Dietetik och folkhälsa
15 hp
Litteraturlista, Grundnivå, 2HK015
Det finns en senare version av litteraturlistan.
Obligatorisk litteratur
- Ansvarsfull alkoholservering i krogmiljö: kostnader, besparingar och hälsovinster, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2007Obligatorisk
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, 2., [rev.] uppl., Malmö, Liber, 2011Obligatorisk (Kapitel 2, Kapitel 10, Kapitel 21 s 423–428, Kapitel 23 s 452–463. 74 s.)
- Ewles, Linda; Simnett, Ina, Hälsoarbete, 2., [rev.] uppl. / b faktagranskning: Nina Buer, Lund, Studentlitteratur, 2005Obligatorisk ((2007). ISBN 978–91-44–03596-3.)
- Fetma: från gen- till samhällspåverkan, Lund, Studentlitteratur, 2007Obligatorisk
- Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för allergi och annan överkänslighet: Hantering och märkning av livsmedel, Livsmedelsföretagen, 2005Obligatorisk
- Marmont, Michael, Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective ; a project of World Cancer Research Fund International, Washington, AICR, cop. 2007Obligatorisk (Valda delar.)
- Nordic Nutrition Recommendations 2012, Nordiska ministerrådetObligatorisk (Kapitel 5, 7, 9–11 samt 13. 131 s.)
- Public health nutrition, Oxford, UK, Blackwell Science, 2004Obligatorisk (Kapitel 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 19 och 21. 185 s.)
- Folkhälsan i Sverige: årsrapport 2014, Solna, Folkhälsomyndigheten, 2014Obligatorisk
- Mat vid fetma: en systematisk litteraturöversikt, Stockholm, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), 2013Obligatorisk (Sammanfattningen på 49 sidor är det som är obligatoriskt.)
- Regionalt vårdprogram Ätstörningar, Stockholms läns landsting, 2009, ÄtstörningarObligatorisk
- Abrahamsson, Lillemor; Andersson, Agneta; Nilsson, Gerd, Näringslära för högskolan, 6. uppl., Liber, 2013Obligatorisk (Kost och hälsa- kostrelaterade symtom och sjukdomar (kap 13). 29 s.)
- Mahan, L. Kathleen.; Raymond, Janice L., Krause's food & the nutrition care process, Fourteenth edition., St. Louis, Missouri, Elsevier, [2017]Obligatorisk (Kapitel 9, 14, 19, 21–23, 26,30,33 och 36. 188 sidor.)
- Thomas, Erdman, Burke, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016Obligatorisk
Vetenskapliga publikationer ca 200 sidor.
Ej obligatorisk litteratur
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 2., rev. uppl., Lund, Studentlitteratur, 2008
- Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO, Geneva, World Health Organization, 2003
- Kallings, Lena V.; Leijon, Matti, Erfarenheter av Fysisk aktivitet på recept - FaR, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2003
- Uppföljning av den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador 2001-2005: slutredovisning av regeringsuppdrag, Stockholm, Statens folkhälsoinstitut, 2006
- Bengtsson, Ulf, Mat och överkänslighet: ett kunskapsunderlag, Stockholm, Astma- och allergiförbundet, 2006Obligatorisk
World Cancer Research Fund (WCRFUK) www.wcrf-uk.org/research-science
* Obligatorisk
Kursplan
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2019, version 1
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2016
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2015
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2014
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2013
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2012
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 2
- Kursplan giltig från och med höstterminen 2011, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2011
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2010, version 1
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 2
- Kursplan giltig från och med vårterminen 2009, version 1