Capsicum frutescens - tabascopeppar, v 8 2016

Tropisk hetta och dålig lukt

(Bild borttagen)

Under kakaoträdet i Victoriasalen kan du se blommor och frukt på tabascopeppar (Capsicum frutescens). Det är en liten buske, till skillnad från paprika och chilipeppar (Capsicum annuum) som är ettåriga örter. Som de flesta potatisväxter kommer tabascopeppar från tropiska Amerika.

Den brännande smaken kommer från capsaicin, som också är det aktiva ämnet i pepparspray. Om du behöver dämpa hettan efter att ha ätit tabasco eller chili ska du äta fet mat eller dricka mjölk. Capsaicin löser sig nämligen i fett. Vatten sprider däremot ut hettan i munhålan.

I orkidérummet blommar en annan spännande växt. En knölkalla från Kongo (Amorphophallus eichleri). Knölkallor har speciella blomställningar, med en kolv omgivet av ett hölsterblad. Långt ner på kolven sitter honblommor och strax ovan hanblommor. Sätter du näsan nära kan du känna en riktigt oangenäm lukt. Blommorna pollineras av flugor som luras till äggläggning av den ruttna stanken. Hos många arter är blomställningen varmare än omgivningen – det gillar flugorna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin