Dietetik och folkhälsa

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK015

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK015
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 1 februari 2012
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i dietistprogrammet 180 hp och i kostvetarprogrammet 180 hp, kan läsas som fristående kurs och är en fortsättningskurs inom ämnet kostvetenskap. Kursen ges på heltid.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Näringslära 30 hp med lägst betyget godkänd samt genomgången kurs Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap med matlagningsteknik 30 hp med minimum 22,5 hp med betyget godkänd eller motsvarande kunskaper.

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

- konkretisera hälsobegreppet och övergripande folkhälsomål främst i relation till kost och fysisk aktivitet

- redogöra för olika nivåer i folkhälsoarbete på individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå

- planera ett projektarbete för en definierad målgrupp i relation till folkhälsomålen

- konkretisera sambanden mellan kost, hälsa, fysisk aktivitet och miljö

- redogöra för kostens preventiva betydelse för vanligt förekommande folksjukdomar, främst fetma, hjärtkärlsjukdomar och cancer samt hur detta kan kommuniceras i befolkningen

- grundligt redogöra för etiologi, hälsorisker och behandlingsformer vid fetma och hjärtkärlsjukdom

- redogöra för födoämnesöverkänslighet samt konkretisera hur kosten kan anpassas utifrån dessa

- redogöra för och reflektera kring den fysiskt aktiva individens energi-, närings- och vätskebehov samt vad detta har för betydelse vid måltidsservice, måltidsplanering och kostrådgivning

- övergripande känna till och förstå vanligt förekommande psykosociala ohälsotillstånd såsom stress, depression samt ätstörningar och dess samband med matvanor och näringsintag

- översiktligt kunna redogöra för alkoholens hälsomässiga och sociala konsekvenser

- efter arbetslivsorientering kunna redogöra för på vilket sätt kursens teoretiska kunskaper kan tillämpas inom dietist- respektive kostvetaryrket

- översiktligt redogöra för hälsorelaterade frågor på engelska

Innehåll

Kursen syftar till att ge förutsättningar för fördjupade kunskaper och färdigheter i kostvetenskap och dietetik i relation till vanliga folksjukdomar, födoämnesöverkänsligheter och fysisk aktivitet. Teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för såväl kostrådgivning som kostplanering vid dessa tillstånd behandlas. Vidare skall kursen ge en introduktion till professionen dietist respektive kostvetare.

Grundläggande kunskaper kring olika hälsoteorier samt nationella och internationella folkhälsomål diskuteras. Nationellt folkhälsoarbete på individ-, grupp- och samhällsnivå exemplifieras och olika organisationers och myndigheters ansvarsområden behandlas. Exempel på projektarbete illustreras. Kostrekommendationer och nutritionsbehov vid vanliga folksjukdomar som fetma och hjärtkärlsjukdom relaterade till metabola tillstånd såsom hypertoni, hyperlipidemi och nedsatt glukostolerans behandlas. Dessutom behandlas kostens roll vid cancerprevention. Även matens roll vid psykosocial ohälsa (stress, depression och ätstörningar) och beroende (alkohol) berörs. En fördjupad kunskap kring födoämnesöverkänslighet (främst celiaki och laktosintolerans) och koster anpassade till dessa patientgrupper studeras. Kost och nutritionsbehov vid fysisk aktivitet och idrott behandlas. Metoder och principer vid planering av kost- och nutritionsprogram ur såväl individuell-, grupp- som befolkningsstrategisk synvinkel behandlas.

Under kursen får studenter vid dietistprogrammet och kostvetarprogrammet vid arbetslivsorientering en inblick och förståelse inom den aktuella yrkesprofessionen.

0010 Tentamen, 7,5 hp

0020 PM, 7,5 hp

Undervisning

Undervisningen inkluderar föreläsningar, seminarier, grupparbeten, laborationer och arbetslivsorientering. Vissa föreläsningar och seminarier sker på engelska.

Examination

Skriftliga och muntliga redovisningar, praktiska och teoretiska prov samt rapporter förekommer. Inom ramen för kursen anordnas för varje prov två examinationstillfällen. Efter varje termin finns ytterligare ett examinationstillfälle. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle.

Som betygsgrader används väl godkänd, godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden. En gruppuppgift examineras muntligt på engelska.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten skall betygssättande lärare alternativt läraren/lärarlaget efter samråd med de studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt skall läraren/lärarlaget presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin