Utbildningsutbud
Uppsala universitet ger utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Universitet anordnar även kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), kompletteringsutbildning för utländska akademiker, behörighetsgivande förutbildning (basår) samt uppdragsutbildning.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Utbildningen på grundnivå och avancerad nivå är organiserad i kurser och utbildningsprogram och är indelad i läsår och terminer. Varje läsår omfattar en höst- och en vårtermin och varje termin består av tjugo veckor. Under perioden mellan vår- och hösttermin kan sommarkurser ges.
Utbildningsnivåerna regleras i högskolelagen och närmare bestämmelser om utbildningarna meddelas i högskoleförordningen.
Process för utbildningsplanering och utlysning av kurser och program
Skapa en kurs
All utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska enligt högskoleförordningen bedrivas i form av kurser. Beslut om att inrätta en kurs fattas av fakultetsnämnd eller på dess delegation.
För en kurs ska det finnas en kursplan. Beslut om att fastställa kursplaner fattas av fakultetsnämnd eller på dess delegation.
Utöver uppgifterna i kursplanen behöver det finnas ytterligare uppgifter om kursen för till exempel statistik och uppföljning som ämnesgrupp och utbildningsområde.
Skapa ett program
Kurser får sammanföras till utbildningsprogram. Beslut om att inrätta och avveckla utbildningsprogram fattas inom de ramar som konsistoriet beslutar av rektor på förslag av fakultetsnämnd.
För ett utbildningsprogram ska det finnas en utbildningsplan. Beslut om att fastställa utbildningsplaner fattas av fakultetsnämnd. Inom vissa fakulteter är beslut om fastställande och/eller ändringar av utbildningsplaner delegerade till nämnder eller kommittéer under fakultetsnämnden.
Utlysning av kurser och program
Arbetet med att ta fram universitetets utbud av kurser och program på grundnivå och avancerad nivå pågår under en stor del av året. Det delas upp i olika etapper som bygger på när utbudet måste vara klart för våra olika sökandegrupper.
Planering och inrapportering av universitetets utbud av fristående kurser, kurser för utbytesstudenter och utbildningsprogram sker läsårsvis. Kurser som söks inom program hanteras terminsvis.
Utbildningsutbud – anvisningar och tidsplaner
Beslut om utbud och utlysning
Fakultetsnämnderna beslutar om respektive fakultets utbildningsutbud. Utlysningen av alla program på grundnivå och avancerad nivå samt utlysningen av fristående kurser vid Uppsala universitet fastställs av chefen för studentavdelningen på delegation av rektor.
Sena ändringar i utbildningsutbudet
Efter beslut och publicering av utbudet av fristående kurser och program kan justeringar i utbudet ibland behöva göras när fel upptäckts eller förutsättningarna för att ge en utbildning ändrats.
Avveckling av kurser
När en kurs ska utgå ur utbudet är det viktigt att i god tid informera de studenter som berörs av detta, så att de har möjlighet att slutföra kursen eller anpassa sina studieval. Det gäller i synnerhet om kursen behövs för att kunna ta ut en examen med ett visst huvudområde.
För kurser som upphört eller genomgått större förändringar ska enligt universitetets riktlinjer för studenternas arbetsvillkor minst tre examinationstillfällen ges under en tidsperiod som bör omfatta minst tre terminer.
En kurs som inte längre ges ska markeras som avvecklad i de studieadministrativa systemen. Det ger både en bättre överblick över vilka kurser som faktiskt kan ingå i utbudet och förhindrar att kursen används av misstag.
Avvecklingen innebär att det inte längre är möjligt att skapa kurstillfällen och därmed inte registrera eller omregistrera studenter på kursen. Det är däremot möjligt att rapportera resultat eller tillgodoräknanden för de studenter som redan registrerats. Möjligheten att använda kursen i examen eller som grund för tillgodoräknande påverkas inte av avvecklingen.
Uppgiften om avveckling läggs in i universitetets utbildningsdatabas Selma och förs sedan vidare till andra system. Instruktioner finns i avsnittet om kursplan i Selmas användarhandledning.
Om markeringen om avveckling av någon anledning skulle behöva tas bort kan Ladok- och Selmasupporten bistå med det.
Avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden
Beslut om avveckling av utbildningsprogram samt huvud- och biområden i examina fattas av rektor på förslag av områdesnämnd/fakultetsnämnd.
Vilka beaktanden som ska göras och hur beslutsgången ser ut framgår av universitetets riktlinjer för inrättande, uppföljning och avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden. UKÄ har även en vägledning om studenters rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram.
Uppgiften om avveckling läggs efter rektors beslut in i Selma och Ladok av studentavdelningen.
Utbildning på forskarnivå
Utbildningen på forskarnivå anordnas i ämnen. För varje ämne ska det finnas en allmän studieplan. Fakultetsnämnderna fattar beslut om att inrätta och avveckla ämnen i utbildning på forskarnivå och om att fastställa allmänna studieplaner.
Uppdragsutbildning
Uppdragsutbildning är utbildning som universitetet anordnar mot en avgift från en uppdragsgivare, till exempel ett företag, en kommun eller en statlig myndighet. Uppdragsgivaren utser deltagarna i utbildningen.
Uppdragsutbildning ska knyta an till universitetets utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Om den ska ge högskolepoäng krävs att samma kvalitetskrav ställs som på motsvarande högskoleutbildning.
Lagar, förordningar och riktlinjer
- Högskolelagen (1992:1434)
- Högskoleförordningen (1993:100)
- Förordningen (2011:686) om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen
- Förordningen (2008:1101) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning
- Förordningen (2018:1519) om behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning
- Förordningen (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor
- Förordningen (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare
- Förordningen (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare
- Riktlinjer för inrättande, uppföljning och avveckling av utbildningsprogram, huvudområden och biområden (UFV 2019/2302)
- UKÄ:s vägledning Studenters rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram