Anställning som lärare av personer som beviljats vissa externa forskningsanslag

Inledning

Huvudregeln är att lärare vid Uppsala universitet anställs tillsvidare, i konkurrens och efter sakkunnigbedömning. [1] Undantag finns angivna i Lagen om anställningsskydd (LAS), Högskoleförordningen (HF), Anställningsordningen för Uppsala universitet (AO) [2] och i kollektivavtal [3]. Personer som erhåller extern forskningsfinansiering och som inte innehar läraranställning anställs normalt som forskare, utan föregående information.

I vissa undantagsfall kan det finnas skäl att frångå huvudregeln och istället anställa en person på läraranställning utan föregående information med anledning av erhållet forskningsanslag. Sådant undantag från huvudregeln kan enbart ske efter prövning mot gällande regelverk och i enlighet med den universitetsgemensamma rutin som här beskrivs. Rutinen har fastställts för att säkerställa en rättssäker, enhetligt och effektiv berednings- och beslutprocess.

Utgångspunkter och förutsättningar

De grundläggande utgångspunkterna för att föreliggande rutin ska komma till användning är att en person som saknar tillsvidareanställning som lärare vid Uppsala universitet erhållit forskningsanslag enligt följande förutsättningar:

  • Personen ska vara huvudsökande för forskningsprojektet.
  • Forskningsanslaget ska i normalfallet avse minst fyra år.
  • Anslaget ska ha erhållits konkurrens inom ramen för en ”excellens-satsning” (såsom ERC, Wallenberg Academy Fellow, RJ/Pro Futura, Ragnar Söderbergs stiftelse eller särskild forskningsrådsatsning på lovande eller excellenta forskare).

Vidare ska följande förutsättningar vara uppfyllda:

  • Områdes-/fakultetsnämnd har bedömt att såväl personen som ämnesområdet är av långsiktig strategisk betydelse och därmed bör knytas till befintlig eller framtida forsknings- och utbildningsmiljö. I normalfallet ska forskningsansökan om extern finansiering ha prioriterats och tillstyrkts av prefekt och områdes-/fakultetsnämnd och/eller rektor.
  • Personen har, utöver den vetenskapliga skickligheten som det erhållna anslaget anses vidimera, tillräcklig pedagogisk skicklighet samt i övrigt de kvalifikationer som krävs för en läraranställning vid Uppsala universitet.
  • Den läraranställning som kan komma i fråga är biträdande universitetslektor eller universitetslektor, beroende av i vilket skede i karriären personen befinner sig.
  • Om det gäller en förenad anställning ska medgivande ha inhämtats från sjukvårdshuvudman.

Om samtliga ovan angivna förutsättningar bedöms vara uppfyllda inleds en formell beredningsprocess som beskrivs närmare nedan. Beredningsrutinen beskrivs schematiskt i bilaga 2. Vidare finns en mall [4] som ska användas vid områdes/fakultetsnämnds beslut att föreslå undantag från informationsskyldigheten. Mallen används även som föredragningspromemoria inför beslut om anställning.

Anställning ska ske med utgångspunkt i de regler som styr anställning vid universitetet och därmed utgå från bestämmelser såväl för anställning inom statlig verksamhet som universitetsspecifika föreskrifter för anställning av lärare. Rekrytering till en statlig myndighet innebär myndighetsutövning. En opartisk bedömning av de sökandes meriter ska göras. Utgångspunkten för bedömningen är förtjänst och skicklighet, där skicklighet ska sättas främst. I rekryteringsärenden gäller offentlighetsprincipen, vilket innebär att allt beslutsunderlag är offentligt som huvudregel. Universitetets beslut att anställa en person som lärare kan överklagas. [5]

Beslut i ärenden som rör anställning av lärare enligt denna rutin ska i enlighet med vid Uppsala universitet gällande arbetsordning [6] samt i enlighet med uppgifter och beslutanderätter för ledningsfunktioner vid Uppsala universitet. [7]

Beredning av anställningsförfarande

Bedömning av om allmänna kriterier är uppfyllda

Om vicerektor/dekan, prefekt samt aktuell person är eniga och de grundläggande förutsättningarna för anställning som biträdande universitetslektor eller universitetslektor bedöms vara uppfyllda inleds den formella beredningen.

Ansvarig för fortsatt beredning är områdes-/fakultetsnämnd och prefekt utifrån ordinarie berednings- och beslutsordning för aktuell anställning. En bedömning görs om personen uppfyller de krav som ställs för aktuell läraranställning enligt gällande regelverk I samband med att ärendet formellt påbörjas ska skriftlig dokumentation upprättas enligt nedan:

  • anställningens strategiska betydelse för verksamheten
  • ämnesinriktning, arbetsinnehåll, behörighet och övriga krav på skicklighet
  • den aktuella personens strategiska betydelse för verksamheten
  • den aktuella personens kvalifikationer
  • redovisning av ekonomiska förutsättningar och överväganden
  • beskrivning av det beviljade forskningsanslaget
  • övrigt av betydelse för ärendet

Dokumentationen ska göras i enlighet med mallen i bilaga 1. Senast i detta läge beslutas (normalt av prefekt) om vilken läraranställning som är aktuell, biträdande universitetslektor eller universitetslektor. En anställningsprofil ska utarbetas och fastställas. [8] En bedömning ska göras om ytterligare handlingar behöver begäras in.

Bedömning av behörighet och skicklighet

Materialet ställs till berörd områdes-/fakultetsnämnd för prövning enligt ordinarie beredningsrutin för läraranställning.

Vetenskaplig skicklighet

Det bör i normalfallet vara obehövligt att inhämta sakkunnigutlåtanden för prövning av den vetenskapliga skickligheten då sakkunnigprövning har genomförts av den externa forskningsfinansiären i samband med ansökan om forskningsmedel. Områdes/fakultetsnämnd ska dock bedöma om denna prövning innebär att personen bedöms motsvara de krav som Uppsala universitet ställer, när det gäller vetenskaplig skicklighet för aktuell läraranställning. Om områdes-/fakultetsnämnd bedömer att en kompletterande bedömning måste ske genomförs en sådan.

Pedagogisk skicklighet

En prövning av den pedagogiska skickligheten för aktuell läraranställning ska alltid ske med utgångspunkt i kraven på pedagogisk skicklighet för aktuell befattning enligt anställningsordningen för Uppsala universitet. [9] Särskild vikt ska fästas vid den aktuella personens förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning.

Om personen bedöms ha tillräckligt pedagogisk skicklighet men inte uppfyller kraven på högskolepedagogisk utbildning för tänkt befattning för bedömningstillfället, ska områdes-/fakultetsnämnd tillse att personen inom den tid som regleras i anställningsordningen genomgår behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning.

Klinisk skicklighet

Om anställning gäller en förenad anställning ska en prövning av den kliniska skickligheten ske i enlighet med AO. [10]

Helhetsbedömning

Bedömningsmetoder

Olika bedömningsmetoder bör komplettera den akademiska meritvärderingen. Om personen inte tidigare varit anställd vid Uppsala universitet bör minst en intervju genomföras. Personen kan till intervjun ha ombetts förbereda en programförklaring. Referenser ska i normalfallet inhämtas. Provföreläsning och specialsakkunnig kan användas för bedömning av den pedagogiska skickligheten.

Kvalitativ helhetsbedömning

En kvalitativ helhetsbedömning av personens kompetens och skicklighet i förhållande till anställningens strategiska betydelse för verksamheten och anställningsprofilen ska genomföras, dokumenteras och bifogas.

Om de grundläggande förutsättningarna och/eller föreskrifterna i anställningsordningen inte är uppfyllda, eller om kandidaten meddelar att intresse för en anställning inte längre föreligger, avbryts anställningsförfarandet.

Beslut och expediering

Anställning av lärare enligt denna rutin bör i normalfallet inte omfattas av någon sådan information som avses i 6 § första stycket anställningsförordningen. [11] Beslut om undantag från skyldigheten att informera om anställningen fattas av chef i enlighet med delegationsordningen, i varje enskilt fall, efter genomförd MBL-information [12] till arbetstagarorganisationerna. Beslut om anställning sker i enligt med arbetsordningen. [13] Beslut anslås med överklagandehänvisning. Överklagandehänvisningen utformas på följande sätt: ” Detta beslut kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan av den som beslutet angår.”

Anställningsprofil, handlingar från aktuell person, en kvantitativ helhetsbedömning och områdes-/fakultetsnämnds förslag till beslut om undantag från informationsskyldigheten registreras i diariet senast i samband med områdes-/fakultetsnämnds beslut att föreslå undantag från informationsskyldigheten.

Med anledning av HR-avdelningens årliga uppföljning tillsänds HR avdelningen de dokument som ingår i expedieringen på mbl@uu.se

Årlig uppföljning

En uppföljning av beslutande anställningar enligt denna rutin sammanställs årligen av HR-avdelningen. Avsikten är att följa upp om rutinen använts som avsetts.

Bilaga 1. Mall för förslag till beslut om undantag från utlysningsplikten och beslut om anställning

Denna mall ska användas som underlag inför områdes-/fakultetsnämnds beslut om undantag från utlysningsplikten och som föredragningspromemoria inför beslut om anställning som lärare av personer som beviljats forskningsanslag från vissa finansiärer.

Grundläggande utgångspunkter

Ange att forskningsfinansiären godtas som finansiär. Ange beviljad anslags längd. Ange om forskningsfinansiären har medgivit att andra arbetsuppgifter än forskning får förekomma. Om anställningen gäller en förenad anställning, ange om sjukvårdshuvudmannen har medgivit anställning.

Anställningens strategiska betydelse

Redogör för på vilket sätt ämnesområdet och forskningsinriktningen för anställningen är av strategisk betydelse för verksamheten.

Anställningsprofil och arbetsuppgifter

Redogör för anställningsprofil och för arbetsuppgifter på kort och lång sikt med koppling till anställningen och personens strategiska betydelse för verksamheten.

Personens kompetens och skicklighet

Sammanfatta personens vetenskapliga, pedagogiska och övriga relevanta skicklighet/er samt övriga meriter. Precisera på vilket sätt personens kompetens och skicklighet är av strategisk betydelse för verksamheten. Sammanfatta personens programförklaring och sakkunnigas utlåtande om sådan sakkunnigprövning har skett. Bilägg dokumentation från referensintervjuer. Informera om när behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning för aktuell läraranställning.

Finansiering

Redogör för finansiering av anställningen efter det att den externa forskningsfinansieringen upphört.

Beskrivningen av beredningen

Sammanfatta beredningsarbetet och redogör för den kvalitativa helhetsbedömningen av personen i förhållande till anställningsprofilen.

Övrigt

Redogör för övrigt av betydelse i anställningsförfarandet.

Underskrifter och bilagor

Bifoga följande bilagor

  • CV (obligatoriskt)
  • Protokoll för beslut från områdes-/fakultetsnämnd (obligatoriskt)
  • Anställningsprofil (obligatoriskt)
  • Tilltänkt anställning och titel (obligatoriskt)
  • Sakkunnigas utlåtande (obligatoriskt om prövning skett)
  • Kopia på forskningsfinansiärens beslut att bevilja forskningsanslag (obligatoriskt)
  • Kopia på forskningsfinansiärens bedömning av den vetenskapliga skickligheten (obligatoriskt)
  • Kvalitativ helhetsbedömning (obligatoriskt)
  • Eventuell programförklaring från person
  • Eventuellt verksamhetsplaner/utdrag ur verksamhetsplaner

Bilaga 2. Schematisk beskrivning av beredningsprocessen

Inledande av anställningsförfarande

Formell beredning

Förslag till beslut och beslut

E

X

P

E

D

I

E

R

I

N

G


Områdes-

/fakultetsnämnd/rektor och/eller prefekt

tillstyrker forskningsansökan

Forskningsfin

ansiär beviljar

anslag

 

Bedömning om grundläggand e

utgångspunkt

er är uppfyllda

 

Bedömning av om anställning som lärare är aktuell

Bedömning om

allmänna

kriterier är

uppfyllda

 

Bedömning av vilken lärarkategori som är

aktuell

 

Beslut om anställnings

profil

 

Handlingar från kandidat

 

Bedömning av behörighet

Underlag

färdigställs

Områdes-

/fakultetsnä mnds

förslag till beslut om undantag från information sskyldighete n

MBL-

information till personalorganisationer

 

Beslut om undantag från informationsskyl digheten

 

Beslut om anställning

Bilaga 3. Rättsliga förutsättningar

Om undantag från skyldigheten att informera om ledig anställning

  • En myndighet som avser att anställa en arbetstagare ska på något lämpligt sätt informera om detta så att de som är intresserade kan anmäla det till myndigheten inom en viss tid. Denna reglering i anställningsförordningen [14] gäller från och med 1 januari 2011 även beträffande läraranställningar. Tidigare var den så kallade skyldigheten att ledigkungöra läraranställningar, liksom undantagen från denna skyldighet, reglerade i högskoleförordningen.
  • Någon information behöver inte lämnas om särskilda skäl talar mot det. Begreppet ”särskilda skäl” är inte definierat.

Det bör enligt Uppsala universitets uppfattning vara möjligt att besluta om undantagen från skyldigheten att informera/utlysa/utannonsera på grund av särskilda skäl i de fall när en ledig anställning inte egentligen existerar utan beviljande medel. [15]

Om överklagande

  • Det går inte att överklaga ett beslut att göra undantag från skyldigheten att informera om en ledig anställning. Däremot ska reglerna i RF [16] LOA [17] (om förtjänst och skicklighet) och AF (om information om anställningsbeslut) alltid tillämpas.
  • Beslut om anställning, med undantag av anställning som doktorand, får överklagas. [18] Anställningsbeslutet med överklagandehänvisning ska därför anslås på myndighetens anslagstavla. [19] En anställningsprofil anpassad för den aktuella befattningen ska dessförinnan ha upprättats och diarieförts.
  • Enligt 42 § förvaltningslagen får beslut överklagas av den som beslutet angår om det har gått honom emot och beslutet kan överklagas. Formuleringen ” den som beslutet angår” gäller normalt den krets av sökanden som finns när en anställning har utlysts/utannonserats. Beslutet i detta fall skulle bl.a. kunna angå den som tidigare har sökt medel hos aktuell forskningsfinansiär men även annan.

Fotnoter

[1] UFV 2019/1673, sid.5

[2] UFV 2019/1673

[3] Se UFV 2019/1673 avsnitt 1.2

[4] Se bilaga 1

[5] kap. 2 § HF

[6] UFV 2017/95

[7] Återfinns i universitetets mål- och regelsamling

[8] Se UFV 2019/1673 7.2

[9] Se UFV 2019/1673 4.2.2

[10] Se UFV 2019/1673 33 och 37 §§

[11] Se avsnitt Rättsliga förutsättningar, sid. 10

[12] MBL och dess tillämpning vid Uppsala universitet, UFV 2020/544 och 19 § lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL)

[13] Arbetsordning för Uppsala universitet, UFV 2017/95

[14] 6 § Anställningsförordning (1994:373) (AF)

[15] Samråd har skett med Arbetsgivarverket och socialdepartementets enhet för statlig arbetsgivarpolitik

[16] 12 kap. 5 § Regeringsformen (RF)

[17] 4 § lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA)

[18] 12 kap. 2 § högskoleförordningen (1993:100) och UFV 2019/1673 avsnitt 7.6

[19] 7 § AF

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin