Uppdragsutbildning
Vad är uppdragsutbildning?
Är du forskare och nyfiken på uppdragsutbildning? Kanske har ni kunskaper inom er institution som ni tycker borde komma fler tillgodo? Kanske vill ni vidga era kontaktnätverk inom näringsliv och myndigheter? Kanske vill ni erbjuda arbetsgivare tillgång till platser på era redan befintliga kurser? Då kan uppdragsutbildning vara ett bra verktyg.
För företag och organisationer som vill förse sina anställda med evidensbaserad kompetensutveckling är det viktigt att utbildningsinsatserna anpassas till de yrkesverksammas förutsättningar. Det innebär ofta flexibla upplägg och praktiknära anknytning.
För institutioner kan uppdragsutbildning innebära möjlighet att behålla eller utöka tjänster. För enskilda lärare kan uppdragsutbildning medföra utökad tillgång till empiri och möjligheter att få input från praktiken till den egna forskningen.
Avdelningen för uppdragsutbildning har i uppdrag att koordinera, marknadsföra och utveckla universitetets uppdragsutbildning. Hos dem kan du få hjälp med t.ex. marknadsanalys, kunddialog, kalkyler, avtal, arrangemang, deltagarhantering, arvodering, fakturering och utvärdering. De säkerställer att universitetet lever upp till samtliga bestämmelser som reglerar uppdragsutbildning.
Bra att känna till om uppdragsutbildning
Universitetet ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta inte sker inom ramen för den anslagsfinansierade verksamheten blir det på uppdrag av extern finansiär och kallas uppdragsutbildning.
Förordningar och föreskrifter som reglerar uppdragsutbildning
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760) (NOTISUM). Därutöver finns föreskrifter av Högskoleverket om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHR) (HSVFS 2013:11).
Uppsala universitet/Mål och regler/Riktlinjer för uppdragsutbildning (2015)
Ekonomi för uppdragsverksamhet
Uppdragsutbildningsverksamheten måste bära sina egna kostnader. Detta innebär att kostnader för kursutveckling, marknadsföring, offertarbete, administration, m.m. tas med i kostnadsberäkningen.
Teckna avtal om uppdragsutbildning
Prefekt eller motsvarande samt chefen för avdelningen för uppdragsutbildning har för närvarande rätt att teckna avtal om uppdragsutbildning enligt delegation upp till 10 miljoner SEK. Därefter ska avtal granskas av Juridiska avdelningen innan avtalet godkänns och undertecknas av förvaltningschefen.
Ersättning till medverkande lärare
Anställda vid UU som medverkar i uppdragsutbildning kan ersättas på två sätt. Antingen via mertid/övertid som betalas ut via Primula lön, eller genom arbetstid som fördelas av institutionen.
Olika typer av utbildningar
Olika typer av uppdragsutbildningar
Uppdragsutbildningar kan förekomma i olika former. Allt från poänggivande, långa utbildningar som sträcker sig över flera terminer, till icke poänggivande utbildningar på bara några dagar.
En del är så kallade "öppna kurser" där deltagarna kommer från flera olika uppdragsgivare och andra utbildningar är skräddarsydda för att svara mot förfrågan från en specifik uppdragsgivare.
Privatpersoner får inte köpa platser i en uppdragsutbildning, däremot har företag (dock ej enskild firma) och andra organisationer rätt att göra det.
Kursplaner - poänggivande uppdragsutbildning
För poänggivande utbildningar gäller att kursplanen ska fastställas av fakultetsnämnd eller institution och examinator utses på samma sätt som för reguljär utbildning.
Forum för uppdragsutbildning
Nätverk för dig som är intresserad av att veta mer om uppdragsutbildning
Kontakt
Vill du veta mer om vad som gäller för uppdragsutbildning, kan du kontakta avdelningen för uppdragsutbildning. Kontaktinformation, uppdragsutbildning