Prunus dulcis - mandel, v 9 2017

Foto: Per Erixon, Uppsala universitet.

Mitt i semlan

Mandel har gammalt kulturursprung, troligen i sydvästra Asien. Grekerna odlade mandlar för 2 500 år sedan. Redan år 1536 åts godiset ”brända mandlar” i Stockholm.

Mandelträdet blommar på bar kvist strax innan bladen kommer. Precis som sin nära släkting persikan är frukten sammetsluden, men den saknar persikans saftiga fruktkött. Frukten är inte en nöt utan en stenfrukt, där fröet omges av en hård inre fruktvägg, stenen.

Någon enstaka mandel kan vara aningen bitter i smaken, men det som kallas bittermandel är en egen varitet (var. amara). Bensaldehyd är det ämne som ger den karaktäristiska smaken.

I orangeriet blommar nu flera arter av släktet Prunus. Välkommen på helgöppet 11-26 mars kl. 12.00-15.00 (visning varje söndag kl. 13.00).

Foto: Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin