Coryanthes speciosa, v 24 2016

Spännande orkidé med spann spirar 

(Bild borttagen)

Äntligen! Coryanthes speciosa blommar - (vad vi vet) första gången en Coryanthes blommar i Tropiska växthuset. Få växter pollineras på ett så speciellt sätt. På engelska heter släktet bucket orchids och snart förstår ni varför.

Ett hanbi besöker blomman för att samla parfym inför parning (liksom hos de närbesläktade stanhopeorna som figurerat som veckans växt tidigare). Men orkidén har gillrat en fälla. Det är halt och läppen – hos Coryanthes formad som en liten hink – har fyllts med vatten som droppat ned från två utskott. Insekten halkar ned och med blöta vingar kan den inte flyga. Enda sättet att komma ut är att klättra på några små knölar och sedan genom en trång passage. Den öppnas först när blomman har lämnat ifrån sig pollen på insekten. Upp till tre kvart kan insektens vara fången.

För att orkidén skall lyckas med sin befruktning måste biet göra om samma sak en gång till och lämna pollenet i en annan blomma. Och blommornas doft är oemotståndlig!

Varje blomma är inte långlivad, så passa på. En blomstängel till är på väg. I skrivande stund slår även Coryanthes masteriana ut vilken sekund som helst. Båda arterna hänger vid kakaoträdet i Victoriasalen. 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin