg vid Uppsala universitet, som tillsammans med Kerstin Färm vid FoU Välfärd har undersökt funktionshindrade brottsoffers situation.
-
Björkénska priset klart
10 november 2008
Kurt Nordström, professor emeritus i mikrobiologi vid Uppsala universitet, får Björkénska priset 2008 för sina banbrytande experimentella studier av hur DNA-syntes och celldelning kontrolleras. Det har universitets styrelse, konsistoriet, beslutat. Priset delas ut i samband med vinterpromotionen i januari.
-
Seminarium om Iraks olja och framtiden
10 november 2008
Ångströmlaboratoriet får den 12 november besök av två personer med god inblick i Irak och landets oljeresurser, ett område som vanligen betraktas som faktamässigt osäkert i bedömningar av världens energitillgångar.
-
Förtidspensionering negativt för hälsan
07 november 2008
Större sjukvårdsutnyttjande än andra med samma sjukdom, sämre livskvalitet och högre dödlighet - förtidspension tycks inte förbättra hälsan. Allmänläkaren Thorne Wallman har undersökt de medicinska konsekvenserna av förpensionering och konstaterar att det är angeläget att söka orsakerna till den dystra bilden. Han lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 6 november.
-
Bättre bilder med rundare pixlar
06 november 2008
Robin Strand har undersökt nya sätt att skapa bilder med förebild från insekternas och våra egna ögon. Han visar i sin avhandling att man kan få bättre bilder med samma mängd data om pixlarna är rundare. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 7 november.
-
Nya strategiska satsningar för 2009 beslutade
05 november 2008
Uppsala universitet fortsätter att satsa strategiskt med fokus på kvalitet och förnyelse. Energiforskning, fredsforskning och medicinsk forskning är exempel på områden som kan räkna med extra förstärkning nästa år. Det framgår av verksamhetsplanen för 2009 som idag behandlades av konsistoriet, universitetets styrelse.
-
Två kulturer på internet - en utmaning för samhället
05 november 2008
Internetanvändarna består av två "generationer" som lever i helt olika kulturer; en som mejlar, söker information, sköter bankärenden och beställer resor och en annan som umgås, diskuterar och lever en stor del av sin vakna tid uppkopplad på internet. Risken finns att den ena kulturen, där många med ledande befattningar i samhället finns, tappar kontakten med och kunskapen om den andra.
-
Ny analysmetod ökar möjligheten att spåra källan till övergödning
04 november 2008
En ny analysmetod kan ge forskare bättre möjligheter att spåra varifrån organiska fosforföreningar på botten av sjöar och hav kommer. Metoden skulle göra det lättare att prioritera insatserna för att minska övergödningen. Metoden har utvecklats av Heidi De Brabandere vid Uppsala universitet där hon försvarar sin avhandling den 7 november.
-
Materialforskare hjälper industrin att lösa konkreta problem
04 november 2008
Hur behandlar man en yta för att beläggningen ska fästa så bra som möjligt? Hur undviker man att arbetsmaterial kletar fast på verktygen? På Materialdagen den 5 november träffas materialforskare från Uppsala universitet och representanter för industrin för att diskutera frågeställningar och behov hos företag inom adhesionsområdet, och hur forskningen kan hjälpa till att lösa problemen.
-
Ny bok om högaktuell Darwin
03 november 2008
Av många troende ifrågasatt, i forskarvärlden en självklar utgångspunkt - Charles Darwins teori om arternas uppkomst från 1850-talet är mer aktuell än någonsin. Staffan Ulfstrand, professor emeritus vid Uppsala universitet, har skrivit en ny populärvetenskaplig bok för alla som vill veta mer om Darwins teori om evolutionär förändring genom naturligt urval och hur den används inom dagens forskning.
-
Lärande datasystem hittar allergiframkallande ämnen
03 november 2008
Daniel Soeria-Atmadja har utvecklat nya datorbaserade metoder för att studera allergiframkallande ämnen. För att bättre kunna förebygga allergier behöver vi bättre metoder att undersöka hur olika allergier samverkar och hur stor risk det är att ett ämne utlöser en allergi. Daniel Soeria-Atmadja lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet 7 november.
-
Uppsalas forskare inom humaniora och samhällsvetenskap framgångsrika
03 november 2008
Riksbankens Jubileumsfond har nyligen beslutat vilka som ska få medel till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap i år. Av cirka 800 ansökningar har tre program, drygt 40 projekt och ett dussintal infrastrukturprojekt fått stöd. Totalt fördelas 300 miljoner. Uppsala universitet har flest beviljade projektansökningar.
-
Kriget påverkar irakiers hälsa värre efter flykten
03 november 2008
Risken för depression är större hos irakiska soldater som deltog i Gulfkriget än hos civila. Däremot visar överraskande nog ingen av grupperna några tecken på posttraumatisk stress tio år efter kriget - utom de irakier som lämnat Irak. Det visar en studie som publiceras i det nya numret av den vetenskapliga tidskriften the New Iraqi Journal of Medicine.
-
Årets pedagogiska pristagare är utsedda
29 oktober 2008
Nu är 2008 års pedagogiska pristagare utsedda vid Uppsala universitet - för framstående insatser inom grundutbildningen. Årets pristagare heter Raimo Raag, Thomas Bull, Johan Heinius, Truls Gårdmark, Arnold Pears och Arabella Nylund.
-
Uppsalaforskare avslöjar okänd celldelningsmekanism
29 oktober 2008
En helt ny celldelningsmekanism har upptäckts hos en liten organism som helst lever i 80-gradig syra. Detta kan leda till ökad förståelse av mycket viktiga processer i människans celler, liksom av livets olika utvecklingsgrenar under evolutionen. Studien publiceras i denna veckas nätupplaga av den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.
-
Allt ljus på Uppsala
29 oktober 2008
Under hela november kommer uppsalaborna att se Uppsala i ett nytt ljus. En del av Uppsalas byggnader, stadsrum och årum får ett nytt utseende då tjugo utvalda platser ljussätts i en ljusfestival. Projektet ”Allt ljus på Uppsala” ska bjuda uppsalaborna på skönhet, glädje och upplevelser i höstmörkret.
-
Norsk jazzgitarrist gästar Uppsala
29 oktober 2008
Uppsala University Jazz Orchestra (UUJO) får besök av en av Norges mest framstående gitarrister, Frode Kjekstad. Fredagen den 31 oktober uppträder de tillsammans i Universitetsaulan.
-
Hård konkurrens om bidrag till forskning inom utbildningsvetenskap
28 oktober 2008
Vetenskapsrådet har fattat beslut om projektbidrag inom utbildningsvetenskap för perioden fram till 2011. Av nära 350 ansökningar får endast 30 projektstöd. Fyra av dessa går till Uppsala universitet.
-
214 miljoner till forskning inom samhällsvetenskap och humaniora
27 oktober 2008
I Vetenskapsrådets stora årliga utdelning av forskningspengar inom humaniora och samhällsvetenskap får 106 forskare dela på 214 miljoner. Uppsala universitet var ett av de universitet som fick flest ansökningar beviljade.
-
Årets Lindahlsföreläsningar om penningpolitik
27 oktober 2008
En av världens ledande experter på penningpolitik, vice riksbankschef Lars E. O. Svensson, föreläser om penningpolitik i teori och praktik under årets Lindahlföreläsningar vid Uppsala universitet den 28-30 oktober.
-
Paneldiskussion om presidentvalet i USA
27 oktober 2008
Årets presidentval i USA är det kanske mest uppmärksammade i modern tid. Den 30 oktober arrangeras en offentlig diskussion under rubriken "Vem vinner USA-valet - McCain eller Obama?" vid engelska institutionen.
-
Nyupptäckt mekanism kan förklara Beckwith-Wiedemanns syndrom
24 oktober 2008
Uppsalaforskare har upptäckt en mekanism som tystar ner flera gener i ett område av kromosomen helt. Rönen, som presenteras i dagens nätupplaga av Molecular cell, har betydelse för att förstå orsaken till sjukdomen Beckwith-Wiedemanns syndrom.
-
Unikt konstskåp från 1600-talet finns nu på internet
24 oktober 2008
I det Augsburgska konstskåpet från 1632 samlades exotiska ting, nya uppfinningar och tekniskt komplicerade föremål. Konstskåpet tillhörde ursprungligen Gustav II Adolf, men skänktes senare till Uppsala universitet. Från och med idag finns detta unika universalmuseum i miniatyr också i en virtuell presentation på internet.
-
Fler svenskar extremt negativa till mångfald
24 oktober 2008
Andelen svenskar med extremt negativa attityder till mångfald ökar, särskilt bland kvinnor och högskoleutbildade. En växande majoritet svenskar anser att religiösa friskolor hindrar integreringen av invandrare i det svenska samhället, men de flesta ser positivt på andra kulturella inslag. Det är några av de resultat som kommer fram i årets Mångfaldsbarometer vid sociologiska institutionen vid Uppsala universitet.
-
Framtidens skola i fokus på höstens Forskning pågår
24 oktober 2008
Vad vet vi idag som kommer att påverka det framtida lärandet? Den 27 oktober presenterar forskare vid Uppsala universitet de senaste forskningsrönen inom utbildningsområdet på konferensen "Forskning pågår - att lära för och om framtiden". Bland talarna finns universitetets nya gästlärare Mattias Klum, som föreläser om hur man måste engagera människor känslomässigt för att åstadkomma förändring.
-
Konkurrenskraftig forskning ger Uppsala en fördel
23 oktober 2008
Idag presenterade regeringen forsknings- och innovationspropositionen som innebär en förstärkning av forskningen till landets universitet med cirka fem miljarder kronor de närmaste fyra åren. En nyhet är att en tredjedel av förstärkningen, 1.8 miljarder kronor, kommer att styras till ett 20-tal strategiskt utvalda områden inom bland annat medicin-, klimat- och energiforskning och fredsforskning.
-
Barnens upplevelser grund för framtidens vård
23 oktober 2008
Barn och ungdomar med rörelsehinder kan själva ge viktig information för att kunna anpassa vården till varje barn. Sjukgymnasten Lena Jemtå visar att de flesta av barnen och ungdomarna trivs bra med livet och sig själva. Men samtidigt kan smärta och förvärvade funktionshinder få dem att trivas sämre. Den 24 oktober lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.
-
Närstudie av rörelsehindrade elevers vardag visar vägen
22 oktober 2008
Hur skolvardagen ser ut för grundskoleelever med rörelsehinder beror på summan av en rad faktorer där både barn och vuxna deltar. I en unik studie visar etnologen Göran Nygren vid Uppsala universitet hur det kan vara i skolan när man är rörelsehindrad. Han berör det sociala livet, kunskapsinhämtningen och faktorer som är avgörande för om eleven känner att han/hon tillhör gruppen.
-
Börjar användning av "att" (att) försvinna?
22 oktober 2008
Ett språk förändras med tiden och när det gäller svenskan hävdas ibland att bruket av "att" minskar. Men Kristina Hagren visar i sin avhandling, som läggs fram vid Uppsala universitet den 25 oktober, att det ser mycket olika ut i olika delar av Sverige.
-
Ny metod tar tempen på fusionsreaktorn
22 oktober 2008
För att fusionskraften ska bli kommersiellt gångbar krävs bättre sätt att mäta temperaturen och effekten i en fusionsreaktor. Henrik Sjöstrand visar i sin avhandling en ny metod för detta. Han lägger fram sin avhandling 24 oktober vid Uppsala universitet.
-
Utbildningsvetarna har utsett hedersdoktor
22 oktober 2008
Monique de Saint Martin, som bland annat studerat elitskolor i Frankrike, har utsetts till ny hedersdoktor vid utbildningsvetenskapliga fakulteten.
-
Indisk månraket följdes i storbild på Ångströmlaboratoriet
22 oktober 2008
Natten till onsdagen sköt Indien upp sin första månraket Chandrayaan-1. Den har ett svenskt instrument ombord från Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Vid Ångströmlaboratoriet följde man händelsen i direktsändning.
-
Huden kan bli torrare av hudkrämer
21 oktober 2008
Många upplever att så fort man börjat använda en kräm måste man fortsätta; slutar man smörja sig blir huden torrare än den var när man började. Och nu finns forskning som för första gången bekräftar att normal hud kan bli torrare av krämer. Izabela Buraczewska presenterar resultaten i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 24 oktober.
-
Effektivare nässprej med pulver
20 oktober 2008
Genom att ge läkemedel i form av ett pulver i en nässprej kan läkemedlet få en snabbare effekt än med en tablett och bättre än med en vanlig nässprej. Det kan vara särskilt effektivt för att behandla migrän och annan smärta, illamående och sömnsvårigheter. Det visar Nelly Fransén, som lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 24 oktober.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.