Arbetsordning och delegationsordning för Språkvetenskapliga fakulteten
Arbetsordning
1 Inledning
Det överordnade beslutande organet för de språkvetenskapliga institutionerna och enheterna utgörs av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden. Föreliggande arbetsordning redogör för fakultetens organisation och arbete. Enligt universitetets arbetsordning (dnr UFV 2017/95, senaste revidering 2019-02-20) ska en fakultetsnämnd besluta om sin egen arbetsordning. Det här dokumentet innehåller en redogörelse för Språkveten- skapliga fakultetens ledningsorgan, uppgifter och sammansättning i avsnitt 2. I avsnitt 3 återfinns en beskrivning av fakultetsnämndens underorgan, utskott och övriga uppdrag. Avsnitten 4 och 5 behandlar beslutsförhet och delegationer.
Språkvetenskapliga fakultetens arbetsordning bör revideras minst var tredje år.
2 Ledning
Omfattningen av uppdragen som dekan och prodekan beslutas av fakultetsnämnden.
Dekan och prodekan(er) för Språkvetenskapliga fakulteten ska ha kvar sin förankring i kärnverksamheten med minst 25 % av en heltidsanställning. Detta uppfylls genom att minst 25 % av en heltidsanställning är förlagd inom utbildning och forskning.
2.1 Fakultetskollegium
Fakultetskollegiets huvudsakliga uppgifter är att välja lärarrepresentanter i fakultetsnämnd och elektorsförsamling, samt att ge vicerektor förslag till dekan och prodekan/prodekaner och välja fakultetens valberedning.
Fakultetskollegiets sammansättning regleras i universitetets arbetsordning.
Enligt universitetets arbetsordning har följande personer rösträtt vid val till fakultetsnämnd och utgör därmed fakultetskollegiet:
Med person med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är anställd som professor eller annan person med anställning som lärare eller forskare för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens. Som lärare eller forskare inom en områdes- respektive fakultetsnämnds ansvarsområde, definieras de som är anställda tillsvidare eller för viss tid som är längre än två år vid universitetet omfattande minst 50 % av heltidsanställning och om arbete omfattande minst 40 % av heltidsanställning utförs inom nämndens ansvarsområde. (AO 2 kap 1 §) |
2.1.1 Fakultetskollegiets arbetsformer
Kollegiet
Kollegiet sammankallas för att välja valberedning, ordförande i valberedningen, representanter i områdets elektorsförsamling, ledamöter i fakultetsnämnd och förslag på dekan (tillika ordförande i fakultetsnämnden) och prodekan (tillika vice ordförande i fakultetsnämnden). Vicerektor, eller den som rektor har delegerat beslutet till, beslutar efter kollegiets förslag att utse dekanus och prodekanus.
Röstlängden fastslås enligt Riktlinjer för val till områdes- och fakultetsnämnder (UFV 2022/420) och består av tillsvidareanställda lärare och forskare som är anställda på minst halvtid.
Fakultetskollegiet och valberedningens mandatperioder bör inte sammanfalla utan överlappa. Valet kan ske genom acklamation eller sluten omröstning
Valberedningen
Språkvetenskapliga fakultetens valberedning utses av fakultetskollegiet för ett tre- årsmandat. Valberedningens uppdrag är att ge fakultetskollegiet förslag till ledamöter i fakultetsnämnden, dekan, prodekan(er), valberedning, fakultetens representanter i elektorsförsamlingen, samt till andra val enligt uppdrag från fakultetskollegiet och rektor.
Valberedningen ska ha följande sammansättning:
- 4 ledamöter (tillsvidareanställda lärare/forskare) varav en ordförande och en vice ordförande
- 4 personliga suppleanter (tillsvidareanställda lärare/forskare).
Valberedningen ska representera Språkvetenskapliga fakultetens bredd och ska ha mycket god kännedom om fakulteten. Valberedningen är inte förhindrad att föreslå ledamöter i valberedningen till olika befattningar och uppdrag. När så sker, utträder ledamoten ur valberedningen och den personliga suppleanten ersätter.
Valberedningen ska kontakta avgående dekan och prodekan(er) för att orientera sig kring aktuella frågor vid fakulteten och inom universitetet.
Valberedningens arbete ska präglas av öppenhet. Valberedningen ska be kollegiets medlemmar att inkomma med förslag till lämpliga kandidater. Kandidaterna behöver inte vara tillfrågade om de står till förfogande.
Valberedningen får, om de finner det lämpligt, lämna förslag på mer än en person till uppdragen som dekan och prodekan. Valberedningen ska skriftligt presentera sina förslag samt muntligt eller skriftligt motivera sina förslag och överväganden vid kollegiets sammanträde. Minst hälften av valberedningens ledamöter ska delta vid kollegiets sammanträde, om inte synnerliga (exempelvis sjukdom) skäl finns.
Nominering
Kollegiets ledamöter har rätt att, senast vid det kollegium då röstning ska ske, nominera andra kandidater än dem valberedningen föreslår till de olika uppdrag som ska besättas. Sådan kandidat ska vara tillfrågad och ha accepterat kandidaturen före nominering.
Röstförfarande och formalia
Kallelse till kollegiet ska ske minst fyra veckor innan sammanträdet. Möteshandlingar ska skickas minst två veckor innan sammanträdet.
Kollegiet öppnas av dekanen, som sedan lämnar över ordförandeskapet. Kollegiet väljer inom sig en mötesordförande, en vice mötesordförande och två justeringspersoner tillika rösträknare, som tillsammans med tjänstemän från kansliet för humaniora och samhälls-vetenskap kontrollerar närvaro gentemot röstlängden och förrättar valet.
Vid kollegiets sammanträde ska kollegiets medlemmar ges möjlighet att ställa frågor till kandidaterna till uppdragen som dekan och prodekan, om inte synnerliga skäl (så som sjukdom) finns.
Valet sker genom sluten omröstning. Röstningen sker i tre steg. Först väljs dekan, efter det prodekan(er) och sist ledamöter till fakultetsnämnden. Därefter förrättas eventuella andra val som åligger kollegiet.
Rösträkningen genomförs offentligt. Protokollet justeras av kollegiets mötesordförande och justeringspersoner och anslås därefter. Därmed anses valresultatet fastställt.
Vid val till uppdrag som dekan och prodekan är röstsedel som innehåller fler eller färre än ett namn per uppdrag ogiltig. Blank röst och röst på person som inte är tillfrågad och har accepterat uppdraget räknas som ogiltig röst.
Fyllnadsval förrättas på samma sätt som ett ordinarie val.
2.2 Fakultetsnämnd
Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap är fakultetsnämnderna beslutande organ. Majoriteten av ledamöterna i fakultetsnämnden utgörs av personer med vetenskaplig kompetens. Fakultetsnämndens ordförande benämns dekan.
Språkvetenskapliga fakultetsnämnden ska enligt rektors beslut 2011-03-08 (UFV 2010/1843)[1] bestå av 13 ledamöter (9 lärare och fyra studenter med minst två gruppsuppleanter för studenterna). Dekan och prodekan(er) ingår i kategorin lärarrepresentanter. Därutöver har representanter för personalorganisationerna närvaro- och yttranderätt.
Lärar-/forskarrepresentanterna utses genom val inom fakultetskollegiet. Dekan (ordförande i nämnden) och prodekan(er) utses av vicerektor efter förslag från fakultetskollegiet (Uppgifter och beslutanderätter för vicerektor UFV 2017/921). Representanter för studenter utses enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769). Representanter för personalorganisationerna utses enligt personalföreträdarförordningen (1987:1101).
Mandatperioden för ordförande, vice ordförande och ledamöter är tre år med möjlighet till förlängning. Antal mandatperioder regleras i Arbetsordning för Uppsala universitet (UFV 2017/95). För ledamöter som representerar studenter är mandatperioden ett år med möjlighet till omval. Mandatperioden för fakultetsnämnden börjar 1 juli och avslutas 30 juni i enlighet med de valföreskrifter som beslutas av rektor.[2]
Till fakultetsnämnden och dess underorgan är knutet kansliresurser från Områdeskansliet för humaniora och samhällsvetenskap. Personal vid kansliet för humaniora och samhällsvetenskap har närvaro- och yttranderätt och inte rösträtt men kan anmäla avvikande åsikt.
Fakultetsnämndens uppgifter
Enligt AO 8 kap. 11 § är det fakultetsnämndens uppgift att:
- besluta om fakultetens arbetsordning,
- besluta om uppläggning och genomförande samt systematiskt säkra, utveckla och följa upp kvalitet i utbildningen,
- besluta om organisation av och kvalitet i forskningen,
- besluta om inrättande och avvecklande av forskarutbildningsämnen,
- lämna förslag till rektors beslut om inrättande och avvecklande av huvudområden och utbildningsprogram,
- lämna förslag till områdesnämnden om årlig plan för kompetensförsörjning,
- besluta om anställningsprofil för professor efter samråd med rektor,
- besluta om att inleda rekrytering av professor,
- lämna förslag till rektor att kalla till anställning som professor,
- besluta om att inleda rekrytering av universitetslektor och biträdande universitetslektor,
- besluta om byte av ämnesområde för universitetslektor, biträdande universitetslektor och forskarassistent,
- besluta att en anställning som forskarassistent övergår i en anställning som biträdande universitetslektor,
- i de fall en ny institution ska inrättas genomföra val till
Fakultetsnämnden får delegera sina uppgifter om inte annat är särskilt föreskrivet. Ovanstående punkt 1, 5–8 och 11–13 får inte delegeras vidare (AO 8 kap. 12 §).
2.2.1 Fakultetsnämndens arbetsformer
Fakultetsnämnden sammanträder minst sex gånger per år. Inför nämndens sammanträde hålls ett förmöte med fakultetsledningen, kansliets tjänstemän och studeranderepresentanter. Vid mötet ska studeranderepresentanterna ges möjlighet att ställa frågor om nämndens ärenden.
Viktigare frågor behandlas normalt under (minst) två sammanträden, vid första sammanträdet som diskussionspunkt och vid andra sammanträdet som beslutspunkt. Kallelse och föredragningslista, handlingar och förslag till beslut görs tillgängliga senast en vecka före sammanträde.
Ledamöter ska närvara vid sammanträden om inte synnerliga skäl föreligger. Förhinder att närvara vid nämndens sammanträde anmäls till fakultetshandläggaren. Det ankommer på ledamot att anmäla eventuella jävsförhållanden till ordföranden före sammanträdet.
Rösträtt har endast ordinarie ledamöter och tjänstgörande suppleanter. Beslut sker genom acklamation om inte omröstning begärs. Utgången bestäms med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
Ledamot och suppleant som deltagit i styrelsens beslut har rätt att reservera sig mot beslutet genom att få avvikande mening antecknad till protokollet. Föredragande och andra vid sammanträdet närvarande tjänstemän som är med om den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet har rätt att få avvikande mening antecknad. Avvikande mening ska anmälas innan protokollet justeras.
Fakultetsnämndens protokoll bör vara justerade inom två veckor efter att nämndens sammanträde ägt rum. Protokollen anslås digitalt.
2.3 Dekan och prodekan(er)
Dekanen och prodekanen företräder fakulteten inom och utom universitetet. Dekanen är ordförande i fakultetsnämnden. Dekanen beslutar i frågor som rör fakultetens verksamhetsområde och ska tillsammans med prodekanen verka för att forskning och utbildning av hög kvalitet bedrivs inom fakultetens verksamhetsområde samt för att områdets samverkan med det omgivande samhället främjas. Dekanen är prefekternas chef.
Språkvetenskapliga fakulteten har minst en prodekan, med avgränsat ansvarsområde, exempelvis forskning och utbildning på forskarnivå, utbildning på grund- och avancerad nivå eller rekrytering. Fakultetsnämnden beslutar om prodekanernas ansvarsområden, samt vem av dessa som är dekanens ställföreträdare.
Dekanens uppgifter regleras närmare i rektors beslut ”Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet för humaniora och samhälls-vetenskap” (UFV 2011/619). Prodekanen är dekanens ställföreträdare och vice ordförande i fakultetsnämnden. Har fakulteten två prodekaner, beslutar fakultetsnämnden vem av prodekanerna som är vice ordförande.
2.4 Samarbetsformer för fakultetsledning och prefekter
Dekanen ska inbjuda prefekterna till informations- och diskussionsmöten. Vid dessa möten ska fakultetsledningen och prefekterna informera varandra om strategiska överväganden och aktuella frågor. Minst sex prefektmöten i anslutning till fakultetsnämndens sammanträden ska genomföras per år.
3 Fakultetens organ, utskott och övriga uppdrag
Mandatperioden för fakultetsnämndens underorgan och utskott följer fakultetsnämndens (med undantag för docenturnämnden; se vidare nedan). Definitionen av lärare i Språkvetenskapliga fakultetens arbetsordning följer Arbetsordning för Uppsala universitet: lärare är de med vetenskaplig kompetens (2 kap. 1 §).
3.1 Nämnden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (GUN)
Nämnden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (GUN) är ett rådgivande och beredande organ i övergripande frågor som rör kvalitet, innehåll och organisation av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Nämnden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska bereda frågor på uppdrag av fakultetsnämnden, bevaka och initiera strategisk utveckling och även utveckla former för samverkan. Nämnden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå har ett särskilt ansvar för att bereda beslut med fakultetens utbildningsutbud.
Nämnden ska ha följande sammansättning:
- Dekan eller prodekan (ordförande)
- Två representanter för lärarna
- En studeranderepresentant.
Ordförande och ledamöter utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen. Studeranderepresentanterna utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
3.2 Nämnden för forskning och utbildning på forskarnivå (FUN)
Nämnden för forskning och utbildning på forskarnivå är ett rådgivande och beredande organ i övergripande frågor som rör forskning och utbildning på forskarnivå vid fakulteten. Nämnden ska bereda frågor på uppdrag av fakultetsnämnden, bevaka och initiera strategisk utveckling och även utveckla former för samverkan.
Nämnden ska ha följande sammansättning:
- Dekan eller prodekan (ordförande)
- Tre representanter för lärarna (med vetenskaplig kompetens)
- En doktorandrepresentant
Därtill kan fakultetens studierektorer för utbildning för forskarnivå adjungeras.
Ordförande och ledamöter utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen. Studeranderepresentanterna utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
3.3 Nämnden för VP-beredning
Nämnden för beredning av verksamhetsplan bereder arbetet med fakultetsnämndens verksamhetsplanering inför beslut i fakultetsnämnden.
Nämnden ska ha följande sammansättning:
- Dekan (ordförande)
- Prodekaner
- Institutionernas prefekter
- Två lärarrepresentanter
- Två studeranderepresentanter.
Studeranderepresentanterna utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
3.4 Rekrytering och befordran
3.4.1 Rekryteringsgrupp
Språkvetenskapliga fakultetens rekryteringsgrupp ansvarar för beredning av anställningsärenden i enlighet med Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets anställningsordning.[3] I Språkvetenskapliga fakultetens delegationsordning framgår var beslutanderätten ligger i frågor som rör rekryteringsprocessen..
Rekryteringsgruppen ska ha följande sammansättning:
- Dekan eller prodekan (ordförande)
- Sju representanter för lärarna (med vetenskaplig kompetens)
- En studeranderepresentant för grundnivå eller avancerad nivå med personlig
- En doktorandrepresentant med personlig suppleant.
Lärarrepresentanter utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Studeranderepresentanter samt suppleanter för dessa utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769). Fakultetsnämnden utser ordförande och vice ordförande.
3.4.2 Docenturnämnden
Docenturnämnden utses av fakultetsnämnden vid varje enskild anhållan om att antas som docent vid Språkvetenskapliga fakulteten. Se Riktlinjer för docentur (SPRÅKFAK 2024/15).
Docenturnämnden ska ha följande sammansättning:
- Dekan eller prodekan (ordförande)
- Två representanter för lärarna (med professorskompetens, varav en med ämneskompetens).
3.4.3 Nämnden för lärarexcellens
Nämnden för lärarexcellens utses av fakultetsnämnden. Se Riktlinjer för lärarexcellens (SPRÅKFAK 2023/30).
Nämnden för lärarexcellens ska ha följande sammansättning:
- Dekan eller prodekan (ordförande)
- Två representanter för lärarna varav minst en excellent
- En studeranderepresentant
Lärarrepresentanter utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Studeranderepresentanter samt suppleanter för dessa utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769). Fakultetsnämnden utser ordförande och vice ordförande.
3.5 Kommitté för lika villkor (KLIV)
Kommittén för lika villkor är ett rådgivande och beredande organ i övergripande frågor som rör lika villkor. Den ska bereda frågor på uppdrag av fakultetsnämnden och genomföra utvecklingsprojekt.
Kommittén för lika villkor ska ha följande sammansättning:
- Fyra representanter för lärarna varav en ordförande
- Två representanter för TA-personalen
- Två studeranderepresentanter.
Lärarrepresentanter, varav en ordförande, utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Studeranderepresentanter utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
3.6 Stipendiekommittéer
3.6.1 Språkvetenskapliga fakultetens stipendiekommitté
Språkvetenskapliga fakultetens stipendiekommitté ska bereda och besluta i fakultetens stipendieärenden med undantag för Hilda Kumlins stiftelse (se vidare nedan).
Stipendiekommittén ska ha följande sammansättning:
- Två representanter för lärarna (med vetenskaplig kompetens), varav en ordförande
- En studeranderepresentant
Lärarrepresentanter, varav en ordförande, utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen. Studeranderepresentanter utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
3.6.2 Kommittén för fördelning av medel ur Hilda Kumlins stiftelse
Kommittén för fördelning av medel ur Hilda Kumlins stiftelse ska bereda stipendieärenden rörande Hilda Kumlins stiftelse. Fakultetsnämnden beslutar om fördelningen efter förslag från kommittén.
Kommittén för fördelning av medel ur Hilda Kumlins stiftelse ska ha följande sammansättning:
- Två representanter för lärarna (med vetenskaplig kompetens)
- En representant från områdeskansliet
Fakultetsnämnden beslutar om ledamöter till Kommitté för fördelning av medel ur Hilda Kumlins stiftelse.
3.7 Studierektorsnätverk
Samtliga studierektorer vid fakultetens institutioner ska regelbundet och minst tre gånger per termin bjudas in till nätverksmöten. Fakultetens utbildningsledare ansvarar för organisationen av dessa nätverksmöten.
3.8 Övriga uppdrag
Vid fakulteten finns uppdrag som föreståndare, vetenskaplig ledare, forskarutbildningsämnesansvarig (FUÄ) och programsamordnare. Vid ändring av omfattning av uppdraget som föreståndare eller byte av person, ska prefekt samråda med dekanus om detta. Föreståndare utses av prefekt. Vetenskaplig ledare och omfattningen av uppdraget beslutas av fakultetsnämnden. Forskarutbildningsämnesansvarig utses av fakultetsnämnden. Programsamordnare (av utbildningsprogram) utses av prefekt vid berörd institution.
4 Beslutsförhet
Fakultetsnämnden och rekryteringsgruppen är beslutsföra när minst hälften av antalet ledamöter, däribland mötesordföranden, är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Om omröstning begärs ska den ske öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. I frågor som behandlar utbildningens och forskningens kvalitet och organisation ska majoriteten av ledamöterna ha vetenskaplig kompetens (2 kap. 6 § högskolelagen).
Delegationsordning
5 Delegation av nämndens ansvarsområden enligt Uppsala universitets arbetsordning
Fakultetsnämnden fastställer vid första sammanträdet för läsåret en delegationsordning. Giltighetstiden är från och med 1 september till och med 31 augusti. Nämnden beslutar att delegera sina ansvarsområden enligt följande:
1. Besluta om fakultetens arbetsordning
Får inte delegeras.
2. Besluta om uppläggning och genomförande samt systematiskt säkra, utveckla och följa upp kvalitet i utbildningen
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå | ||||
Fastställande av antal platser på kurser och program |
| Dekan |
| Efter samråd med institutionsstyrelse |
Fastställa antalet studenter som ska antas till kurser och program |
| Dekan |
| Efter samråd med institutionsstyrelse |
Beslut om vakanser på program ska återbesättas och hur många platser som ska fyllas |
| Dekan |
| Efter samråd med institutionsstyrelse |
Inrättande av ny kurs |
| Dekan |
| Efter beredning i GUN |
Fastställande och revidering av fristående kurs |
|
| Institutionsstyrelse | Får ej delegeras vidare. Beslut som innebär att examensfordringarna ändras fattas av fakultetsnämnd. |
Fastställande och revidering av programkurs |
|
| Institutionsstyrelse | Får ej delegeras vidare. |
Utseende av examinator för utbildningsområde och nivå |
| Dekan |
|
|
Utseende av examinator för kurs |
|
| Institutionsstyrelse |
|
Tillgodoräknande av kurs |
|
| Institutionsstyrelse |
|
Utbildning på forskarnivå | ||||
Fastställa ASP | Fakultetsnämnd |
|
| Delegeras inte |
Revidera ASP | Fakultetsnämnd |
|
| Delegeras inte |
Upprättande av individuella studieplaner |
| Dekan |
| Efter samråd med prefekt |
Årlig uppföljning av individuella planer och ev. förändringar av studieplanen |
|
| Prefekt | Efter samråd med utbildningsledare |
Prolongation för förtroendeuppdrag etc. |
| Dekan |
| UFV 2021/2081 |
Utse handledare för doktorand |
|
| Prefekt | Efter samråd med doktorand. |
Anta sökande till utbildning på forskarnivå (OBS! För undantag, se nedan) |
|
| Prefekt | Efter hörande av handledarkollegium/ motsv. |
Anta sökande till utbildning på forskarnivå med extern finansiering (inklusive stipendiefinansiering) samt till utbildning på forskarnivå om 120 högskolepoäng som avslutas med licentiatexamen | Fakultetsnämnd |
|
| Får ej delegeras. Antagningsordning och föreskrifter för betyg inom utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet AFUU (UFV 2022/729). Riktlinjer för utbildning på forskarnivå (UFV 2022/728). |
Medge undantag från kravet på grundläggande och särskild behörighet vid antagning till utbildning på forskarnivå om särskilda skäl finns | Fakultetsnämnd |
|
| AFUU (UFV 2022/729). |
Beslut om minsta antal utgåvor av doktorsavhandling |
|
| Institutionsstyrelse | SPRÅKFAK 2020/23. |
Utse ordförande, opponent, betygsledamöter, samt tid och plats för disputation |
| Dekan |
| Efter förslag från Institutionsledning och efter samråd med fakultetsnämnd. |
Utse ordförande och opponent vid försvar av licentiatuppsats samt besluta om former för licentiatseminarium |
|
| Prefekt |
|
Utseende av examinatorer för utbildning på forskarnivå |
| Dekan |
|
|
Utseende av examinator för kurser i utbildning på forskarnivå |
|
| Prefekt |
|
Fastställa tid och plats för presentation av licentiatuppsats |
|
| Prefekt |
|
Medge dispens för förkortad tillgänglighetstid |
| Dekan |
|
|
3. Besluta om organisation av och kvalitet i forskningen
Utseende av forskarutbildningsämnesansvarig | Fakultetsnämnd |
|
|
|
Beslut om fakultetsfinansierade forskningsmiljöer | Fakultetsnämnd |
|
|
|
Utseende av hedersdoktorer | Fakultetsnämnd |
|
|
|
4. Besluta om inrättande och avvecklande av forskarutbildningsämnen
Delegeras inte.
5. Lämna förslag till rektors beslut om inrättande och avvecklande av huvudområden och utbildningsprogram
Får inte delegeras.
6. Lämna förslag till områdesnämnden om årlig plan för kompetensförsörjning
Får inte delegeras.
7. Besluta om anställningsprofil för professor efter samråd med rektor
Får inte delegeras.
8. Besluta om att inleda rekrytering av professor
Får inte delegeras.
9. Lämna förslag till rektor att kalla till anställning som professor
Delegeras inte.
10. Besluta om att inleda rekrytering av universitetslektor och biträdande universitetslektor
universitetslektor |
| Dekan |
|
|
biträdande universitetslektor |
| Dekan |
|
|
universitetsadjunkt |
| Dekan |
| Anställning av universitetsadjunkt endast efter dispens från dekan |
11. Besluta om byte av ämnesområde för universitetslektor, biträdande universitetslektor och forskarassistent
Får inte delegeras.
12. Besluta att en anställning som forskarassistent övergår i en anställning som biträdande universitetslektor
Får inte delegeras.
13. I de fall en ny institution ska inrättas genomföra val till institutionsstyrelse.
Får inte delegeras.
6. Övriga delegationer
6.1 Stipendier
Enligt konsistoriets beslut (daterat 2005-12-14) ansvarar fakultetsnämnden för de stipendier den förfogar över. Nämnden delegerar dessa beslut enligt följande.
Beslut om utdelning av stipendier Hilda Kumlins stiftelse | Fakultetsnämnd |
|
| Efter förslag från Kommittén för Hilda Kumlins stiftelse. |
Beslut om användning av disponibla medel ur följande stiftelser:
|
| Dekan |
| Dekan efter samråd med berörda institutioner och i enlighet med före- skrifterna för respektive stiftelse. |
Beslut om utdelning av övriga stipendier vid Språkvetenskapliga fakulteten |
|
| Stipendie-kommittén |
|
_____________________________________
1 Fakultetsnämndernas sammansättning regleras i universitetets arbetsordning (8 kap 4-8§§). Språkvetenskapliga fakultetsnämndens sammansättning preciseras i rektors beslut 2011-03-08, UFV 2010/1843.
2 För studeranderepresentanternas mandatperiod se rektors beslut 2015-05-26, UFV 2015/659.
3 Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till universitetets anställningsordning. SPRÅKFAK 2016/46.