Cucumis sativus var. sikkimensis - sikkimgurka, v 31 2024

Bred, brun gurka med ljust, spräckligt mönster fotograferad i ett växthus.

Foto: Annika Vinnersten, Uppsala universitet.

Himalayas spräckliga gurka

Sikkimgurka eller brun nätgurka som den också kallas, kommer från Sikkim ett område i Indien på gränsen till Nepal och Tibet. Där äts den bruna frukten likt melon men skördas också omogen, då grön till sallader, inläggningar och för tillagning.

Gurkan är bitterfri och trots sitt lite torra utseende både krispig och saftig. Som mogen har gurkan lång hållbarhet
och kan lagras.

Sikkimgurka ”upptäcktes” i östra Himalaya 1847 av botanisten sir Joseph Hooker som tog med sig frön till Europa och Kew Gardens i London. Den är en varietet av arten som vår vanliga välkända gurka tillhör. Familjen är gurkväxter, Cucurbitaceae.

Sikkimgurka kan beskådas i det lilla växthuset i Botaniska trädgårdens köksträdgård.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin