Arbetsordning för samhällsvetenskapliga fakulteten

Dnr SAMFAK 2022/138

Arbetsordning

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Reviderad version beslutad av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2023-02-02

Arbetsordningen gäller från och med 2023-02-02

Ersätter arbetsordning SAMFAK 2021/36 beslutad av

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2021-03-25

1 Inledning

Den högsta nivån för det kollegiala styret för de samhällsvetenskapliga institutionerna och enheterna utgörs av dess fakultet. Föreliggande arbetsordning redogör för fakultetens organisation och arbete. Enligt universitetets arbetsordning (dnr UFV 2017/95, senaste revidering 2019-12-12) ska en fakultetsnämnd besluta om sin egen arbetsordning. Föreliggande dokument innehåller i avsnitt 2 en redogörelse för Samhällsvetenskapliga fakultetens ledningsorgan, uppgifter och sammansättning. I avsnitt 3 återfinns en redogörelse för fakultetsnämndens underorgan och utskott. Slutligen redovisas i avsnitt fyra delegationer från fakultetsnämnden till dekan och prodekan samt till underorgan och utskott.

2 Ledningsorgan

Fakultetens ledning består av fakultetsnämnden, dekan och två prodekaner, varav en är ställföreträdande dekan. Dekanuppdraget omfattar i normalfallet 75 % av en heltidsanställning. Uppdraget som prodekan och tillika ställföreträdande dekan omfattar i normalfallet 50 %, medan det andra prodekanuppdraget har en omfattning på 40 %. Dekan och prodekan för samhällsvetenskapliga fakulteten ska ha kvar sin förankring i kärnverksamheten. Detta uppfylls i normalfallet genom att minst 25 % av en heltidsanställning är förlagd inom kärnverksamheten.

2.1 Fakultetskollegium

Fakultetskollegiets huvudsakliga uppgifter är att välja lärarrepresentanter i fakultetsnämnd och elektorsförsamling samt att till vicerektor lämna förslag till dekan och ställföreträdande dekan (prodekan) samt välja en för fakulteten gemensam valberedning. Hedersdoktorer utses av fakultetskollegiet eller av fakultetsnämnden på delegation av fakultetskollegiet. Fakultetskollegiets sammansättning regleras i universitetets arbetsordning.

Enligt universitetets arbetsordning har följande personer rösträtt vid val till fakultetsnämnd och utgör därmed fakultetskollegiet:

Rösträtt vid val till fakultetsnämnden har personer med vetenskaplig kompetens inom fakultetsnämndens ansvarsområde. (AO 8 kap 5 §).

Med person med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är professor eller annan person med anställning som lärare eller forskare som har en anställning för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens. De personer som avses i avsnittet ovan anses vara lärare eller forskare inom fakultetsnämndens ansvarsområde om de är anställda tillsvidare eller för viss tid som är längre än två år vid universitetet omfattande minst 50 % av heltidsanställning och om arbete omfattande minst 40 % av heltidsanställning utförs inom nämndens ansvarsområde. (AO 2 kap 1 §)

2.2 Fakultetsnämnd

Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap är fakultetsnämnderna fakulteternas beslutande organ. Majoriteten av ledamöterna i fakultetsnämnden utgörs av personer med vetenskaplig kompetens. Fakultetsnämndens ordförande benämns dekan.

Enligt universitetets arbetsordning (8 kap 11 §) är det fakultetsnämndens uppgift att:

  1. besluta om sin egen arbetsordning,
  2. besluta om uppläggning och genomförande samt systematiskt säkra, utveckla och följa uppkvalitet i utbildningen,
  3. besluta om organisation av och kvalitet i forskningen,
  4. besluta om inrättande och avveckling av forskarutbildningsämnen,
  5. lämna förslag till rektors beslut om inrättande och avvecklande av huvudområdeoch utbildningsprogram,
  6. lämna förslag till områdesnämnden om årlig plan för kompetensförsörjning ,
  7. besluta om anställningsprofil för professor efter samråd med rektor,
  8. besluta om att inleda rekrytering av professor,
  9. lämna förslag till rektor att kalla till anställning som professor,
  10. besluta om att inleda rekrytering av universitetslektor ochbiträdande universitetslektor, 11. besluta om byte av ämnesområde för universitetslektor, biträdande universitetslektor och forskarassistent,
  11. besluta att en anställning som forskarassistent övergår i en anställning som biträdande universitetslektor,
  12. i de fall en ny institution ska inrättas genomföra val till institutionsstyrelse.

Fakultetsnämnden får delegera sina uppgifter om inte annat är särskilt föreskrivet. Ovanstående punkt 1, 5 – 8 och 11 – 13 får inte delegeras vidare.

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden ska ha följande sammansättning:[1]

Dekan (ordförande)

Prodekan, tillika ställföreträdande dekan (vice ordförande)

Prodekan

7 ledamöter (lärare/forskare)

4 studeranderepresentanter samt 2 gruppsuppleanter för dessa. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Därutöver har representanter för personalorganisationerna närvaro- och yttranderätt.

Lärar-/ forskarrepresentanterna utses genom val inom fakultetskollegiet. Dekan (ordförande i nämnden) och prodekan utses av vicerektor efter förslag från fakultetskollegiet. I

fakultetsnämnden kan personer inväljas, som inte tillhör fakulteten. Representanter för studenter utses enligt 10 kap. Uppsala universitets arbetsordning.[2] Representanter för personalorganisationerna utses enligt personalföreträdarförordningen (1987:1101).

Mandatperioden för ordförande, vice ordförande och ledamöter är tre år med möjlighet till förlängning. Mandatet för ordförande och vice ordförande får dock förlängas högst en gång om tre år. För ledamöter som representerar studenter är mandatperioden högst ett år i taget. Mandatperioden för fakultetsnämnden börjar 1 juli och avslutas 30 juni i enlighet med de valföreskrifter som beslutas av rektor. [3]

Innan varje möte i fakultetsnämnden ska studentrepresentanterna beredas möjlighet att träffa fakultetens ledning för information och diskussion om ärendena på dagordningen. Detta sker i normalfallet i form av ett särskilt förmöte.

Till fakultetsnämnden och dess underorgan är knutet kansliresurser från områdeskansliet för humaniora och samhällsvetenskap.

2.3 Dekan och Prodekaner

Dekanen och prodekanerna företräder fakulteten inom och utom universitetet. Dekanen är ordförande i fakultetsnämnden. Dekanen beslutar i frågor som rör fakultetens verksamhetsområde och ska tillsammans med prodekanerna verka för att forskning och utbildning av hög kvalitet bedrivs inom fakultetens verksamhetsområde samt för att områdets samverkan med det omgivande samhället främjas.

Dekanens uppgifter regleras närmare i rektors beslut ”Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap” (UFV 2011/619). En av prodekanerna ska vara utsedd till dekanens ställföreträdare. Prodekanerna leder även vissa av fakultetens underorgan.

2.4 Valberedning

Samhällsvetenskapliga fakultetens valberedning utses av fakultetskollegiet för en mandatperiod av tre år. Mandatperioden följer fakultetsnämndens mandatperiod. Valberedningens uppdrag är att till fakultetskollegiet ta fram förslag till fakultetsnämnd, dekan, prodekaner, valberedning, fakultetens representanter i elektorsförsamlingen samt till andra val enligt uppdrag från fakultetskollegiet.

Valberedningen ska ha följande sammansättning:

5 ledamöter (lärare/forskare) varav en ordförande. I normalfallet ska valberedningen innehålla en representant som suttit i föregående fakultetsnämnd, men som inte längre är ledamot i nämnden.

Avgående valberedning lägger förslag till valberedning för nästkommande mandatperiod. Ifall fyllnadsval behöver göras under mandatperioden är det sittande valberedning som tar fram förslag på nya ledamöter eller ordförande.

3 Underorgan och utskott

Mandatperioden för fakultetsnämndens underorgan och utskott börjar 1 oktober och avslutas 30 september.

3.1 Utbildningsutskott

Utskottet är handläggande och beredande utskott till fakultetsnämnden. Utbildningsutskottet ska arbeta för att främja kvalitet inom den samhällsvetenskapliga utbildningen på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå inom fakulteten. Utskottet ska ta de initiativ som behövs för att utveckla verksamhetens kvalitet samt svarar för att fakultetens årliga uppföljning av utbildningsverksamheten samt utbildningsutvärderingar genomförs och föreläggs nämnden. Utbildningsutskottet ska föra en löpande dialog med kärnverksamheten genom

samhällsvetenskapliga fakultetens studierektorsmöten på grund- och avanceradnivå respektive forskarutbildningsnivå. De beslut som är delegerade till utbildningsutskottet från fakultetsnämnden framgår av Samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning.

Utbildningsutskottet ska ha följande sammansättning:

Dekan eller Prodekan (ordförande)

1 ledamot (lärare) ur fakultetsnämnden

5 ledamöter (lärare) med erfarenhet av pedagogiskt ledarskap inom fakultetsnämndens ansvarsområde, där utskottets samlade erfarenhet ska täcka utbildning på samtliga nivåer.

2 studeranderepresentanter. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Ledamoten ur fakultetsnämnden samt ledamöterna med erfarenhet av pedagogiskt ledarskap utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen.

3.2 Forskningsutskott

Utskottet är handläggande och beredande utskott till fakultetsnämnden. Forskningsutskottet ska arbeta för att främja kvalitet inom den samhällsvetenskapliga forskningen vid fakulteten. Utskottet är rådgivande till fakultetsnämnden och fakultetsledningen i forskningsfrågor, frågor om kvalitet i forskning och strategiska satsningar.

Forskningsutskottet ska ha följande sammansättning:

Dekan eller Prodekan (ordförande)

1 ledamot (lärare) ur fakultetsnämnden

3 ledamöter (professorer, lärare)

2 studeranderepresentanter. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Utskottet har möjlighet att adjungera de två prodekanerna. Ledamöterna (lärarna) utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen.

3.3 Rekrytering och befordran

Kvalificerade lärare, forskare och övriga medarbetare är avgörande för att fakulteten ska nå det övergripande målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans.

Rekryteringsgrupperna ska efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöma vem som har de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Rekryteringsgrupperna ska arbeta med att kriterier och processer för bedömning av kvalifikationer vid rekrytering och befordran som ska vara relevanta, transparenta och tillförlitliga, oavsett om de avser bedömning av forsknings-, utbildnings-, samverkans-, eller ledarskapsmeriter, administrativa meriter eller personlig lämplighet.

Rekryteringsgrupperna handlägger de anställningsärenden som är delegerade till rekryteringsgrupperna från fakultetsnämnden. Detta framgår av Samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning.

3.3.1 Rekryteringsgrupp för professorsärenden

Samhällsvetenskapliga fakultetens rekryteringsgrupp för professorsärenden ansvarar för beredning av anställningsärenden i enlighet med samhällsvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets anställningsordning.[4] I samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning framgår var beslutanderätten ligger i frågor som rör rekryteringsprocessen[5] Rekryteringsgruppen för professorsärenden ska ha följande sammansättning:

Dekan eller Prodekan (ordförande), (ex officio)

4 ledamöter (lärare, professorskompetenta) samt 2 gruppsuppleanter för dessa 2 studeranderepresentanter samt 2 suppleanter för dessa. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Lärarrepresentanter samt gruppsuppleanter för dessa utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Gruppen utser själv vice ordförande.

3.3.2 Rekryteringsgrupp för lektorsärenden

Samhällsvetenskapliga fakultetens rekryteringsgrupp för lektorsärenden ansvarar för beredning av anställningsärenden i enlighet med samhällsvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets anställningsordning.[6] I samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning framgår var beslutanderätten ligger i frågor som rör rekryteringsprocessen.[7] Rekryteringsgruppen för lektorsärenden ska ha följande sammansättning:

Dekan eller Prodekan (ordförande) (ex officio)

4 ledamöter (lärare, minst universitetslektor) samt 2 gruppsuppleanter för dessa 2 studeranderepresentanter samt 2 suppleanter för dessa. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Lärarrepresentanter samt gruppsuppleanter utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Gruppen utser själv vice ordförande.

3.3.3 Docenturnämnd

Samhällsvetenskapliga fakultetens docenturnämnd ska utarbeta förslag till kriterier och riktlinjer för antagning av docent inom Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kriterier och riktlinjer ska fastställas av fakultetsnämnden. Docenturnämnden ska fastställa handläggningsordning för docenturnämndens ärenden. Docenturnämnden ska besluta om antagning av docent inom samhällsvetenskapliga fakulteten.

Docenturnämnden ska ha följande sammansättning:

3 ledamöter (professorer) varav en ordförande, samt 2 gruppsuppleanter för dessa

Ledamöter och suppleanter samt ordföranden utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen.

3.3.4 Nämnd för excellent lärare

Samhällsvetenskapliga fakultetens nämnd för excellent lärare ska utarbeta förslag till kriterier och riktlinjer för antagning av excellenta lärare inom samhällsvetenskapliga fakulteten. Riktlinjerna ska fastställas av fakultetsnämnden. Nämnden för excellent lärare ska fastställa handläggningsordning för antagning av excellenta lärare. Nämnden för excellent lärare ska besluta om antagning av excellent lärare inom samhällsvetenskapliga fakulteten.

Nämnden för excellent lärare ska ha följande sammansättning:

3 ledamöter (lärare) varav en ordförande, samt 2 gruppsuppleanter för dessa 2 studeranderepresentanter samt 2 suppleanter för dessa. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Lärarrepresentanter, varav en ordförande, samt gruppsuppleanter utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen.

3.4 Kommitté för lika villkor

Samhällsvetenskapliga fakulteten ska verka för att alla anställda och studenter bemöts med respekt och ges möjlighet att arbeta och bedriva studier på lika villkor oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder eller social bakgrund. Det huvudsakliga lika villkorsarbetet ska ske vid fakultetens institutioner och i enlighet med de riktlinjer som rektor fastställt. Samhällsvetenskapliga fakulteten ansvarar emellertid genom sin kommitté för lika villkor för samordning samt stödjande och dokumenterande åtgärder på detta område.

Kommittén för lika villkor ska ha följande sammansättning:

3 ledamöter (lärare/forskare) varav en ordförande. Önskvärt är att en av lärarrepresentanterna också är ledamot av fakultetsnämnden

  • ledamot (TA-personal)
  • Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Lärarrepresentanter, varav en ordförande, utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen.

3.5 Stipendiekommitté

Samhällsvetenskapliga fakultetens stipendiekommitté ska bereda och besluta i fakultetens stipendieärenden.

Stipendiekommittén ska ha följande sammansättning:

3 ledamöter (lärare/forskare) varav en ordförande

2 studeranderepresentanter. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.

Lärarrepresentanter, varav en ordförande, utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen.

4 Beslutsförhet

Fakultetsnämnden och de underorgan som i samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning tilldelats beslutsbefogenheter är beslutsföra när minst hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Om någon begär omröstning ska den ske öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

5 Bilagor

Bilaga 1 Samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning


[1] Fakultetsnämndernas sammansättning regleras i universitetets arbetsordning (8 kap 8§).

[2] Detta gäller även alla andra fall då studenter ska utses till positioner inom fakultetens arbetsordning.

[3] För studeranderepresentanternas mandatperiod se rektors beslut 2015-05-26, UFV 2015/659.

[4] Samhällsvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets arbetsordning. SAMFAK 2012/46.

[5] Se bilaga 1.

[6] Samhällsvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets arbetsordning. SAMFAK 2012/46.

[7] Se bilaga 1.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin