Sommarforskarskolan SOFOSKO

Vill du prova på hur det är att vara forskare inom medicin och farmaci? Då är du välkommen att söka till Sommarforskarskolan (SOFOSKO) och tillbringa sex veckor av sommaren med att testa forskarens vardag.

Om du blir antagen kommer du under den första sommaren att gå en cirka två veckor lång forskningsorienterande föreläsningskurs. Den kursen börjar efter ordinarie terminsslut och avslutas före midsommar. Efter det arbetar du med ditt projekt i fyra veckor. Projektperioden förläggs så att den passar för dig och din handledare.

Den andra sommaren arbetar du sex veckor heltid med projektet. Läkarstudenter kan välja att arbeta ytterligare sex veckor med samma projekt under en tredje sommar.

SOFOSKO avslutas under hösten efter andra eller tredje sommaren. Då redovisas de olika projekten i skriftlig form samt vid kvällsseminarier med oppositioner en gång i veckan under cirka två månader.

Kursen syftar till att öka intresset för preklinisk forskning bland studenter på programmen för läkare, biomedicinare och apotekare. Den ger möjlighet att under två eller tre somrar prova på forskning inom någon av vetenskapsområdets många forskargrupper.

Bakgrund

Den internationella betydelsen av svensk medicinsk forskning var under många år mycket större än vad som kan förväntas med tanke på landets blygsamma folkmängd. Under denna storhetstid inom medicinen hade även de mest framstående kliniska forskarna oftast en preklinisk forskarutbildning.

Under senare år har intresset för preklinisk forskning bland framför allt läkarstudenter stadigt minskat. Doktorandtjänsterna har i allt högre utsträckning besatts av studenter med annan grundutbildning än den som ges vid de prekliniska institutionerna. Det är en situation som på sikt hotar att fjärma de prekliniska institutionerna från kliniken. För att trygga ett fruktbart samspel mellan preklinik och klinik vad gäller forskning och undervisning är det angeläget att vända trenden och öka andelen forskarstuderande med grundutbildning inom vetenskapsområdets olika program.

Vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet gör en satsning för att öka intresset för preklinisk forskning bland studenter på programmen för läkare, biomedicinare och apotekare vid Uppsala universitet.

För att vara behörig att söka måste du gå apotekar-, biomedicin- eller läkarprogrammet vid Uppsala universitet.

Urvalskriterier

Eftersom SOFOSKO är en två- eller treårig verksamhet bör du inte ha hunnit för långt i din utbildning. Samtidigt är ämneskunskaper och erfarenheter från laborativ verksamhet under den ordinarie utbildningen en viktig merit. I praktiken innebär det att de flesta antagna apotekarstudenter läst 4–6 terminer, biomedicinarstudenter 2–4 terminer och läkarstudenter 2–5 terminer.

I din ansökan ska du skicka med en skriftlig motivering som kommer att granskas noga. Det är en fördel om du kan övertyga om, eller dokumentera, ett genuint forskningsintresse.

Under urvalsprocessen kontrolleras resultat från den ordinarie utbildningen för att undvika antagning av studenter med studieproblem.

Val av projekt

Du kan hitta tillgängliga projekt i projektlistan. Listan uppdateras inför varje års ansökningsomgång.

Du kan inte välja olika handledare eller projekt för de olika somrarna.

Se projektlistan

När du söker ska du rangordna fem projekt ur den aktuella projektlistan. Projekten fördelas sedan så att största möjliga antal får så högt prioriterat projekt som möjligt. Läkar- och biomedicinarstudenter fördelas främst på medicinska fakultetens projekt och apotekarstudenter på farmaceutiska fakultetens projekt, men ofta finns också projekt för vilka studiebakgrunden inte har så stor betydelse.

Det finns också möjlighet att föreslå ett eget projekt i stället för att välja ur listan. Det kräver att du redan har kontakt med en handledare och att ni kommit överens om ett lämpligt projekt. Projektet skall vara basalvetenskapligt inriktat och bedrivas inom någon av den medicinska eller farmaceutiska fakultetens institutioner vid Uppsala universitet. Du fyller då i en projektsammanfattning i ansökningsformuläret.

Att föreslå ett eget projekt innebär en viss fördel eftersom du inte kommer att konkurrera med andra om samma projekt, men det innebär ingen garanti för att bli antagen.

Ansök till SOFOSKO senast 1 mars 2024

Den inledande föreläsningskursen börjar vanligtvis omedelbart efter den ordinarie terminens slut.

2024 börjar kursen den 3 juni och slutar den 18 juni, följt av laboratoriearbete i fyra veckor.

När under sommaren de fyra laborationsveckorna genomförs beror till stor del på din handledare och laboratoriets aktiviteter. Kontakta därför din handledare så snart som möjligt efter att du fått antagningsbeskedet så att ni kan komma överens om en plan i god tid.

Introduktionskurs

De inledande kursveckorna innehåller viss grundläggande information om forskarutbildning, laboratoriearbete, publicering, forskningsetik m.m. Dessutom kommer olika forskargrupper att presentera sin verksamhet i syfte att ge en orientering om vilken forskning som pågår vid de olika institutionerna. Det är ju inte säkert att just det ämnesområde du har tilldelats är det du vill fortsätta med vid eventuella doktorandstudier. En av dagarna under introduktionskursen ägnas åt ett tema där forskning inom ett speciellt område presenteras.

Schema

Introduktionskursen är obligatorisk och håller dig sysselsatt 9–15, ibland något längre och ibland lite kortare. Aktuellt schema skickas ut i maj.

Räkna med att forskningspraktiken är en heltidssysselsättning. Arbetstiderna bestäms av vilka insatser som krävs i projektet och det kan ofta bli långa dagar och oregelbundna tider. Räkna inte med att hinna med något annat arbete under praktikperioden.

Stipendium

Du får ett stipendium på 10 000 kronor för sommaren. Stipendet betalas i två omgångar. Den första halvan kommer under vecka 25–26 och resten efter att projektet har påbörjats.

Under den andra sommaren ägnar du sex veckor på heltid åt projektet. Kontakta din handledare i god tid så att ni kan komma överens om lämpliga arbetsperioder. Liksom förra sommaren får du ett stipendium på 10 000 kr.

Om du är antagen för två somrar avslutas SOFOSKO för din del under hösten efter denna sommar. Du förväntas då redovisa ditt arbete i en uppsats och dessutom presentera det vid ett seminarium.

Obligatoriska seminarier

Vid varje seminarietillfälle kommer fyra eller fem SOFOSKO-studenter att presentera sina projekt. Alla får delta i diskussionen men en student utses till opponent och ska särskilt granska arbetet som redovisas. Information om redovisningsseminarierna skickas ut till de som berörs i början av höstterminen. För att få ut de 22,5 högskolepoäng som SOFOSKO ger måste du delta i samtliga dessa seminarier.

Meddela om du vill fortsätta eller inte

För att underlätta planeringen inför andra sommarens SOFOSKO-verksamhet vill vi att du meddelar oss att du fortsätter ditt projekt. Enklast gör du det genom e-post till Erik Sandin senast den 1 april.

Om du av någon anledning inte vill eller kan fortsätta ditt SOFOSKO-projekt vill vi också veta det så snart som möjligt. Skriv då gärna en kort kommentar om orsaken.

Som student på läkarprogrammet kan du välja att förlänga SOFOSKO till tre somrar. I så fall motsvarar kursen det annars obligatoriska självständiga arbetet på läkarprogrammet.

Den tredje sommaren innebär ytterligare sex veckors arbete med samma projekt som under de två första somrarna. Du och din handledare kommer överens om tidsperioden.

Tyvärr kan inget stipendium erbjudas studenter den tredje sommaren.

Efter den tredje sommaren avslutas SOFOSKO med en skriftlig och en muntlig redovisning, dels inför ämnesrelaterade forskare och lärare vid värdinstitutionen och dels i en seminarieserie med opponenter tillsammans med de övriga SOFOSKO-studenterna.

SOFOSKO avslutas med skriftliga och muntliga presentationer av de olika projekten.

Skriftlig presentation

Din skriftliga presentation ska vara utformad som en artikel i en vetenskaplig tidskrift. Följande avsnitt måste finnas:

  • en introduktion som beskriver bakgrunden till de aktuella studierna med referenser till relevant litteratur och som presenterar den specifika frågeställningen
  • en metoddel utformad så att experimenten skulle kunna upprepas av någon annan
  • resultat som beskrivs i både text och figurer och tabeller
  • en diskussion där tolkningen av resultaten diskuteras, liksom för- och nackdelar med metoderna, hur resultaten relaterar till tidigare publicerade data och vilka slutsatser som kan dras
  • referenslista.

Det är viktigt att du involverar din handledare och redigerar din rapport i enlighet med dennes kommentarer. Handledaren ska ha givit ett tydligt klartecken innan du skickar in den slutgiltiga versionen genom att ladda upp den på en särskild filarea. Tänk på att de 10 eller 16 sommarveckorna ska ägnas åt laboratoriearbete och att du sedan skriver din rapport utanför den perioden. Sista datum för att skicka in är en vecka före redovisningsseminariet.

Muntlig redovisning

Din muntliga redovisning sker i form av ett seminarium tillsammans med övriga SOFOSKO-studenter. Eftersom det är många som ska redovisa måste presentationerna delas upp på flera tillfällen.

Att delta i SOFOSKO-programmet inkluderar att delta i dessa seminarier, som är en kväll i veckan, 2–3 timmar från 17:00, i cirka sex veckor under oktober och november. Den muntliga presentationen är 15 minuter, följt av cirka 10 minuters diskussion.

Opponenter utses för att stimulera diskussionen. Detta innebär att du, förutom att redovisa ditt eget projekt, kommer att vara opponent på en annan redovisning. Ett detaljerat schema för redovisningarna skickas ut i början av höstterminen.

Ytterligare uppgifter för läkarstudenter som går treårig SOFOSKO

För att bli godkänd på SOFOSKO 30 hp krävs, förutom ovanstående, dels att du ger ett seminarium inför ämneskunniga forskare och lärare på din värdinstitutionen, dels att du någon gång under SOFOSKO-perioden har bevistat en disputation och skrivit ett referat enligt instruktioner som delas ut under kursen.

Om du genomför ett godkänt SOFOSKO-arbete på 30 hp, behöver du inte göra det annars obligatoriska självständiga arbetet på läkarprogrammet. Arbetena anses likvärdiga och du ska därför inte ansöka om tillgodoräknande eller lämna in ditt SOFOSKO-arbete någon annanstans än till SOFOSKO-kursledningen.

Kurspoäng

Om du går SOFOSKO under två somrar får du 22,5 högskolepoäng.

Om du är läkarstudent och går SOFOSKO under tre somrar får du 30 högskolepoäng.

Finansering

Ditt deltagande i SOFOSKO finansieras med stipendier på 10 000 kr per sommar under två år. Tyvärr kan de studenter på läkarprogrammet som deltar under tre år inte erbjudas ett stipendium under den sista sommaren.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin