Dietetik och folkhälsa
15 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK015
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Huvudgrupp 1
- Ansvarsfull alkoholservering i krogmiljö: kostnader, besparingar och hälsovinster, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2007Obligatorisk
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl., Malmö, Liber, 2011Obligatorisk (Kapitel 2, Kapitel 10, Kapitel 21 s 423–428, Kapitel 23 s 452–463.)
- Ewles, Linda; Simnett, Ina, Hälsoarbete, 2., [rev.] uppl. / b faktagranskning: Nina Buer, Lund, Studentlitteratur, 2005Obligatorisk ((2007). ISBN 978–91-44–03596-3.)
- Fetma: från gen- till samhällspåverkan, Lund, Studentlitteratur, 2007Obligatorisk
- Hallert, Claes; Stenhammar, Lars; Grehn, Susanne, Celiakiboken: om glutenintolerans, 1. uppl., Stockholm, Gothia, cop. 2005Obligatorisk
- Andersson, Agneta, Kostrekommendationer för elitidrottare, Stockholm, Sveriges olympiska kommitté, 2009Obligatorisk (www.sok.se 16 s.)
- Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för allergi och annan överkänslighet: Hantering och märkning av livsmedel, Livsmedelsföretagen, 2005Obligatorisk
- Marmont, Michael, Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective ; a project of World Cancer Research Fund International, Washington, AICR, cop. 2007
- Nordiska ministerrådet, Nordic Nutrition Recommendations 2004: integrating nutrition and physical activity., Copenhagen, Nordic Council of Ministers, 2004Obligatorisk (Kapitel 3, 4, 6, 9 och 10.)
- Public health nutrition, Oxford, UK, Blackwell Science, 2004Obligatorisk (Kapitel 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 19 och 21.)
- Sawka, M N, Exercise and fluid replacement, Ingår i: Medicine and science in sports and exercise: official journal of the American College of Sports Medicine, vol. 39, nr. 2, 2007, s. 377–390Obligatorisk (www.acsm-msse.org)
- Swanberg, Inga, Prevention av ätstörningar: kunskapsläget idag, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2004Obligatorisk
Mahan L (2011). Krause's food & the nutrition care process. 13th ed. WB Saunders Company. Kapitel 10, 15, 20, 22-24, 27 och 34.
Obligatorisk.
Mat vid fetma. En systematisk litteraturöversikt. Sammanfattning och slutsatser (2013). Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Nr 218/2013. http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013_smf.pdf
Vetenskapliga publikationer ca 200 sidor.
Huvudgrupp 2
- Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO, Geneva, World Health Organization, 2003
- Kallings, Lena V.; Leijon, Matti, Erfarenheter av Fysisk aktivitet på recept - FaR, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2003
- Uppföljning av den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador 2001-2005: slutredovisning av regeringsuppdrag, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2006
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 2., rev. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2008
- Sveriges elva folkhälsomål: regeringens förslag, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, [2003]
- Folkhälsorapport 2005, Stockholm, Socialstyrelsen, 2005
World Cancer Research Fund (WCRFUK) www.wcrf-uk.org/research-science
* Obligatorisk
Kursplan
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 1
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2016
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2015
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2014
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2013
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2012
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 2
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2011
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 1