Coriandrum sativum 'Filtro' - koriander, v 33 2023

Foto: Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Bladen eller fröna - vilka föredrar du?

Från sitt ursprungsområde i Mellanöstern har koriander Coriandrum sativum på grund av sina aromatiska blad och smakrika frön spridit sig till all världens kök.

I Botaniska trädgårdens kryddland i närheten av ”fjället” blommar nu den senblommande sorten ’Filtro’ från USA, en sort som odlas för sina blads skull. De som bär på genen OR6A2 och därmed mest tycker bladen smakar tvål bör snarare odla sorter som ger mycket frön. Korianderfrön smakar annorlunda än bladen och används bland annat i krydd-blandningar som garam masala och som bröd- och spritkydda.

Koriander hör till samma växtfamilj (Apiaceae) som många andra nyttoväxter: selleri, kummin, anis, palsternacka, dill, morot...

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin