Dietetik och folkhälsa
15 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK015
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Obligatorisk litteratur
- Abrahamsson, Lillemor; Andersson, Agneta; Nilsson, Gerd, Näringslära för högskolan, 6. uppl., Liber, 2013 (Kost och hälsa- kostrelaterade symtom och sjukdomar (kap 13). 29 s.)
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, Upplaga 3, Stockholm, Liber, [2018]
- Larsson, Ingrid; Rössner, Stephan, Fetma i primärvården, 2. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för; Allergi och annan överkänslighet - Hantering och märkning av livsmedel, Svensk Dagligvaruhandel, 2015, https:/
/ www.svenskdagligvaruhandel.se/ wp-content/ uploads/ Allergiriktlinjer-slutlig-version-2015.pdf - Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för allergi och annan överkänslighet: Hantering och märkning av livsmedel, Livsmedelsföretagen, 2005
- Marmont, Michael, Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective ; a project of World Cancer Research Fund International, Washington, AICR, cop. 2007 (Valda delar. Tillägg: The Third Expert Report 2018: https:/
/ www.wcrf.org/ dietandcancer) - Mat vid fetma: en systematisk litteraturöversikt, Stockholm, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), 2013 (Sammanfattningen på 49 sidor är det som är obligatoriskt.)
- Nordic Nutrition Recommendations 2012, Nordiska ministerrådet (Kapitel 5, 7, 9–11 samt 13. 131 s.)
- Regionalt vårdprogram Ätstörningar, Stockholms läns landsting, 2009, Ätstörningar
- Regionalt vårdprogram Ätstörningar, Stockholms läns landsting, Tillägg av nätversion av vårdprogram
- Scriven, Angela, Ewles & Simnett Hälsoarbete, 3., rev. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2013
- Thomas, Erdman, Burke, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016
- Folkhälsans utveckling Årsrapport 2019, 2019
- Buttriss, Judith L. m.fl., Public Health Nutrition, 2nd ed., 2017 (Separat läsanvisning ges i samband med kursstart.)
Andra aktuella vetenskapliga artiklar och rapporter kan förekomma.
Ej obligatorisk litteratur
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 2., rev. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2008
- Bengtsson, Ulf, Mat och överkänslighet: ett kunskapsunderlag, Stockholm, Astma- och allergiförbundet, 2006
- Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO, Geneva, World Health Organization, 2003
- Kallings, Lena V.; Leijon, Matti, Erfarenheter av Fysisk aktivitet på recept - FaR, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2003
- Mahan, L. Kathleen.; Raymond, Janice L., Krause's food & the nutrition care process, Fourteenth edition., St. Louis, Missouri, Elsevier, [2017]
- Uppföljning av den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador 2001-2005: slutredovisning av regeringsuppdrag, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2006
World Cancer Research Fund (WCRFUK) www.wcrf-uk.org/research-science
Kursplan
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 1
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2016
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2015
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2014
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2013
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2012
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 2
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2011
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 1