Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet

Utbildningens innehåll

Utbildning på forskarnivå syftar till

  • att ge fördjupade kunskaper inom det medicinska vetenskapsområdet och specifikt inom avhandlingens ämnesområde
  • att förbereda doktoranden för självständig forskning eller yrkesverksamhet, där höga krav ställs på metodologiska färdigheter och djupgående ämnesinsikt samt förmåga till självständigt kritiskt tänkande
  • att doktoranden ska uppnå god pedagogisk färdighet och en god förmåga att redovisa forskningsresultat i tal och skrift.

I övrigt gäller att doktoranden ska tränas enligt Högskoleförordningens mål i examensordningen.

Licentiatexamen

Licentiatexamen uppnås antingen efter att doktoranden fullgjort en utbildning om minst 120 högskolepoäng inom ett ämne för utbildning på forskarnivå, eller efter att doktoranden fullgjort en del av minst 120 högskolepoäng av en utbildning som ska avslutas med doktorsexamen. Doktoranden ska ha fått en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng godkänd. Antagning till utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål kan ske endast om den sökande så önskar. Examen benämns medicine licentiat i medicinsk vetenskap och översätts på engelska till Licentiate of Philosophy (Faculty of Medicine).

Doktorsexamen

Doktorand ska som regel antas med doktorsexamen som mål. Doktorsexamen uppnås efter att doktoranden fullgjort en utbildning om 240 högskolepoäng inom ett ämne för utbildning på forskarnivå. Under studier som syftar till doktorsexamen ska halvtidsseminarium eller licentiatseminarium avläggas efter cirka halva tiden. Examen benämns medicine doktor i medicinsk vetenskap och översätts på engelska till Doctor of Philosophy (Faculty of Medicine).

För doktorsexamen ska doktoranden ha fått en vetenskaplig avhandling

(doktorsavhandling) om minst 120 högskolepoäng godkänd. Avhandlingen kan vara en sammanläggningsavhandling eller en monografi. Doktorsavhandlingen ska försvaras vid en offentlig disputation. Forskningsuppgiften kan utföras såväl enskilt som i samarbete inom eller utom institutionen.

Kurs- och teorimoment

Omfattningen av kurs- och teorimoment ska motsvara minst 30 högskolepoäng för doktorsexamen och minst 15 högskolepoäng för licentiatexamen. För både doktorsexamen och licentiatexamen krävs att samtliga obligatoriska kurser och moment på forskarnivå fullgjorts och godkänts.

Obligatoriska kurser

1. Introduction to Doctoral Studies, 1,5 hp

samt

2a. Introduction to Scientific Research 10 hp

alternativt istället för 2a

2b I. Research Ethics and Philosophy of Science 3 hp
2b II. Communication in Science and Education 3,5 hp*
2b III. Introduction to Biostatistics 3,5 hp

* Kursen ”Communication in Science and Education” kan
ersättas av motsvarande moment under Uppsala universitets
högskolepedagogiska grundkurs.

Obligatoriska kurser är också, om projektet så kräver:

  • Radiation Science 1,5 hp
  • Animal Laboratory Science motsvarande ”funktion A” i svensk lagstiftning.**

** Detta innebär att de doktorander som enbart får data/material från djurförsök ska ha läst ”Svensk lagstiftning och etik, djurvälfärd och 3R” om 1 hp samt teoridel för varje försöksdjursslag som är aktuellt.

För doktorander som själv genomför djurförsök under handledning ska dessutom motsvarande moduler med praktisk hantering genomföras.

Om en doktorand självständigt ska genomföra djurförsök utan handledning under genomförandet måste, i enlighet med Djurskyddslagen (2018:1192) samt 6 kap. 5 § i ”Föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur” L150 SJVFS 2019:9, ”reell kompetens” ha visats och formellt examinerats av person med erforderlig kompetens (dock ej doktorandens handledare).

Obligatoriska moment utöver formella kurser

  • Minst en egen presentation (föredrag eller poster) vid en internationell konferens
  • Halvtidsseminarium alternativt licentiatseminarium är obligatoriskt för doktorsexamen

Obligatoriska moment för att tillgodoräkna sig ett forskningsspår

  • Medverkan i minst två av forskningsspårets temadagar
  • Kurser om minst 5 hp av relevans för det valda forskningsspåret
  • Den internationella konferensen enligt ovan ska vara av relevans för forskningsspåret

Om ovanstående fordringar är uppfyllda genereras ytterligare 1,5 hp vilka rapporteras till studiedokumentationssystemet med forskningsspårets namn. Vidare kan om så önskas till examen fogas en bisats med forskningsspårets namn.

Valbara kurser och moment

De resterade poängen för kurser upp till 30 hp (doktorsexamen) eller 15 hp (licentiatexamen) kan bestå av teorikurser, metodkurser och litteraturkurser, deltagande och presentationer i seminarieserier, presentationer vid kongresser etc. enligt vad som anges i vetenskapsområdets ”Riktlinjer för utbildning på forskarnivå” (MEDFARM 2020/250).

Samtliga kurser och teorimoment som ingår i utbildningen ska framgå av den individuella studieplanen. Godkända kurser ska dokumenteras i Ladok efter signering av examinator.

Individuell studieplan

Den individuella studieplanen ska ses över årligen och revideras vid behov. Den årliga uppföljningen görs av doktorand och huvudhandledare i samråd med övriga handledare och examinator.

Halvtidsseminarium alternativt licentiatseminarium är obligatoriskt. Innehavare av anställning som doktorand ska, förutom forskning, normalt utföra viss institutionstjänstgöring (max 20 %) i form av undervisning och administration.

Grundläggande behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå har den som

  1. avlagt en examen på avancerad nivå,
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå (inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp), eller
  3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå har den som

  1. Uppfyller kravet på godkänd engelska 6.

    Den sökande ska bifoga ett intyg över godkänt språktest till sin ansökan om antagning till utbildning på forskarnivå. Detta gäller dock inte för student som har nordisk gymnasieexamen, gymnasieexamen innehållande motsvarande ’Engelska 6’, gymnasieexamen från land som har engelska som officiellt språk eller innehar engelskspråkig högskoleexamen.

  2. Har utbildning på avancerad nivå/motsvarande med relevans för avhandlingens forskningsområde.

Urval av sökande

Urval bland sökande som uppfyller kraven för grundläggande och särskild behörighet ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. De bedömningsgrunder som tillämpas vid urvalet är:

  1. den sökandes dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet, så som de anges i utlysningen
  2. den sökandes analytiska förmåga, styrkt genom vetenskaplig rapport, uppsats, examensarbete eller liknande
  3. den sökandes dokumenterade kunskaper i övrigt av vikt för utbildningen på forskarnivå.

Övergångsregler

Doktorand som påbörjat utbildning på forskarnivå före den 1 juli 2007 ska fullfölja sin utbildning på forskarnivå enligt då gällande allmänna studieplan och i det ämne till vilken doktoranden antagits samt enligt den individuell studieplan som fastställdes vid antagningstillfället.

Doktorand som så önskar kan byta ämne för utbildning på forskarnivå till medicinsk vetenskap. I detta fall ska den individuella studieplanen revideras i enlighet med gällande bestämmelser efter den 1 juli 2007 och komplett utbildning enligt den nya studieplanen ske.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin